2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Egyszerű szimulátor cockpit házilag

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Barkácsoltam egy szimulátoros célszerszámot, megosztom most veletek a végeredményt.

[ ÚJ TESZT ]

Végeredmény 1.

Elkészült tehát a nagy mű, s méltó helyét elfoglalta a számítógépasztalnál. Bizony nem lett kicsi... és alapvetően könnyű sem. Így az eredeti elképzelésem egy kicsit megborult, miszerint akkor tolom az asztal elé, ha éppen tényleg szükségem lesz rá, más esetben megy vissza a szék. A szobában van elég hely, hogy ezt megoldjam, illetve nincsenek egyéb szimulátor-ellenes zavaró tényezők sem (pl. barátnő) aktuálisan. A tologatás tehát a súly miatt nem annyira jó megoldás, viszont itt képbe is lép egy alapvető tervezői hiányosság - ami egyébként az ülés tulajdonságaiból adódik: az ülés nem állítható. Se előre vagy hátra, se más tekintetben. No, itt majd némi hackelésre lesz szükség ahhoz, hogy netezni is kényelmes legyen a cucc.

Az elkészült mű

Igazából egyébként pl. filmnézésre teljesen alkalmas, kicsit ledöntöm a támlát és máris jó pozícióban vagyok ilyesmihez. Végülis maga a szék ingyen volt, s igazság szerint komoly szempont volt ez nekem. Lett volna egy jó kis elektronikusan ide-oda állítható Alfa ülésem, de az végül annyira bonyolultnak bizonyult, hogy lemondtam a beszerelésről. Mindenesetre kezdetnek megteszi a cucc. Méretezése egészen jól sikerült, a hangfalak beszerelése pedig tényleg jó ötletnek bizonyult: mélyebb motorhangú verdák keményen beremegtetik az egészet. Csattanások, rázókövek szintúgy. Nem egy motion cockpit, de a semminél több, szebb, jobb.

És még egyszer

Az alap szerkezet, fából, ahogy korábban említettem deszkából és stafniból van elkészítve. Egyelőre kicsit "szőrös" a cucc, még némi utómunkára szorul. A két oldalsó doboz a hangfalaknak, a középső pedig az ülés-pedál résznek. A hangszórók felfelé szólnak, tehát hanyatt fekve vannak beleállítva. A sztereóhatás teljesen jó akkor, ha az ülésben ülök.

Az alapkeret

Az ülés végül egy öreg Passatból lett kiszerelve, ami már a méh teleppel kacsintgatott. Mivel a csúsztató sín az autó aljához volt hegesztve, ezért lett végül fixen felszerelve a vázra. Maga az ülés kellemes. Se nem túl puha, se nem túl kemény, nem egy sportos cucc, de hosszú távon is kényelmes. Amint a képen is látszik, némi tisztításra szorul vagy legalábbis egy új üléshuzatra, mert kicsit kopottas szegény. Mindenesetre a célnak tökéletesen megfelel már most is.

Az ülés, még nem szép, de kényelmes

Kábelekből van egy pár, de különösebben nem zavaró. Ha éppen nem szimulátorozok, akkor a kormány rögzítését egy kicsit meglazítom és egy mozdulattal az asztal szélére csúsztatom. Ha ismét szükség van rá, így azonnal kéznél van. Praktikusan sosem húzom szét vagy ki a gépből és most már a pedált se kell az asztal alá berakni, ha beülnék egy kis csapatásra.

Egy mozdulat a kormányt odébb tenni

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.