2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Genius SP-HF 3000A bemutató

A cikkben megpróbálom bemutatni a fadobozos 3000A-t és kiderítem, mennyire nevezhető az 1250X utódjának.

[ ÚJ TESZT ]

Hallgassuk meg!

Zenehallgatás

Igyekeztem különféle zenei stílusokat bevonni a tesztelésbe, így aztán ez lett a felhozatal:
  1. The Sabres Of Paradise - Haunted Dancehall (In The Nursery Mix) | (Discogs) | FLAC | 841 kbps (avarage)
  2. Alicia Keys - Heartburn | (Discogs) | FLAC | 927 kbps (avarage)
  3. Moloko - The Time Is Now | (Discogs) | FLAC | 897 kbps (avarage)
  4. Fugees - Killing Me Softly | (Discogs) | MP3 | 256 kbps (CBR)
  5. Marta Gómez - Canta | WMA | 728 kbps (avarage)
  6. Armin van Buuren Feat. Nadia Ali - Who Is Watching (Mischa Daniels Remix) | (Discogs) | MP3 | 219 kbps (VBR)
  7. Mt Eden - Seria Leone (Remastered) | MP3 | 320 kbps (CBR)

A tesztrendszereket egy Creative Audigy 2 ZS hajtotta, a hozzá tartozó programokban az equalizer ki volt kapcsolva. Windows és AIMP2 hangerő 90%-on.

Az 1250X kábeleit kénytelen voltam lecserélni, ugyanis a két dobozt összekötő kábel ellenállása túl nagy volt, a jack-RCA kábel pedig törött. Helyükre ~300 Ft-os kábelek kerültek, tehát semmi extra, de mindenképpen jobb lett tőle a helyzet.
Az 1250X már be volt járatva, a 3000A-t körülbelül 24-30 órán keresztül hajtottam, míg egy kicsit bemelegedett. Új állapotához képest sokat javult ez idő alatt a hangja, tehát ráfért a bejáratás.
Hozzátenném még, hogy nem értek a zenekészítéshez, így a hangszereket sem tudom mindig pontosan megállapítani egy zenében. Ha valahol hülyeséget írnék, akkor bátran szóljatok és kijavítom.

1. The Sabres Of Paradise - Haunted Dancehall (In The Nursery Mix)
   Mindkét rendszeren jól szól, de az igazi kísértetjárta, elhagyatott táncterem hangulatát a 3000A-n hallgatva sikerült átélni. A hangszerek ezen a rendszeren szebben szólnak, a zongora és az elektromos hegedű(?) sokkal tisztább, így jobban visszaadják a zene hangulatát.

2. Alicia Keys - Heartburn
   1250X: A dob szépen szól, a lábdob jól kivehető. Nagyobb hangerőn jobban hallani a mélyebb frekvenciákat, de kisebb hangerőn sem éreztem, hogy hozzá kellene nyúlnom a Bass potihoz. A vokál is a helyén, tiszta és érthető a szöveg, összhangban van a zenével. A gitár is nagyjából rendben, de a magasaknak picit oda kell pörkölni (cintányér), ehhez körülbelül 1 óra állásba „kell” állítani a Treble potmétert.
   3000A: Itt már rendben van a gitár és a magasak is, a vokál szempontjából még egy picit felül is múlja az 1250X-et, picit még tisztábban szól az egész produkció. Amiből hiányt érezek, az a lábdob és a hozzá tartozó mélyebb frekvenciák. Ezen könnyen segítettem, 1 és 2 óra állás közé tekertem Bass potit.

3. Moloko - The Time Is Now
   1250X: Minden hangszer szépen szólal meg, nem kell semmit állítani a rendszeren. A vokál is jól szól, a taps is rendben. A zongora a szám végén jó, de talán lehetne jobb is.
   3000A: Itt a hangszerek még tisztábban szólnak, mint az 1250X esetében, talán csak a lábdob gyengébb. A lábcin és a cintányérok hangja könnyen kivehető. A gitár és a zongora is szépen szól, az 1250X-nél körülbelül 15-20%-kal jobban.

4. Fugees - Killing Me Softly
   Régi kedvenc, talán csak ezért került be a listára. Túl sok hangszer nincs benne, nem egy bonyolult dal, de valamiért mindig is szerettem.
   1250X-en hallgatva az volt az érzésem, hogy nem bántam meg a megvételét. Szépen, tisztán szól, semmihez nem kell nyúlni, úgy jó, ahogy van. Viszont a 3000A-n már máshogy szól. Igen, valamitől élőbb lett a vokál, talán a középfrekvenciás hangok miatt. Itt már talán körvonalazódik, ki lesz a nyertes…

5. Marta Gómez - Canta
   A 3000A-n gyönyörűen szól, majdnem olyan, mintha előttem zenélnének és énekelnének. A sztereóhatás jól érzékelhető. Minden hangszer a helyén van. A zene és a vokál egyensúlyban vannak, a hangkép egységes. Biztosíthatom, hogy a sokak által „ajánlott” Logitech X-230 és bármilyen más 2.1-es rendszert felülmúl a 3000A ilyen instrumentális zenék terén. 1250X-en is szépen szól, de kevésbé hat élőnek, valami hiányzik belőle (gondolom a középtartomány szorul háttérbe és ezért a hiányérzet).

6. Armin van Buuren Feat. Nadia Ali - Who Is Watching (Mischa Daniels Remix)
   Nagyon jól szól az 1250X-en, van elég basszus, ugyanakkor nem nyomja el a vokált, szóval hallgatható, vagy táncolható, kinek milyen kedve van. 3000A-nál is ezt tapasztaltam, bár a vokál kicsit fülbemászóbb volt, valamivel jobban hangzott.

7. Mt Eden - Seria Leone (Remastered)
   Erre csak pár hete leltem rá, de valamiért megtetszett. A stílus dubstep, ami egy elég fiatal irányzat, de vannak páran, akik szeretik. A zenében a basszus dominál, úgyhogy itt a jó öreg 1250X-et nem tudja megverni a 3000A. A zene hangulata mindkét rendszeren átjön, bár 3000A-n kicsit korrigálni kell a mélyeket.

   Természetesen nem csak ezeket a zenéket hallgattam meg a két rendszeren. Volt rap, hip hop, dance, house, electro, jumpstyle, hardstyle, hardcore, breakbeat, drum and bass is a repertoárban.
Minden, amiben a valódi hangszerek vagy a vokál dominálnak, ott a 3000A a nyerő. Egyszerűen annyival tisztább hangokat produkál a közép- és magastartományban, hogy legyőzi az 1250X-et. A mélyek kevésbé hangsúlyosak, de jó elhelyezéssel ez javítható. A különbséget a két rendszer között csak úgy lehet hallani, ha közvetlenül egymás után hallgatjuk meg őket.
   Ha valaki olyan zenét hallgat, amiben sok hangszer van, annak remek választás lehet a 3000A. Akár TV készülék mellé, akár a PC-hez kapcsolva (egy megfelelő hangkártyával) kellemes élményeket nyújthat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.