2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Feature phone-ok elemzése

Feature phone-ok összehasonlítása a múltból és a közelmúltból, több árkategóriából.

[ ÚJ TESZT ]

Samsung zárt rendszer

Végül a Samsungok. Itt egy kicsit szét fogom szedni helyenként, tekintve hogy a három modell nagyon eltér egymástól. A telefonkönyv nem tér el az elvárásoktól, kicsit jobban erőlteti a híváscsoportok létrehozását, mint a többi, de ezen kívül semmi extra. Azaz hogy van. 2000-es tárhely a neveknek. D900i-ben csak 1000. Azért ez már bőven elegendő véges tárhely. Főleg hogy mindhárom támogatja a sok telefonszámot, és egyéb adatok tömkelegének (hívókép) hozzárendelését is. Úgyhogy ezt nem részletezném tovább, olyan mint a többi mobilban, szimplán jó. Mindössze a microSD-re való exportálás hiányzik. Az S5230-ban pedig van jobb oldalt egy görgetősáv, ahol lehet betűnként szűrni, ha a keresőmező nem tetszene. Gyorstárcsázás is van, érintőn ez betűk rajzolásával történik, max. 17 féle.

Üzenetek: sok újdonság itt se ér, bár a beállítások hányása megérne egy misét, de inkább kihagyom. Maradjunk annyiban, hogy az APN beállítás D900i-n nem feltétlen egyszerű. Klasszikus 300KB MMS korlát van az SMS mellett, meg egyszerű e-mail kliens. Itt azt várná az egyszeri olvasó, hogy lépek tovább, pl. a szövegbevitelre. De nem…

D900i, hogy szeretjük ezt a kedves mobilt. Bizony, ha vele irunk az ekezeteknek bucsut inthetunk, mintha nem is lenne. Ugyanis koreai barátaink valamit NAGYON elrontottak. 3 ékezetes karakter+10 sima már 2 SMS. A másik fél meg kap egy halom betűt és nem érti, mi van. Na ennyit az SMS-ezésről. Természetesen elvileg a legutolsó firmware frissítéssel megoldódik, de FOTA vagy usb-frissítés csak álmainkban létezik. Vagy beviszed a szakszervizbe és darálnak mindent, vagy veszel UART kábelt és te darálsz. A bemutatott készüléken egyébként András555 MOD van, abban már megszűntek az ilyen jellegű hibák, de minden ékezetes karakter így sem elérhető.

D900i, hiba javítva

S5350, táblák helyett ömlesztvény, ha JAVA alatt kell spéci karakter

Szövegbevitel: vizuális segítség, az nincs, itt is a találd ki játék megy, a logika pedig abcá2. T9 van. Viszont egyedi szokás a speciális karakterek és hangulatjelek táblás bevitele. Van néhány tábla, mely közt a d-paddal váltasz, majd azon belül a rácsnak megfelelő számgombot kell megnyomni. Elsőre nem gyors, megszokás után nagyon az.

A szervezőfunkciók roppantul hasonlóak az eddigiekhez, havi és heti nézet, pontos beosztások és sok riasztás. Egyedi jelzőhanggal. Hozzárendelhető jegyzet, leírás.

Ébresztés sem rossz. D900i-ben három ismétlődő időpont állítható be saját csengőhanggal, S5350-ben 5-öt (szundi állítás is), S5230-ban meg rengeteget.

Természetesen jegyzetek, stopper, átváltó, időzítő, ezek mind alapfunkciók. A D900i kivételével megoldott a webes szinkronizáció is, S5230-ban az exchange ikon figyelmeztet rá.

Témázni Samsungon? Na az nem egyszerű… D900i-n egy elég szép BlackUI van (vagy fehér variáns ez a két lehetőség mindössze), meg lehet variálni a háttérképet. Az élő háttér lehet puszta, vagy a Parlament. Akár az S5350-en. Madarak, lagfelhők, ellaggoló színes csíkot húzó műrepülők jelzik az eseményeket. Mivel Adobe Flash alapú az élő háttér…

Ezeken a képeken semmi se gyári.

S5350 MA! cikkes kép.

