2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Európa különcei

Anglia, Nagy-Britannia, Nemzetközösség, mik a különbségek? Írás a Brit-szigetek világáról.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Anglia, Nagy-Britannia, Egyesült Királyság, Nemzetközösség, mik a különbségek? Írás a Brit-szigetek világáról.

Ezen írásom megírását főként az motiválta, hogy az utóbbi időben meglehetősen – mint lelkes anglomán – irritálni kezdett az emberek hiányos és téves tudása az Egyesült Királyság, Nagy-Britannia és Angliát illetően.

Innen a kontinens egyik távolabbi szegletéből talán nem is látszik a Brit-szigeteken lévő államok összetettsége, mert innen nézve egy meglehetősen homogén entitásnak tűnik. A valóság azonban más. Bár mi metonímiaként használjuk például a brit és az angol, vagy az Egyesült Királyság és Britannia kifejezést, ez a szigeteken sok embert sértene és nem is takarja a valóságot. Éppen ezért gondoltam megpróbálom a fejekben kicsit helyrerakni ezeket a tévedéseket.


A "Nemzetközösség" szóra a legtöbb embernek nem sok minden ugrik be

Leszögezném, hogy a cikkem elsősorban informatív akar lenni és érdekességeket próbál közölni, de aki tisztában van ezekkel a tényekkel, annak is hasznos összefoglalóként szolgálhat. Mint lelkes anglomán, ahogy azt a cikk elején is írtam, gondoltam esetleg hiánypótló lehet az írás, nem csak a Logout tagjainak, hanem bárkinek, akinek a témában kell egy kis segítség.
Mindezt rendszerezve próbálom megtenni, a hétköznapi ember nyelvén.

A cikk felépítésének kigondolása fejfájást okozott, hiszen – mint látni fogjuk – a Brit-szigeteken (hogy miért használom ezt a kifejezést gyakran, az is kiderül) a helyzet sokszor bonyolult, logikátlan. Éppen ezért amikor írni próbálunk róla, az írás is kicsit ilyen lesz. Sokszor a cikk egy előbbi vagy utóbbi részére fogok utalni, mert máshogy szinte lehetetlen megoldani a fogalmak rendszerezését.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.