2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

DIY lakás berendezés projekt 2011

A projekt kezdetekor, és később is ígértem, hogy készül egy részletes bemutató, és minő csoda, elkészült!

[ ÚJ TESZT ]

Kezdetek

Volt tehát egy üres lakásunk:

Ezt csak azért, hogy elhiggyétek :)

Elkezdődött a komoly munka, fejben, papírlapon, és a boltokban.
Ki kellett választani a burkolatokat, és a hozzá illő bútorlapokat. Mivel a korábbi lakásban is nagyon tetszett a világos színek és a vörös kontrasztja, így itt is nagyon hasonló színek lettek választva, mind járólap, mind parketta, mind lapok által.

A bútorok tervezésénél elkezdtem barátkozni a KitchenDraw programmal, de rájöttem, papír-ceruza esetén gyorsabb vagyok.
Az összes bútor köldökcsapolással kell készüljön, mert nem szeretem a csavar látványát, illetve "spórolós" kivitel, vagyis szimpla közfalas bútor csak így készíthető, mert "+"-ben nem lehet csavarkötést készíteni.
Ehhez kellett egy 1000db-os csomag köldökcsap. meg 3db 270ml-es ragasztó, nem sok maradt belőlük.

Természetesen ekkor már tudni kell, milyen mosogató, milyen főzőlap, milyen elszívó lesz, mert a méretek fontosak!

Miután megvoltak a méretek, a rajzok, lehetett kezdeni a számolást a lapokkal. Itt fontos, hogy ha okosan csináljuk, és a köztes lapok fehérek, csak a látszó éleken 2mm színazonos ABS-el, akkor a kész bútor árán akár 30%-ot is lehet spórolni. ez sok helyen látható lesz majd.

Az alapok a legfontosabbak, illetve amin sokat lehet spórolni, és akár szebbé is tehető a kész bútor. Összhangban minden esetre.

Válasszunk ki olyan bútoralkatrészeket, amit szeretnénk, és kérjünk be tömeges ajánlatot. Ezek azok a cikkek ahol pár 10ft/db spórolással is sokat lehet elérni.
Példának okáért mi úgy döntöttünk, hogy egyféle fém, szép gomb kerül minden fa ajtóra (60db kellett), egyféle fém, nagy talpú az összes üveg ajtóra (16db), kellett 80db bútorláb(!!) és kivetőpánt, hát azt már nem tudom, de olyan 100-120db ment el mindenféle kivitelben. Fiókcsúszó 9 pár 100% kihúzható.

Ezzel megtámadva a legtöbb kereskedést kaphatunk némi kedvezményt.
A gombok 340Ft helyett 300Ft-ba kerültek, a lábakon is volt 20Ft kedvezmény, kivetőpántok is nagyker áron jöttek kapásból.
Az alku eredménye kb 6-7000Ft volt csak a szerelvényeken.

Utána persze beveszünk 3 szem nyugtatót, vagy ipari mennyiségű házi pálinkát, hogy ne küldjük el a jó anyjába a szállítót, amikor ilyen lábakat ad:

8db-ot kellett cseréltetni.
(aztán berendelünk még egy kanna házi pálinkát, mert minden rendelésben lesz minimum egy hiba, ami miatt cserélni kell valamit, legyen mivel elviselni a kényszerszüneteket)

Amint az később látható lesz, még egy kompromisszumot kellett kössünk.
A bútorok nem 3D fronttal készültek. Ennek oka a 3.900Ft/nm helyett 17.000Ft/nm ár, nem fér bele elképzelésemnek. Illetve a régi bútorunkon is megnéztem, nem mart 3D ajtó volt, hanem kiugró díszlécek voltak rajta, hát majd ha nagyon egysíkúnak tartom az ajtókat, akkor még lehet díszlécen vagy cserélni később is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • DIY kandalló tuning

    A projekt célja: a kandalló kéményének veszteséghőjét szeretném hasznosítani.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.