2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Így építsünk otthon konditermet!

Itt minden információt és tippet megtalálsz, amire egy home gym építéséhez és fenntartásához szükséged lehet!

[ ÚJ TESZT ]

Gumipadló

Gumipadló (kötelező)

Ahogy mindent érdemes az alapoktól kezdeni, úgy a házi konditermet is. Ha csak nem sajnáljuk megrongálni a garázs betonját – és esetlegesen önmagunkat – akkor erősen javallott a gumipadló beszerzése. Ez nem csak segít megóvni magunkat és a berendezéseinket, de hangelnyelő tulajdonsággal is bír, így nyugodtan lehet panel -és társasházakban, emeleti lakásokban is nagysúlyos tornát végezni. Választhatunk fitness gumipadlót, istállópadlót, vagy bármi hasonlót, hiszen mindegyik ugyanabból készül: préselt autógumiból és gumimaradványból. Egyedül a játszótéri gumipadlót kell kerülni, mert bár hasonlóak, de van bennük egy vájat – többek között vízelvezetés szempontjából – és az ilyen lapok otthoni környezetben, le nem ragasztott állapotban nem lesznek valami stabilak. Illetve más kategória ugyan, de abszolút kerülendőek az összekapcsolható EVA habszivacsok is, melyeket rendszeresen promótálnak otthoni edzőtermek kialakításához. Ugyanis amellett, hogy már kisebb nyomásra is kompresszálódnak és semmi stabilitást nem biztosítanak (bizonyos gyakorlatok közben akár életveszélyesek is lehetnek), játszi könnyedséggel megtelepszik alattuk a penész.

Gumipadló tudnivalók

____1. Rendszerint 50x50, 100x100, ritkább esetben 40x40 cm-es méretben készülnek. A nagyobb méretűek tartósabbak, strapabíróbbak, és olcsóbbak, így érdemes azokból vásárolni – ha úgy adódik, ezeket még könnyebb is utólag méretre vágni.

____2. Nagysúlyos, edzőtermi szintű igénybevételhez érdemes legalább 15, maximum 30 mm vastagságú padlókat használni. 20 mm nagyjából az optimum, ez már elég zajtompítással bír, és jól szétteríti a súlyok eséséből adódó terhelést.

____3. Amennyiben megtehetjük (mert van a közelben), egyenesen gyártótól vásároljunk, mert a viszonteladók akár hatszoros áron is képesek adni a lapokat.

____4. Ha frissen gyártott gumipadlót veszünk, rakjuk ki legalább 48 órára száradni a napra, 12 óránként megfordítva, illetve alulról alaposan megtámasztva (pl. még egy össze nem szerelt erőkeret rúdjaival), hogy alulról is érje addig a levegő. Máskülönben a padló nyirkos lesz és bepenészedhet. Ha megszáradt, 1-3 millimétert össze fog menni, ettől nem kell megijednünk, viszont ha nagyon centizni akarunk a vágásokkal, ezt érdemes lehet beleszámítani az összképbe.

____5. Ph-semleges szappannal, ecetes melegvízzel, vagy bármilyenféle természetes tisztítószerrel érdemes átlagban heti egyszer áttörölnünk a padlót – az említett szellőztetés mellett ez segít még hamarabb megszabadulni a gumi jellegzetes, intenzív szagától.

____6. A padlók vágásához nem kell más, mint egy vonalzó (vagy bármilyen egyenes tárgy, melynek a mentén lehet vágni), illetve egy biztonsági kés/dobozvágó, és rengeteg türelem. Érdemes döntve tartva a vágót újra, meg újra végigmennünk a gumi felületén (egyszerre kb. 50 centiméteren), minden vágásnál lejjebb és lejjebb haladva a vonalzó mentén. Előbb utóbb az anyag meg fogja adni magát.

Gumipadló árak és ajánlatok

Közvetlenül gyártóktól (pl. Nádland, Xéta Gumi) vásárolva már akár 7-8 ezer forintos áron is beszerezhetünk egy négyzetméternyi gumipadlót (20 mm-es vastagságúval számolva). Az ár azonban ennek a sokszorosára rúg viszonteladók terén, és még optimális esetben is közel kétszeres összeggel kell számolnunk – például a Decathlonnál a 13 ezer forintot kóstáló, 4x50-es csomagért. Természetesen szóba jöhet a használtpiac is, ez esetben azonban mindenképpen győződjünk meg élőben a padlók állapotáról, mielőtt úgy döntünk, hogy megvásároljuk őket. A megfelelő eszközök számára, illetve a szabad mozgásra teret adó, minimum 8-9 négyzetméteres terület lefedéséhez a legjobb esetben is 56-62 ezer forintra lesz szükségünk, új árakkal számolva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.