2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

HTC Desire X - A kis menő

Ajánlott, ha egy jó középkategóriás telefont akarsz, jó kijelzővel, jó üzemidővel és jó sebességgel.

[ ÚJ TESZT ]

A kamera

Mivel előlapi kamera nincs, így csak a hátlapit kell kiveséznem. De azon legalább van mit.
A hátlapi fő kamera ugyanis nem akármilyen darab. Egy 5 Mpx-es Sony BSI szenzor + 28mm-es f/2.0-s objektív került a készülékbe, melyhez a HTC hozzácsapta a maga kis szabadalmát, az ImageChip-et, ami annyit tesz, hogy a kamerát egy külön chip vezérli, és látja el extrákkal. Többnyire ennek a chipnek köszönhető az Always Focus, a VideoPic (fotó készítés videózás közben), a profi HDR, a gyors sorozat felvétel (3,2 kép/másodperc). De ez vezérli a változó fényerősségű vakut is. Tehát lehet, hogy „csak” egy 5 Mpx-es modulról van szó, azonban az legalább odateszi magát, és ennek látszatja is van. Méghozzá olyannyira, hogy pl. makró fotózásban és éjszakai felvételek minőségében lenyomja a házon belüli csúcskategóriás HTC One X-et is, aminek egyébként BSI szenzor ide vagy oda, kifejezetten gyengéje a makró felvétel és az éjszakai fotózás.
Nincsen hiány beállításokban sem, állíthatunk képméretet, hatásokat, ISO értékeket, fehér egyensúlyt, vakuzási módot. Van HDR, panoráma tehát minden amit csak el tudunk képzelni, illetve elvárhatunk ebben a kategóriában
Hibák persze itt is vannak, a dinamika tartomány pl. időnként nem megfelelő, máskor meg jó. Hogy ez miért mutat ennyire ugráló teljesítményt, azt nem tudom, talán a fényviszonyok befolyásolják jobban az átlagnál. A képek nem túl zajosak, de a részletgazdagság ellenére itt-ott belemos az algoritmus, különleges fotózási helyzeteknél pedig szembetűnőbb a kromatikus aberráció mint egyébként (kinagyítva picit minden képen látni lehet). Mindezek ellenére kategóriáján belül véleményem szerint kifejezetten jó képeket készít a masina, ami sajnos a videózásról már nem mondható el.
Habár maga a videó sebessége, színe rendben van, sőt, kifejezetten gyorsan alkalmazkodik a változó fényviszonyokhoz és az autofókusz sem rossz, a felbontás maximálisan 800x480 lehet, amit már a SOC-nál kicsit fejtegettem, ezért szerintem elég negatív jellemzője a készüléknek. Egyénként a készülék nem kapta meg a Lassított felvétel módot, sem ami pl. az One sorozat minden tagjában benne van.

Nézzünk pár teszt képet:

És sokkal többet itt, teljes méretben (makró, kül- és beltériek, HDR fotók):
Kül- és beltériek
Éjszakai teszt képek
HDR tesztképek

Tegyünk ugyan így a teszt videókkal is:

Azt hiszem ezekkel a dolgokkal a hardveres rész elemzésének vége. Rátérhetünk a szoftverre. Nézzük milyen munkát végzett a HTC optimalizálás terén.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.