2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell latitude D630: egy kicsit máskép

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bizonyára sokan olvastátok a nem rég megjelent Dell D630 laptop tesztjét, úgy gondoltam,...

[ ÚJ TESZT ]

Bizonyára sokan olvastátok a nem rég megjelent Dell D630 laptop tesztjét, úgy gondoltam, hogy én is letesztelem eme remek laptopot, de egy kicsit másképp, többek közt azért is döntöttem úgy, mert az én példányomban nem integrált vga van, hanem egy belépőszíntű quadro vga, egész pontosan egy Nvidia Quadro 135M kártyával büszkélkedhet, Ez a Videokártya egy Geforce8400GS grafikus magra alapoz.

A gép belseje a következő röviden:
T7500 Core2 cpu 2,2ghz, 1,5gb 667mhz memória 80gb SATA hdd 14,1 kijelző 1280X800as felbontással touchpad, trackpoint egér CD-RW DVD-ROM kombó, WIFI Magnézium ötvözet házba rakva mindez

Mikor megvettem ezt a gépet, nagyon izgatott voltam, hogy mennyivel lesz jobb a korábbi Dell D600asomnál illetve D610esemnél, a két korábbi laptopom tesztjét itt olvashatjátok: [link]

Amint elhoztam ezt a jószágot, az volt az első lépés, hogy már raktam is fel rá a 3dmark03-at illetve a crysis-t elvégre mégis csak egy directx10es vga kártyáról van szó, persze ha nem is magas részletességgel, de egy alacsony vagy közepes felbontás mellett reméltem hogy el fogja vinni a gép az aktuális, új játékokat is.

Crysis indítása után kicsit csalódott voltam, magának a gép közepes részletességet állított be 1024es felbontás mellett, ennek az lett az eredménye hogy 5-6fps-t kaptam, ez játszhatatlan.

Bánatomban és végső elkeseredésemben elkezdtem húzni a laptopom videokártyáját a jól ismert rivatunerrel szépen lassan, az alap órajelről mely 400mhz GPU 800Mhz Shader órajel és 600Mhz Memória érték. A végeredmény 65%-os tuning lett!!! Ami nagyon szép eredmény, így kaptam 660Mhz GPU 1320Mhz Shader órajel és 800Mhz Memória órajelet

De egy laptopról van szó, most biztos lehülyéztek, hogy kinyírom a laptopom, túlmelegszik stbstb, de majd erről később.

Tehát 65%-os tuning eredmény után elkezdtem komolyabban teszt alá venni a gépet, először szintetikus tesztekkel majd játékokkal, első körben alap órajelekkel mértem az eredményeket, utána a felhúzott órajelekkel teszteltem a laptopot, a következő eredmények születtek:
3Dmark03 alapon: 4188 pont
3Dmark03 húzva: 6542 pont

Mint látható az eredményeken, 65%-os tuning 25%-os növekedést eredményezett, végül is több mint a semmi, következőként a 3dmark05-el teszteltem:

3Dmark05 alapon: 2196 pont
3Dmark05 húzva: 3509 pont

Itt már jobban észre lehet venni a tuning adta különbséget, kb. 50%-os többlet let az eredménye

3Dmark tesztek után elsőként felraktam a jó öreg far cry-t és azzal teszteltem újdonsült laptopom, 1280X800as (natív) felbontásban magas részletesség mellett, és a következő eredményeket kaptam fps-ben:

Far cry alapon min: 20 max: 32 átlag: 28
Far cry húzva: min: 27 max: 49 átlag: 32

Mivel egy nem a legújabb játékról van szó, ezért elvártam hogy alap órajelekkel is, játszható eredményeket kapjak magas részletesség mellett is, ami részben teljesült is, néha kicsit belassult, de többnyire teljesen akadás mentes játékélményt kaptam, mikor az órajeleket "kicsit" megdobtam akkor meg tényleg nem volt okom a panaszra, kb. 30%-os gyorsulás lett a végeredmény

Nagyon kíváncsi voltam, hogy a laptop mit kezd a test drive unlimited nevű autós játékkal, mert az előző Dell D610es laptopomon nagyon szaggatott, így hát gyorsan azt is feltelepítettem, és 1024X768as felbontásban próbáltam alacsony grafikai részletesség mellett, ezeket, az eredményeket kaptam:

Test drive unlimited alapon: min: 10 max: 15 átlag: 13
Test drive unlimited húzva: min: 17 max: 24 átlag: 20

Mikor alap órajelen elkezdtem játszani, hát eléggé szaggatott játékmenetet kaptam, gondoltam itt most tényleg el kél a tuning, s mikor beállítottam a húzott értékeket, egyből jobb játékélménnyel jutalmazott a laptopom, többnyire 20fps vagy picit többel ment a játék, ami már játszható eredmény, ritkán ment 20 képkocka alá, s ebben a játékban jött is a 65%-os teljesítmény növekedés