A D900/D900i-t viszont előszeretettel csúfították a szolgáltatók mindenféle kikapcsolhatatlan hányadékkal. A bemutatott készülék T-Mobile-os volt, meg rózsaszín menüs. Ez meg a gyári: videó

S5350-en egy fokkal jobb a helyzet. Van témák menüpont, ami ugyan menüikonokat nem cserél, de a highlightokat lehet színezni, meg a háttereket cserélni. Alap téma is van, 3 db. Viszont itt jön az übergáz rész. Ugye én csinálgattam régen PC-n SE témát pillanatok alatt, akár nth-ból konvertálva. Aztán meg terjedt infrán és bluetoothon. Itt viszont a telón van a témaszerkesztő, hogy ne haladjál, tehát lehet összeválogatni minden részelemet és fabrikálni. Nagyon életszerű az egy iskolában, hogy hé Pista! Küggyed átfele a témádat mert dejólnézki. Ez ment régen. S5350-nel ez úgy nézne ki hogy küldd már át a téma elemeit és mutasd meg a színbeállításokat. double facepalm
Biztos bonyolult lett volna egy XML alapú téma API, nem?

Ezúttal is MA! cikkből szedtem.

A legjobb akkor is az S5230. Beállítások, témák, piros, zöld. Na ez az egyszerűség tetőfoka. Dönthetsz, hogy az a kis sáv milyen színű lehet a kettőből, meg állíthatod a háttérképet és a menühátteret. Utóbbi nem javasolt, mert laggot okoz.

Magyarán aki témázni akar garanciavesztés nélkül, az ne Samsungot vegyen.

A jelzőhangok megérdemelnek egy saját bekezdést. Felhúz, nagyon. Egyrészt D900i-ben csak az alap SMS hangokból lehet válogatni, miközben van custom jelzőhangra lehetőség. hurrá…
Viszont a billentyűhang csodás. Kb. az első dolgod kikapcsolni. Ordenáré, iszonyatos és rettentő. Csilingel, csobog, vinnyog, mindent csinál, mint egy gagyi kínai bébijáték. A poén az, hogy ha ezt lehalkítod, akkor a kibekapcs hangja is elnémul. Viszont egy némítási kísérletnél rájöttem, hogy az S5350-en lehet használni a hangerőgombokat a menüben való bóklászáshoz.
Persze az effektekhez hozzátartozik az is, hogy van egy ilyen filctollas írásszimuláló számbevitel képernyő, ami elég jól néz ki. meg a hang se rossz.

Inkább a menüben lépkedés a hihetetlen. Nameg jó hangos is. Mellékesen egy mérnöki csoda folytán olyan remekül alkották meg a szoftvert, hogyha le van némítva a teló, akkor az önteszt menüben nem szól a hangszóróteszt…
Maradjunk annyiban, hogy agypusztítóak a hangok, de ezt a mai napig tudják művelni a koreaiak, SGS3 se semmi.

A számológépük egy régi jó találmány volt. Már a D900i is gyárilag ismerte a trigonometriát, az S5350 meg pláne.

Viszont az S5230-ba egy NAGYON alapfunkciós gép került, ráadásul a java alternatívát se tudtam telepíteni. Hackelés árán cserélhető az swf fájlja, így először iPhone, majd tudományos számológép került bele, de ez minden, csak nem átlagos használat.

Szerencsére SMS, MMS, telefonkönyv itt se tér el, max. kialakításban kissé, rossz is lenne ha hiányozna valami. A Cápa 2000, míg a D900i csak 1000 nevet tud tárolni.
Viszont utána vannak komoly eltérések. Ugye a logika, ami a Samsungnál nincsen.
Van pár menüpont, amit nem értek, miért van ott, ahol. Ilyen a bluetooth. Az nem alkalmazás, hanem kapcsolatbeállítás… ráadásul a cápában jól meg is bonyolították a bekapcsolás módját.

A többi tulajdonságot elszeparálom telefononként, lapozz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia N900 bemutató

    Mit tudhat a mindennapokban egy három éves Nokia készülék, mely inkább zsebszámítógép, mint telefon?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.