2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Így építsünk otthon konditermet!

Itt minden információt és tippet megtalálsz, amire egy home gym építéséhez és fenntartásához szükséged lehet!

[ ÚJ TESZT ]

Állítható edzőpad

Állítható edzőpad (kötelező)

Az állítható dőlésszögű pad, vagy kondis nyelven ferdepad minden terem elengedhetetlen eleme. Na persze nem csak azért, mert enélkül elég nehéz megválaszolni a klasszikus kérdést, miszerint mennyit nyomunk fekve, hanem azért, mert egy nagyon sokrétű, számos gyakorlatban használható eszközről van szó. Való igaz, hogy az egyenes padok lényegesen olcsóbbak tudnak lenni, azonban egy ferdepaddal – főleg, melynek támlája negatív szakaszba is állítható és az ülése se rögzített pozíciójú – lényegesen több gyakorlatot és/vagy variációt tudunk elvégezni. Emellett fontos, hogy bizonyos modellek a jobb erőkeretekhez hasonlóan modulárisak, így ha például szükségesnek érzünk egy Scott padot, az hozzá tudjuk adni később.

Állítható edzőpad tudnivalók

____1. A terhelhetőségi érték kulcsfontosságú tényező, és én 250-300 kg-nál alább nem is adnám, amennyiben nem akarjuk több évnyi edzés után lecserélni egy jobbra a ferdepadunkat – lévén e súlylimitbe már beleértendő a saját testsúlyunk is. Jobb, ha csak egyszer kell megvenni egy jót, úgy csak egyszer fáj.

____2. Az állítható edzőpadok egy potenciális hátránya az üres rész az ülő -és hátrész között, mely távolság modelltől függően csökkenhet/nőhet a támlák dőlésszögének változtatása közben. Bizonyos modelleknél ez a táv olyan jelentős, hogy az diszkomfortérzethez vezethet például nagyobb súllyal történő fekvenyomás közben, mert azt fogjuk észrevenni, hogy lelóg a nemesebbik felünk. Ez pedig akár még nagyobb probléma lehet ülő beállítás mellett, így érdemes ezt figyelemben tartanunk vásárláskor.

____3. Vannak négylábas és tripod kialakítású ferdepadok – utóbbi esetben az elülső rész keskenyebb és több tér jut a lábunknak, ezt pedig néhányan kényelmesebbnek vélik. Nem biztos ugyan, hogy ez mérvadó lesz számunkra, mindenesetre érdemes kipróbálni mindkét fajtát, hogy eldönthessük, melyik a szimpatikusabb.

____4. Bizonyos ferdepadok rendelkeznek egy elülső párnázott lábakasztó résszel, amely nagyobb súlyokkal történő fekvenyomáskor rendkívül hasznos lehet a megfelelő stabilitás megteremtéséhez és erőkifejtéshez. Erősen ajánlott ezzel felszerelt padot vásárolnunk.

____5. A félkör támasztékos rögzítésű padokat nem árt kerülnünk, legalábbis a belépő és haladó kategóriájú padok között. Első ránézésre látszik rajtuk, hogy mennyire instabilak, nem hiába olyan alacsony a teherbírásuk, másfelől körülményesebb is átállítani őket.

____6. Ezzel általában nem szokott gond lenni, de célszerű a választott pad hasznos területének (fekvő és ülőrész egyben) hosszát ellenőriznünk, mert előfordulhat, hogy egy magas személy számára már rövidnek fog bizonyulni.

____7. Bár a padkiegészítők terén nincs valami széles választék Magyarországon (arról nem is beszélve, hogy a legtöbbnek a gyakorlati haszna megkérdőjelezhető más lehetőségek miatt), amennyiben kötjük az ebet a karóhoz, és a későbbiekben fejleszteni szeretnénk az eszközünket, már alapjáraton egy olyan padot vegyünk, amihez elérhetőek a piacon kiegészítők.

Állítható edzőpad árak és ajánlatok

Valamire való ferdepadot 40-50 ezer alatt nem kapni, csak olyanokat, amiket mintha fröccsöntött műanyagból eszkábáltak volna össze. Mindenesetre a piac az erőkeretek szegényes felhozatalával ellentétben hatalmas kínálattal rendelkezik padok terén, így garantáltan találunk majd a fentebbi paramétereknek és az elképzeléseinknek megfelelőt. Jómagam végül a Gorilla Sports jelenleg akcióban kapható terméke mellett döntöttem, hiszen tömör acél kialakítása révén 400 kg teherbírást tudhat magáénak, méghozzá tripod kialakításban, lábakasztóval, illetve egy, a mozgatását segítő fogóval és egy pár kerékkel ellátva. Az egyetlen hátránya a jelentős távolság az ülőrésze és háttámlája között, amely csak élőben vált igazán nyilvánvalóvá számomra – az idő majd eldönti, hogy ez mennyire lesz zavaró. Ha a masszivitás a célunk, talán a GymBeam monstrumja a legjobb választás, mely 500 kg-os maximális terhelése mellett egészen normális üres térrel rendelkezik a képek alapján, ráadásul most akciósan kapható – megjegyezve, hogy még így is kissé borsos az ára. Éppúgy érdemi opció lehet a Decathlon 900-as padja is, mely a látottak alapján szintén kis üres teret hagy a támla és az ülés között, viszont a terhelhetősége is alacsonyabb – bár még épp elégnek mondható – a maga 300 kg-jával.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.