2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Feature phone-ok elemzése

Feature phone-ok összehasonlítása a múltból és a közelmúltból, több árkategóriából.

[ ÚJ TESZT ]

Nokia S40v3-S40v5-S40v6

Folytassuk a Nokiákkal. Egyik S40v3-mas, másik S40v6-os.
Menüben egyik se animál, azt a Nokia 5130c-2 csinálja, de elég röcögősen. Mondjuk, nem létszükséglet. Témázni itt is könnyű, nth fájlokat kell keresni, itt ikonokat is lehet váltani, meg a sliderhez hangokat passzoltatni, szóval lehetőség van bőven.

Az egyik ikonpack nem gyári.

Egyik Nokia animációval fogad a menüben egy ikonra lépve (6300), másik nem (6303i). A Sonykban megszokott görgetésanimáció is hektikus, de jobb ha nincs, mert csak zavaróan lassít és szaggat.
A menüben itt nincs korlátozva az ikonok száma, a lista görgethető, valamint, ha sokáig tétovázunk egy menüpont felett, súgóablak nyílik meg. Számgombokkal nem lehet navigálni.

A telefonkönyv hasonló tulajdonságokkal bír, mint az SE-nél, még egyszer nem írnám le. Ami zavaró, az pl. a sok rövidítés, mint megj.m szöveggörgetés helyett. Amit észrevettem, hogy nincsen minden modellben microSD-re mentésre lehetőség. Csak SIM, szinkronizálás és a telefon. Ezt én hibának rónám fel. C3-ban van, az enyémekben nincsen.
Viszont nagyon sok adatot hozzá lehet rendelni, webcím, e-mail már alap. A férőhely itt is 1000, de egy személyhez több szám rendelhető, plusz ott a SIM, tehát átlagembernek azért elég kell, hogy legyen.
MMS és MMS plus is támogatott, utóbbival lehet 100KB-nál nagyobb, akár 300KB-os MMS-t is küldeni.

A numerikus billentyűn való gépelést itt is segítheti a T9, valamint vannak speciális karakterek és hangulatjelek is. A bevitelt nem segíti vizuálisan a szoftver, a következő karaktert a rendszer logikájából (aábc2) kell kikövetkeztetni, valamint az 1-es gomb alatt a sorrend az első két sora a speciális karaktereknek.

A naptár sem különbözik sokkal, habár itt külön van születésnap és évforduló típusú emlékeztető.

Az ébresztőóra inkább a SE DB2010-et idézi, egy időpontot lehet beállítani, meg ismétlést. Viszont a szundi időtartalma is állítható…
Ha az emlékeztetőrendszert nézzük, elegendő ez a szolgáltatáskínálat is.
Természetesen itt is lehet az összes jelzőhangot átállítani, mint ahogy a Sonyknál is.

A naptárból, és az alkalmazásokból is elérhető a teendők és a jegyzetek, valamint itt megtalálható a szokásos időzítő és stopperóra is.

Ha már a szervezőfunkciókról van szó, tennék egy említést az aktív készenlétről. A 6300-ra ez egészen biztosan egy kései firmware-ben jött meg, és természetesen kikapcsolható, de számos előnye van. A főképernyőn látható az aktuális napra vonatkozó összes bejegyzés kis hasábokban, innen megnyitható az alkalmazás is. Valamint rádió és zenelejátszó parancsikon/widget is található alatta. Jegyzet is kerülhet ki a főképernyőre.
Az S40v6-ban pedig egy kis dokk fogad lenn, ahol tetszőlegesen választott néhány(akár java) alkalmazást lehet gyorsindítani. Ez 5 db parancsikont jelent.

A 6300-ban még a navigációs gyűrű 4 irányára lehet csak appot beállítani, de ezt mutatja is grafikusan a háttérképen, ha akarjuk.

Ezen kívül állandó kijelzővédőnek beállítható egy digitális óra, hasznosságát szerintem nem kell részletezni.

Hatalmas alkotás az equalizer. Most csak annyit írnék róla, hogy hatása globális. Tehát nem csak a zenelejátszóra, hanem mindenre vonatkozik. Így viszont rá lehet hangolni akár a csengőhangra, kiszedve belőle a fémes magas csengést. Vagy MP4 zenevideó visszanézésre is lehet gondolni, ugyanis itt a multimédialejátszó nem tartalmaz videolejátszót is.

Számológép: annyit mondanék, hogy remek. Sima tudományos a 6300-ban, a 6303-ban viszont van logaritmus, faktoriális, meg hatványozás, DAL bevitel, szóval minden jóság. Szükségtelenné teszi az alternatíva telepítését. technikai malőr miatt lopom a 6300 képet a MA! tesztből, remélem, elnézhető

Ilyenek maradtak mint mértékegység átváltó, méretátváltó (cipő és ruha, S40v6 only), világóra, no meg Facebook kliens szintén az S40v6-ba. Mondhatni, elég jó kínálat.

A billentyűhangot szerintem nem kell bemutatni, remekül eltalált darab, nem is a kikapcsolásához nyúl az ember azonnal. Hangereje állítható és a beszédhangszóróból jött.

A beállítások menü logikus, kategóriákba vannak csoportosítva a lehetőségek, különösebb hibát nem találtam benne.

Valamint most dőlt meg a SIM névjegyzék SD-re szinkronizálása is. Inkább benne hagyom a hibát a cikkben, lévén szerintem nem logikus, hogy a beállításokban van, de ez mindent szinkronizál, a naptártól az SMS-en át a játékig. MINDENT. Persze kategóriánként választható. Remek cucc. Viszont ez is S40v6 only feature.

FOTA itt is elérhető.

Fájlkezelés átlagos, mindent lehet rakni mindenhova, nincsenek megkötések mint a SE-oknál, de van pár fölös állandó menüpont, ami hosszú távon zavaró, főleg, hogy a számgombokkal nem lehet gyorsabban haladni.

Mindenesetre mappák vannak, kategóriák úgyszint, memóriakártyát és a belső memóriát viszont csak külön kezeli. Nézettípus lehet lista(adatokkal) vagy rács. Így már ezt is lehet a SE-hoz hasonlóan galériaként használni, de van annak saját alkalmazása is, mint ahogy a DB3150+-os SE-ken is. MP3 bitrátát ez sem ír. Viszont a képeket előrendereli, így nagyon gyorsan megjelennek az akár 3 megapixeles bélyegképek is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia N900 bemutató

    Mit tudhat a mindennapokban egy három éves Nokia készülék, mely inkább zsebszámítógép, mint telefon?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.