2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

DDR memória csúcson járatva

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokat gondolkodtam, hogy is lehetne ezt az „összehasonlító” tesztet összehozni, hogy igazságos legyen...

[ ÚJ TESZT ]

Sokat gondolkodtam, hogy is lehetne ezt az „összehasonlító” tesztet összehozni, hogy igazságos legyen, ne lehessen (nagyon) belekötni, reális legyen, méghozzá úgy, hogy azokból az alkatrészekből kell, dolgozzak ami „készleten” van.
Rájöttem, sehogy. Így inkább ezt a tesztet érdekességként mutatnám be nektek!

Hogy miért is, és, hogy miről is lesz szó? A Címből már rá lehet jönni, hogy egy csúcsra járatott DDR memória teljesítményét mutatnám be nektek, amit egy AMD-s konfigba mértem le, viszont a viszonyítási eredményt egy sokkal fejlettebb Intel konfiggal mértem, DDR2-es memóriákkal. Hogy miért? Csak, hogy megtudjam, megtudjuk, hogy egy jobb fajta DDR2 memóriákkal szemben hogy muzsikál az elavulófélben lévő előző generációs DDR memória.

Ehhez egy olyan konfigot választottam, ami kihajtja maximálisan az első generációs DDR memóriát, én ehhez ezt választottam:
Asus A8N SLI Deluxe alaplap
AMD Athlon64 3800+ Socket939 Processzor (2400MHz)
4MB S3 Trió VGA kártya (nem volt PCIe-s VGA kártyám)
4, 3GB HDD
2X256MB 600MHZ A-DATA DDR Memória
Windows XP SP2 Operációs rendszer

Ez volt az utolsó olyan platform, ami még az első generációs DDR memóriát fogadta, továbbá a processzornak lehet állítani a szorzóját lefelé így a CPU FSB növelésével, nem fenyeget az a veszély, hogy kifullad idő előtt a processzor, továbbá a szorzó állításával minden egyes memória beállításnál be tudtam állítani a processzor alap órajelét viszonylag elég pontosan, vagy csak kis eltéréssel. Kivéve az utolsó eredményemnél, mert ott a lehető legmagasabb memória órajel mellett a lehető leggyorsabb processzor sebességet állítottam be, mert míg Intelnél nem gyorsul a memória kezelés csak a processzor órajelének növelésével, addig AMD-nél bizony szorzóállítással is lehet a memória sebességét növelni, de ez a tesztekből úgy is ki fog derülni.

Tehát az AMD-nél különböző memória órajeleket vizsgáltam, míg viszonyításképp az Intelnél egy 1000MHZ-es memória órajelet állítottam be, 500-as FSB mellett
Azért egy pár szó az Inteles konfigomról is:

Gigabyte X48 DQ6 alaplap
Core2 Duo E8500 processzor@4,25GHz (500X8,5)
4X1GB Crucial Ballistix Tracer memória 1066MHz@1000MHz
A többi nem lényeges jelen teszt szempontjából

Az eredmények leméréséhez az Everest nevű tesztprogram 5.0-ás verzióját használtam mind a 2 gépen

Elsőként a memóriaolvasást vizsgáltam meg.

400 és 500MHz között elég nagy különbség van. 500Mhz-en 2 különböző késleltetést vizsgáltam, de hiába a jobb késleltetés, csak minimálisan lett jobb az eredmény. 500 és 600MHz között már nincs olyan nagy különbség, alig 500MB/s-al értem el csak többet.
Megnéztem, hogy mennyire lehet túlhúzni a memóriákat, de mivel 0,05V-al tudtam csak többet adni a gyári 2,95V-hoz, ezért csak 20MHz-et nyertem, bár ez a kicsi többlet elég szépen meglátszik. Amint a processzor 2790MHz-en ketyegett, ismét tovább gyorsult a memóriaolvasás. Tehát a leggyorsabb beállítás 10%-ot vert rá az 1000MHz-en ketyegő DDR2-es memóriákra

Következő a memóriaírás:

Na itt viszont alaposan eltángálta a fejlettebb technológia a kedvenc A-DATA memóriáimat. Majd 2X jobb értéket kaptam, mint a leggyorsabb beállítású DDR memóriámmal.
Itt is megfigyelhető a 400 és az 500MHz közötti elég nagy különbség, viszont ugyanúgy tovább skálázódik az 500MHz és a 600MHz közötti többletkülönbség. Ami viszont nem mondható el a kisebb késleltetésű 500MHz és az alapbeállítás között. A különbség szinte elhanyagolható. Ugyanez mondható el a 2 különböző 620MHz-es beállításnál is, itt hiába futott gyorsabban a processzor, szinte semmi többletet nem nyújtott.

Aztán jött a memóriamásolás:

Itt is a DDR2 volt a nyerő, de nem annyival, mint az előző mérésben.
És a legnagyobb különbség most is 400 és az 500-as Memória órajel között volt. 500MHz-en a jobb késleltetés itt is csak elhanyagolható többletet tudott hozni. Továbbá 500MHz fölött szintén már elég keveset gyorsult a memóriamásolás, viszont 620MHz-en amint beállítottam a magasabb szorzót, azaz amint gyorsabban ketyegett a processzor, az eredmény egyből jobban megugrott

Utolsó mérés a memória késletetés:

Amit igaziból nem szép dolog összemérni az Intellel, hisz míg az AMD-be itt már a processzorba volt a memóriavezérlő, addig Intelnél ezt a feladatot az X48-as északi híd látta el. Még szép hogy az AMD nyert, méghozzá nem is kicsit

Még 400Mhz-en is sikerült elverni az Intel alaplapomban szereplő DDR2-es modulokat.
Szokásosan 400 és 500MHz között ott van a nagy szakadék, viszont itt meghozta az alacsony késleltetés a gyümölcsét, még 500MHz-en az alacsony késleltetésű beállítással sikerült jobb eredményt elérnem, mint 600MHz-en. A 2 legmagasabb beállításnál a processzor gyorsabb órajelének hatására ismét sikerült egy kis többletet kihozni ramjaimból

Összegzés, véleményem

Végeredményben csak arra voltam kíváncsi, hogy egy maximumon járatott DDR memóriából mégis mennyit lehet kihozni, és az eredmény meglepő, hisz elég szépen helyt állt a modernebb DDR2-es társával szemben.
Hozzá kell tennem azt is, hogy míg a DDR2-es modulok 2V-os feszültséget igényeltek, addig az előző generációs tuning DDR moduljaim megkapták a 3V-ot, ami ezeknél, a moduloknál egyáltalán nem sok.
Ahogy írtam az elején, ez elsősorban nem teszt, hanem érdekesség, hisz nagyon ritka az, mikor azért lassú egy program, alkalmazás, mert lassú a memória, hisz többnyire a memória kapacitása a szűk keresztmetszet, vagy a processzor, de azért jó volt látni, hogy megfelelő DDR modulok is igen szép teljesítménnyel rendelkeznek még most is, mikor már a DDR2 is kifutó félben lévő modellé vált.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.