A következő játék ismét egy pár éves darab, egyenesen 2003ból származó spellforce nevű játékkal próbálkoztam, s mivel ez sem egy fiatal játék, elvártam a relatíve magas képkocka\másodperc értéket, így 1024X768as felbontásba legmagasabb részletességgel próbálkoztam (árnyékok és az elsimítás itt is ki voltak kapcsolva) és a következő eredmény született:

Spellforce alapon: min: 27 max: 32 átlag 28
Spellforce húzva: min: 28 max: 40 átlag 34

Egyből azt tapasztaltam, hogy alap órajelekkel is nagyon jól fut a játék, s mikor megdobtam az órajeleket, a szemem nem is érzett különbséget csak a Fraps nevű program, s ha nem is 65%-ot de azért gyorsult itt is a játék

Mikor nyugtáztam magamban, hogy a tuning nagyon jó hatással van a játékokra, ezért remegő kézzel csaptam az enterre, s indítottam ismét a crysist. a felbontást beállítottam 800X600-ba a részletességet pedig alacsonyra tehát minimumon volt minden érték, s próbáltam játszani, s közben a Fraps a következőket mutatta:

Crysis alapon: min: 11 max: 24 átlag: 14
Crysis húzva: min: 17 max 38 átlag: 25

Elsőként ismét csak azt tapasztaltam, hogy játszhatatlan játékmenetet kapok a notimtól, majd újrapróbálkoztam a notim tuningolása után, s óriási POZITÍV csalódottság ért, hisz nagyon sokat gyorsult a játék, teljesen jó, kellemes játékélményt kaptam, csak nagyon ritkán lassult be egy picit

Tehát elmondhatom, hogy ez a Dell D630 típusú üzleti célra szánt laptop alkalmas játékra is némi kompromisszumkötés mellett, ha nem fontos a magas grafikai részletesség.
3-4éves játékokkal alap órajelen is elboldogul közepes grafikai részletesség mellett natív felbontásban, tehát 1280X800ban, de egy kis tuningal a magas grafikai részletességet is meg lehet próbálni, s így már napjaink játékaival is elboldogul, még ha a grafikát teljesen le is kell venni...

Végére hagytam a legkínosabb részét a tesztnek a hőmérsékletet. a rivatuner beépített Hardware monitorjával néztem a gpu hőmérsékletét, alapon 10-20perc játékkal 86-88fokig melegedett a belső hőmérséklet, és a laptop alja is elég meleg volt, húzás hatására ez a hőmérséklet fel ment 93-95fokig. Ami így első hallásra soknak tűnhet, pedig valójában ez csak 7C fok százalékban pedig még a 10%-ot sem éri el, és ne feletkezzünk meg arról, hogy 65%-ot!!!!! Húztam a laptop videokártyáján.

Viszont léteznek laptop hűtések, azoknak, akiket zavarja a viszonylag magas hőmérséklet. Megmondom őszintén nekem sem kellemes, mikor felhúzott órajelekkel játszok, és az ölembe veszem a gépet.
Ilyenkor a noti alja is jobban melegszik, s a lábam szabályosan égeti, így beruháztam egy speciális passzív laptop hűtésre: Melyt a thermaltake gyártott és iXoft névre keresztelt, íme egy kép róla:

Mint látható, úgy néz ki, mint egy tányér alátét, lényegében az is, csak tányér helyett laptopot kell rá rakni, és úgy működik, hogy a belsejében szobahőmérsékleten szilárd glaubersó (nátrium-szulfát dekahidrát) található. Erre az anyagra az jellemző, hogy 32 fokon olvad meg, és nagy az olvadáshője, azaz a fázisváltás során nagy mennyiségű hőt képes felvenni. Az iXoft ezáltal részint elnyeli a hőt, részint gondoskodik arról, hogy a noteszgép alatt kialakuló forró pontok hője nagy felületen terüljön szét és szélek felé vándoroljon, ahol könnyebben leadható, ráadásul alig fél kiló és kényelmes ölbevételkor is

Természetesen leteszteltem így is a laptopot, néztem hogy 20perc jádéktől mennyire melegszik fel a notesz iXoftal illetve nélküle

20perc játék ixoft nélkül alap órajelen: maximum 88C fok
20perc játék ixoft-al alap órajelen: maximum 84C fok

20perc játék ixoft nélkül húzott órajelen: maximum 94C fok
20perc játék ixoft-al húzott órajelen: maximum 90C fok

ahogy az eredményeken látszik, egy pár fokkal lejjebb vitte a hőmérsékletét a laptopnak, ez a 4-5fok igaz nem sok de egyrészt a semminél több, másrészt teljesen passzív, kényelmes, és nem égeti a noti szét a lábamat. Ne feletkezzünk meg hogy ez belső hőmérséklet, sajna mivel külső hőmérsékletet nem tudtam lemérni, így a kezemre hagyatkozva, ahol eddig forró volt a laptop alja, ott 5perc után alig volt langyos a gép, tehát a külső hőmérsékletet nem kevéssel csökkentette.
A lényeg, hogy ezzel a laptop hűtéssel a melegedési problémák is el vannak rendezve, nem kell tartani tőle, s a játék sem akadály a gépnek, legyen szó 2-3éves játékról vagy akár napjaink játékáról.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.