2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hanyattegér: Logitech M570

Górcső alatt a Logitech Trackman Wheel utódja

[ ÚJ TESZT ]

Logitech Wireless Trackball M570

Logitech Wireless Trackball M570

Az M570 egy hüvelykujjas hanyattegér némi extrával megfejelve. A gyártó honlapjának tanúsága szerint a következőket érdemes tudni róla:

Specifikációk

• 4+1 gomb (ebből 3 programozható)
• vezetékmentes
• akár másfél év üzemidő megfelelő minőségű elemmel
• akár 10 méteres hatótáv
• iciri-piciri Unifying vevő
• az egérben külön kialakított tárolóhely a vevőegységnek szállításhoz
• állítható érzékenység

Ez szépen és jól hangzik, de egyelőre pusztán szavak. A következőkben tehát megnézzük, hogy ezek a pontok a gyakorlatban mit is jelentenek.

Az egér maga

Jelen példány az Ipontól érkezett 3 év garanciával. Csomagolása a Logitechtől megszokott egyszerű, zöld-fehér mintázatú doboz. Középpontban a hanyattegér kék golyóbissal, mellette a vevőegység, és sok-sok betű mindenfele.

A csomag tartalma nem különösebben bőséges:
- maga a rágcsáló (elemmel együtt),
- a Unifying vevő,
- egy nagyon rövid többnyelvű leírás,
- egy általános mitnemszabadcsinálni-és-holkérjsegítséget füzetecske

Egyeseknek feltűnhet, hogy nem említettem meg a meghajtóprogramokat tartalmazó CD-t. Ennek oka, hogy nincs. Az eszköz Plug&Play módon is működik, aki pedig extra funkciókat szeretne, az a hivatalos weboldalról letöltheti a legfrissebb drivereket Windowsra és Mac OS-re (Linuxra nincs).

Külseje letisztult, egyszerű, éleit lekerekítették. A tervezők igyekeztek olyan felületet kialakítani, ami belesimul a kézbe, és ez átlagos paraméterekkel rendelkező felhasználóknál remekül működik, de tenyerestalpasok is apróbb kezűek is tudják használni, noha utóbbiaknak lehet, hogy egy kicsit magas lesz. A kényelem ára, hogy a balkezes használat igencsak reménytelen próbálkozás. Mindazonáltal összességében a forma jól sikerült, nincs rá panasz.

A trackball elülső felén helyezkedik el a töltöttségjelző, a bal és jobb egérgomb, a kattintható görgő, valamint a két extra funkciógomb, melyekhez alapesetben a böngésző előzményeiben való előre- és visszalépest társították. Ebből az ötből értelemszerűen az utóbbi három programozható szabadon a letölthető meghajtóprogram segítségével. Az egérgörgő klikkjénél az általam eddig tapasztalt megoldásokhoz képest keményebb, rövidebb úton járó, és feltehetőleg időtállóbb megoldást alkalmaztak a Logitech mérnökei. Kellemetlen mellékhatása, hogy hangosabban szól az álagosnál.

Az M570-est hátára fordítva pillanthatjuk meg a tapadást biztosító négy gumitalpat, a ki- és bekapcsolásért felelős csúszkát, a golyó kiszedésének megkönnyítése érdekében kialakított lyukat (tollat vagy ceruzát bele, és hopp!), továbbá egy fedlap mögött az egy szem ceruza elemet és a vevőegységnek kialakított helyet. Ez utóbbi akkor tesz igazán jó szolgálatot, ha hanyattegerünket vinni akarjuk valahová, hiszen máskülönben az apró vevő könnyen elkeveredne.

A kék műanyaggolyót kivéve elénk tárul a lézeres érzékelő, valamint három kisebb labdacs. A sima mozgásért ez utóbbiak felelnek, de a kosz is itt szeret összegyűlni, ezért kell az időszakos tisztítás. A művelet nem bonyolult, csak ki kell piszkálnunk az odasereglett porcicaembriókat.
A Logitech az érzékelőről nem ad semmiféle hivatalos tájékoztatást, így az érzékenységét sem ismerjük. Az mindenesetre biztos, hogy gyorsabb és aprólékosabb mozgást képes regisztrálni egy hagyományos optikai megoldásnál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.