2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

DIY hangfalépítés

Hogyan csináljunk régi és csúnya hangfalból újat és szépet saját kezünkkel?

[ ÚJ TESZT ]

Tervezgetés, hozzávalók

Tervezés

Méricskélni és tervezgetni nem sokat kellett, csak a mélyet, pontosabban azt sem, mert egy régi ládám (amitől már megváltam) paramétereit vettem alapul ugyanolyan hangszóróval, csak küllemben kellett újat kitalálni. Ezt a ládát készen vásároltam anno, ami méricskélve készült az adott hangszóróhoz, olyanhoz, ami a mostaniban is lesz.
Ami nem más mint egy SAL SA2540-es. A márka hallatán most lehet elveszítettem az olvasóim felét... :)
Tudom, hogy a SAL és a minőségi zenehallgatás annyira van egymástól mint Makó ... de higgyétek el, a pontosan hozzá tervezett ládával karöltve, nagyon szép lágy mélyei vannak, nem annyira pontosak mint egy JL Audio Fathom-é, de nálam hozzáértőbb ismerőseim szerint is nagyon eltalált kis láda (árához képest).
Ne feledjük, hogy a lehető legkisebb ráfordításból szerettem volna kihozni, és ha azt nézzük, hogy a mélyet 2000(!) JMF-ért sikerült beszereznem újonnan, akkor ez teljesült is.

Küllem

A kinézetről annyit, hogy a hangfal U alakban körbe lesz húzva fekete hangfalszövettel (persze a hátulja is), a front rész pedig kap egy mahagóni mintázatú bútorlapot, ami körbe lesz szórva fekete imbuszcsavarokkal. A magasoknak pedig azt találtam ki, hogy egy háromszög alakú kis konzolon fog feküdni a hangfal tetején, (ez is csavarral díszítve), mely különálló részként lesz bekötve, és kis (mahagóni színű) talpakon áll majd. Nehéz elképzelni, de majd meglátjátok! :)
A mély pedig ugyanez az összeállítás persze, csak a fedlap és az alja lesz mahagóni (szintén körbecsavarozva), és körbeburkolom szövettel.

A tervezgetés után meg is rendeltem a hozzávaló anyagokat a lehető legolcsóbb helyről. Az alábbi képeken láthatjátok, mi érkezett!


Csillapító anyag, fekete hangfalszövet a burkoláshoz, két darab magassugárzó (ezekről később), banándugók és aljzatok, hangoló csövek és a csavarok. Csavart mindenképp imbuszfejűt akartam, ezért kellett ezt is rendelni, mert sehol sem találtam lakóhelyemen facsavaros kivitelben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.