2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gadmei T883 - a 3D tablet

Ez a tablet az átlagos, noname tabletek mezőnyéből a sebességben, a szoftverben és a 3D-ben emelkedik ki.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető és a 3D alapjai

(A kínaiak már a spájzban vannak, II. rész -> I. rész)

Bevezető

A marketing a fogyasztókat több csoportba sorolja, az egyik ezek közül az ún. early adopterek, akik megjelenéskor azonnal megvesznek egy "kütyüt", nem törődve a lehetséges "gyermekbetegségekkel".

Van olyan cég, ahol ezek száma magas (Apple), míg másoknál csak néhány százalékos.
Jómagam eddig nem tartoztam ebbe a körbe, de a 3D mánia "elragadott" (LG Optimus 3D, LG 3D TV) és úgy döntöttem, hogy kipróbálom a 3D élményt tableten is.

A probléma csak az, hogy jelenleg (2012. május eleje) két gyártó készít ilyen készülékeket: az LG az Optimus Pad 3D-t és a Gadmei nevű kínai gyártó többfajta tabletet. Az LG tablet nem "igazi 3D", mivel csak kék-piros anaglif módon tudja megjeleníteni a 3D-t, amire bármilyen LCD megjelenítő képes, az extra feature a 3D kamera (mint az Optimus 3D telefonon), továbbá az ára sem "baráti". Marad tehát a Gadmei, mely úgy hirdeti magát, mint az első "valódi" 3D tablet. Ráadásul szemüveg sem kell hozzá!

3D - nagyon röviden

Nem célom, hogy a 3D megjelenítés rejtelmeit részletezzem e tesztben (akit érdekel, olvassa el a Wikipédia megfelelő szócikkeit), ugyanakkor mégis néhány alapfogalommal érdemes tisztában lenni.

Többfajta 3D képmegjelenítés létezik, van amelyik már több, mint 100 éves.

1. Talán a legismertebb a színszűrés, vagyis a kék-piros (zöld-magenta, kék-sárga) szemüveges anaglif megjelenítés, amihez nem szükséges "célhardver", akár az otthoni "normál" TV-n, monitoron megnézhető a megfelelő 3D-s film egy 0.5$-os papír, vagy 2$-os műanyagszemüveg segítségével. A 3D minőség közepesnek tekinthető.

2. Technikailag fejlettebbek a polarizációs elven (pl. LG 3D Tv, 3D mozi), illetve az aktív képzáró szemüvegekkel működő (pl. Samsung 3D TV) rendszerek. Hátrányuk, hogy szemüveget kell viselni hozzá.

3. Nem régi technológia a szemüveg nélküli 3D, a ma kapható készülékeken szinte kizárólag az ún. parallax módszert alkalmazzák. Bizonyára sokan emlékeznek a képváltós kártyanaptárokra, képeslapokra a 80-as évekből, talán ehhez lehet hasonlítani a 3D megjelenítést, azzal a különbséggel, hogy itt nem két teljesen különböző képet látunk, hanem ugyanazt a képet a két szem szemszögéből, így áll össze az agyunkba "eggyé", feltéve ha megfelelő szögből nézzük a képet.

Ennyi bevezető után nézzük, milyen early adopternek lenni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.