2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

EIZO FlexScan EV2333W teszt

C-PVA EIZO módra...

[ ÚJ TESZT ]

OSD menü és a ScreenManager Pro

Az OSD menü és egyéb beállítások

A monitor előlapján a következőket találjuk (a balra eső hangszoró mellett): EcoView szenzorok (mozgás + távolság(?) és környezeti megvilágítás), EcoView gomb, bemenetválasztó gomb, menü gomb, multifunkciós gombok, on/off, power LED. A jobbra/balra nyilakkal alapesetben a rendelkezésre álló megjelenítési (FineContrast) módok között váltogathatunk (Custom, sRGB, Text, Picture, Movie). Ezek (a Custom kivételével) egyes jellemzőikben gyárilag fixen beállítottak (sajnos az Overdrive funkció is ezek között van, erről lásd alább), más jellemzőket egyenként külön beállíthatunk.

EcoView beállítások (1 gombnyomásra)

A hangerő állításához egyszerűen a felfelé/lefelé nyilakat kell használni. A fényerő állítása cselesebb: először elő kell hívni a fenti lapot a felfelé/lefelé nyilak egyszeri benyomásával, majd mielőtt még eltűnne a lap (3mp), a jobbra/balra nyilakkal állíthatjuk a fényerőt.

Ez a főmenü (digitális kapcsolat esetén). A következő almenük találhatók itt:
- Auto Adjustment (csak analóg kapcsolat esetén látszik): itt külön kérhető a kép automatikus beigazítása, illetve az A/D konverzió beszabályzása. (Egyébként, ahogy elnéztem, 10 bitesek a konverterei is (1024 fokozat), ez biztosítja, hogy a videokártyák analóg kimeneteinek gamma-beli eltérései ellenére meglegyen a 256 világossági szint.)
- Screen: analóg kapcsolat esetén manuálisan is állíthatunk a képfogadási jellemzőkön, digitális kapcsolat esetén csak a natívnál kisebb felbontású, de egészképernyőre húzott kép élességét szabályozhatjuk (Smoothing).
- Továbbá: Color, Sound, 'PowerManager', Others, Information (bemenet, felbontás, stb.), Language (nyelv), Exit (kilépés).

A Color lapon a következőket állíthatjuk (Custom módban; egyéb módokban nem állítható ennyi minden): Brightness (fényerő), Contrast, Temperature (színhőmérséklet), Gamma, Saturation (színtelítettség), Hue, Gain (RGB szintek), Overdrive, illetve a lap beállításainak alapértelmezettre állítása.

Az Overdrive áramkör a panel reagálási idejének javítására szolgál. A C-PVA panel erős nógatásra szorul, így alapvetően az Enhanced beállítás a javasolt. Sajnos ez a menüpont csak a Custom módban elérhető, és egyedül a Movie módban van gyárilag Enhancedre állítva, a többi módban vagy Standard módban van, vagy egyenesen ki van kapcsolva, így azokban a módokban jelentős utánhúzás tapasztalható, ami többé-kevésbé korlátozza használhatóságukat.

A Sound lapon a hangerő mellett azt állíthatjuk, hogy készenléti üzemmódban üzemeljen-e a hangkimenet, illetve DisplayPort csatlakozás esetén választhatunk a rajta keresztül átvezetett digitális és az analóg bemenet között.

A 'PoweManager' lap pontjai:
- Elfogadja-e a monitor a PC-től jövő felszólítást a készenléti üzemmódba térésre? (Ha nem jön jel, mindenképpen készenléti üzemmódba tér a monitor.)
- Készenléti üzemmódban töltött x idő után teljesen kikapcsoljon-e a monitor?
- Az EcoView Sense funkció érzékenysége. Auto és Manual1-es állásban a mozgásra is figyel, Manual2-es és 3-as állásban elvileg csak azt, hogy van-e bármi a monitor előtt egy bizonyos távolságban. Az Auto a default, ez nálam állandóan ki akarta kapcsolni a monitort, 3-ason már csak néha (ezt egyébként előre jelzi, és egy mozdulatra eláll tőle).

Az Others lap pontjai:
- Screen Size (lásd következőt).
- Border Intensity (élő képet nem tartalmazó részek világossága).
- Keressen-e a monitor másik élő bemenetet, ha az aktuális kikapcsol?
- Az OSD menü beállításai (pozíció, stb.).
- Az OSD menü orientációja (pivot módhoz).
- Az állapotjelző LED ki-be kapcsolása.
- A lap beállításainak alapértelmezettre állítása.

A Screen Size lapon következők közül választhatunk: Normal (1:1 pixel mapping, nincs nagyítás), Enlarged (képaránynak megfelelő kinagyítás), Full Screen (teljesképernyőre húzás).

Itt megjegyezném, az 1280x720 meglepően jól mutatott full-screenben (4-es vagy esetleg 5-ös Smoothinggal, az alapértelmezett 3-as helyett), akár játszani is lehet így, vagy kis karakterekkel szedett, nagyíthatatlan web-oldalakat nézni. Az ennél kisebb felbontásokon látszott, hogy már túl kicsik; a nagyobbak (kivéve persze a natív felbontást) viszont nem voltak az igaziak így. Az utóbbiak esetén viszont még mindig rendelkezésre áll az 1:1 pixel mapping (ez olyan, mintha egy kisebb méretű, a kiválasztott felbontást natívan tudó monitorunk lenne, csak kicsit nagyobb lesz a monitor "kávája").

A ScreenManager Pro

Sötétben igen nehézkessé válik az OSD menü használata, ilyenkor jól jön a ScreenManager Pro... A programmal PC-ről menedzselhetjük monitorunkat. (Kár, hogy egyelőre csak Vista alatt elérhető.)

Az Auto FineContrast funkcióval kiválasztható alkalmazásokhoz rendelhetünk adott FineContrast módokat: az egyes programok használata esetén a nekik megfelelő üzemmódra kapcsol a monitor.

A második tabon (itt nem az látható) többféle profilt is kialakíthatunk (kimenthetjük, betölthetjük) az egyes FineContrast módokhoz, melyekben eltérő beállításokat alkalmazhatunk.

A program számon tartja a monitor használati idejét (erről log-ot is tud vezetni).

Beállítható idejű folyamatos használat után figyelmeztethet, hogy ideje pihentetni egy kicsit a szemünket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.