2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia N900 bemutató

Mit tudhat a mindennapokban egy három éves Nokia készülék, mely inkább zsebszámítógép, mint telefon?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A Nokia N900 a Pocket PC irányvonalát képviseli, külsőre némileg idézi a régi Windows Mobile-os PDA-kat, de azoknál messze többre képes.

Eredetileg a Nokia a Symbiant készült leváltani a Maemo nevű Debian linux alapú rendszerével, de ez nem sikerült, a harmadik féltől származó szoftverek teljes hiánya teljesen megsemmisítette ezen elképzelést.
Jelenleg (az extras-devel, és extras-testing repositorykkal együtt) összesen 3200 körüli alkalmazás közül választhatunk, ami igen kevés.

A telefon 2009. november 11-én vált elérhetővé a nagyközönség számára. Magyarországon nem kapott különösebb figyelmet, a dobozból kivéve magyarul sem tud, de a rendszer valamennyi részét azóta lelkes magyarok lefordították.

Számos hiányossággal küzdött, amit a sorban megjelenő frissítések sem javítottak (összesen 4 frissítés jött ki). Ilyenek például a portré mód hiánya, az elülső kamera fényképezőszoftverbe való integrálása, Skype videotelefonálás (PR1.2-ben hozzáadva), és a menü kinetikus görgetéssel való használata.
De itt jön be a képbe az, hogy ez mégiscsak linux, és nyílt forrású részben, tehát lehet módosítani.
Ebben a tesztben a cikk írásakor elérhető stabil maximumot fogom tárgyalni, amihez még nem kell programozói tudás.

Mivel jelenleg még eléggé aktív az N900, és számíthatok a „How to do that?” kérdésekre, ha tudok, szívesen válaszolok a fórumban, kérdezzetek bátran. Teljesen mindent nem írok le, akik nem olvasták a Mobilarena tesztet, tegyék most meg. Teszt

Mit kapunk a dobozban?

Attól függ persze hol vesszük, Budapesten a népligeti GSM boltban 6 hónap garanciával árulnak (árultak) beragasztott USB csatlakozós típusokat, de olcsó, bár Nokia fülessel.

A doboz környezetbarát, újrahasznosított papírból van, és egy domború N900 van rápréselve, törődtek a designnal. Ez a készülék már nem az extrém méretű csomagolásban jön mint az N95, de így is kétszerese a Galaxy Ace dobozának.

A készülék mellé egy vékonyka használati utasítást kapunk (a célközönség elvileg szakértő), egy agybadugós fülest ami szerintem úgy a Sony HPM-70/75 kategóriáját képviseli, tehát prémium, továbbá egy microUSB töltőt, TV-kábelt, a szerencsésebbeknek pedig a 2 szabvány Nokia töltőhöz átalakítót (mármint hogy azokkal is tölthessük az N900-at) is bepréseltek a dobozba. CD ezúttal nem jár a csomaghoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.