2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fa gépház szerintem

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nagyon régóta terveztem egy fa gépház készítését, amit most végre meg is valósítottam...

[ ÚJ TESZT ]

Az ötlet

A történet úgy kezdődött, hogy - azon túl, hogy baráti körömben, velem együtt, sokan megvesznek egy fa házért :) - gondoltam építek egy gépet az itthon található alkatrészekből, amivel TV-műsorokat tudunk felvenni.
Barátnőm sok TV-műsort felvesz, ha nincs alkalma megnézni, és az ő gépe viszonylag sokat fogyaszt. Erre a feladatra azonban kisebb étvágyú gép is elég, hogy amikor nem vagyunk otthon, akkor inkább vegyen fel az.

Az alkatrészek nagy része innen-onnan maradék, avagy különböző fórumtársaktól kapott hibás, és megjavított cucc volt. (Köszönet mindenkinek értük!)
A gép egy VIA chipsetes alaplapban levő AMD Athlon 2000+ prociból, 768Mb RAM-ból, és egy 80Gb-os IDE HDD -ből állt. Az alaplap teljesen integrált, így egyéb bővítésként csak a TV tunert kellett beletennem. Ez a hardver a TV felvétel céljára teljesen elegendő is.
Egyedül ház nem akadt. Nosza, itt az ideje a faháznak, főleg, mivel a nyári lakásfelújítás során már feltérképeztem a helyi fatelepeket...

Az alapgondolat az volt, hogy lécekből egy fa vázat készítek, amire rögzítve HDF lapok fogják adni a borítást. Így a gép oldala leszerelhető, mint egy átlagos fémházé, és a beltartalom is könnyen hozzáférhető is lesz. A kis méret is fontos szempont volt, végülis valamennyire ez is összejött - alacsonyabb, és rövidebb a ház, mint egy szokványos, a szélessége kb. megegyezik a boltban kaphatókkal. Igazából egy kisebb optikai meghajtót választva, vagy máshogyan elrendezve, félmagas kártyákkal sokkal kisebb is lehetett volna a végeredmény. A harmadik feltétel az volt, hogy szabványos alkatrészeket tudjon fogadni a ház, ne kelljen faragni, ha esetleg cserélni kell egy elemet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.