2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell Latitude E6400 - Méltó utód?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A munkahelyemen nagy megelégedéssel használtuk-használjuk a Dell Latitude D sorozat összes tagját kezdve...

[ ÚJ TESZT ]

Külső:

A notebook dobozáról nem lehet sokat mondani, egy viszonylag kis alapterületű, viszont magas (de meglepően könnyű) egyszerű kartondoboz, rajta pár címkével a megrendelés, a viszonteladó és a gép fő adataival).

A dobozt kibontva előkerül egy újabb kartondoboz, amiben a hálózati töltő, telefonkábel a modemhez és 7 db dvd lemez található. Üzembe helyezési útmutató vagy használati utasítás nincs. Itt látszik, hogy már a Dell-nél is kezd előtérbe kerülni a környezetvédelem, régen minden géphez adtak egy kb. 60 oldalas füzetet, amiben leírták 100 nyelven hogy ne ejtsük a számítógépet a lábunkra. A kisebb kartondoboz alól előkerül maga a gép, ami egy puha antisztatikus zacskóban van, a két oldalán levegővel felfújt műanyag csomagolás védi. Nagyon profi az egész, valószínűleg több méteres zuhanást is kibírna sértetlenül a gép.

Kézbe véve a gépet ami elsőre feltűnik, hogy milyen könnyű (a súlya 2 kg alatt van - közben megmértem pontosan 2,3 kg, a 2 kg a 3 cellás akksival igaz a gyártó szerint). A másik meg a fém hűvössége, nem csak a fedlap, hanem az alsó lemez is teljes egészében magnéziumötvözetből készül - pontosítanék: a gép alsó része biztosan fém, a fedlap meg tudja a fene. Van aki szerint az, van aki szerint nem. Ha fém is, akkor biztosan gyengébb anyagot használtak mint a D630-nál.

A fedlap szálcsiszolt fém mintázatú egy apró Dell felirattal, szerintem nagyon elegáns, de sajnos a fényképezésnél kiderült, hogy elég sérülékeny is. Mikor a gép alját fotóztam, sikerült több apró karcot is összeszednie. Ennél a régi széria ezüst színre fújt fedlapja sokkal ellenállóbb volt.

A csatlakozók nagy része a gép két oldalára került. Baloldalon találjuk a Kensington zárat, D-Sub csatlakozót, 2 USB csatit, az alsó E-Sata-val kombinált, a felső Powershare funkciós (kikapcsolt állapotban is ad le feszültséget, de csak a beállított akkumulátor szintig), a hűtést és az intelligenskártya-olvasót találjuk. A kialakítás balkezes, egeret használó embereknek kellemetlen lehet, mert néha elég meleg levegőt tud kifújni a gép, de ez volt az ára az akku hátra helyezésének.

Jobboldalra került még két USB, fejhallgató-/hangszórókimenet, mikrofon, a vezetéknélküli hálózatokat lekapcsoló retesz, Wifi-Catcher gomb, optikai meghajtó, IEEE - 1394 port, PCMCIA/ExpressCard-csatlakozó. Az optikai meghajtó egy mozdulattal eltávolítható, helyére második merevlemez vagy akkumulátor tehető.

Előre csak az 5 az 1-ben kártyaolvasó és a fedél nyitógombja került, az utóbbi megint nem olyan meggyőző mint az előző széria megoldása.

Hátulra a RJ-11 (modem), Lan, az akkumulátor, displayport (még véletlenül sem HDMI, így kb. csak az új Dell monitorokkal használhatjuk) és a tápkábel csatlakozója kerül.

Az akkumulátor hátulra kerülésének az oka, hogy így viszonylag egyszerű volt a nagyobb (9 cellás, 90Wh) akku megvalósítása. Ezzel és az optika meghajtó helyére behelyezhető második akkumulátorral állítólag elérhető a 19 órás üzemidő is.

Alulra a dokkoló csatlakozója, egy-két matrica, az akkura 5 db. led (kijelzi az akkumulátor töltöttségét és az elhasználódottságát is) és a Made in Poland felirat került, igen ezeket a gépeket már nem Írországban szerelik össze.

Az akkut eltávolítva előkerül a Windows matrica (ez ügyes megoldás, így védett helyen van) valamint a SIM kártya foglalat az opcionális HSDPA kártyához.

Az alsó fém fedlap egy csavar oldása után eltávolítható, így feltárul a notebook belseje. Amit láthatunk, hogy van még egy szabad memória bővítőhely és egy PCI Express slot amibe az opcionális HSDPA/GPS kártya kerülhet, a kábelezés megvan hozzá. A winchester 2 csavar kitekerése után oldalról kihúzható a fém bölcsőjéből.

A kijelző a gép elején lévő gomb megnyomása után nyitható és kb. 175 fokig kihajtható. Matt felületet kapott és alatta található a fénymérő szenzor, ami a kijelző háttérvilágítását (és az opcionális billentyűzet háttérvilágítást) állítja, ha engedélyezzük. A Creative márkájú webkamera opcionális.

A billentyűzet felett találhatunk 7 db. kék fényű visszajelző ledet két csoportra bontva: hdd, akku, wifi, bluetooth, opcionális HSDPA és a caps lock, scroll lock, num lock. Kapunk még hagyományos kialakítású hangerőszabályzó gombokat is.

A billentyűzetet közrefogja két méretes fém hangszórórács. Sajnos a hírek szerint hajlamos a festék lepattogzani róluk. A jobboldaliban foglalna helyet az opcionális ujjlenyomat szenzor. Maga a billentyűzet szerintem tökéletes, öröm rajta dolgozni. Minden a helyén van, az Insert-Delete hatos szépen elkülönítve, ez igaz a kurzor gombokra is. A feliratok jól olvashatóak és van pöcökegér scroll gombbal. A régi D630 széria billentyűzete elvileg valamelyest folyadékálló volt, ez nem tudom igaz-e az új modellre is.

A touchpad a csuklótámasz közepén, vele egy síkban került kialakításra. A széle rendelkezik scroll funkcióval és támogatja a gesztusokat. Nem multitouch-os. Mellette jobbra az érintkező nélküli intelligenskártya-olvasó található.

A notebook belső része mindenhol matt fekete, sehol semmi csillogó felület. Még matricákkal sem pakolták tele, csak 1 db. Intel Vpro matricát kapunk. Ennek ellenére jobban meglátszanak az ujjlenyomatok rajta, mint a régi széria felületén.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.