2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell D630 - Business? Klassz!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ősszel egyetemre megyek. Sokat gondolkoztam már azon, hogy milyen laptopot vegyek...

[ ÚJ TESZT ]

Ősszel egyetemre megyek. Minden valószínűség szerint PPP, azaz privát kollégiumba. A szobák nem túl nagyok, ezért az elektronikai berendezéseket ügyesen kell megválogatni. A kis helyet foglaló LCD TV és a nagy helyigényű hangfalrendszer mellé PC-nek csakis laptop jöhet szóba. Annál is inkább, mivel lassan, de legalább csúnyán írok, ezért jegyzetelésre elsődlegesen hordozható számítógépet szeretnék használni.

Sokat gondolkoztam már azon is, hogy egyáltalán milyen méretben nézelődjek, meg egyáltalán mire is kellene a fentebb vázoltakon kívül a gép. Játékra nem, arra ott az Xbox 360. Fontos volt azonban, hogy ne legyen túl kicsi, hisz otthon is a laptop elé fogok lehuppanni. Ez viszont nehezebbé teheti a napi hurcolászást. Végül arra jutottam, hogy nem tudom, mi lenne a legjobb... A 12"-os gépeket kizártam, az otthonra már túl kicsi lenne. A 13.3"-as és a 14.1"-es modellek voltak a legszimpatikusabbak. Előbbi csoportból azonban a rendelkezésre álló 250-270 ezer forintos keretből csupán a Toshiba U300 széria egy gyengébb, ráadásul többet fogyasztó modelljét tudtam volna megvenni. Ezért a keresést a 14.1"-os modellekre szűkítettem, ott is elsősorban az üzleti kategóriájú gépeket néztem. Majdnem beleugrottam egy T61-es Thinkpadbe, azonban megtaláltam egy hirdetést, akciós D630-as Dellekről. Barátságosabb külső, nagyobb winchester, nem kilógó 6 cellás akkumulátor (a T61-ből hátul kilóg az aksi, ez engem kifejezetten zavart volna). Mindezt 275 ezer forintért. Megvettem.

KÉP1 /összecsukva/

A futárszolgálat hamar kihozta a nagy, de nem túl informatív dobozban érkező számítógépet. A csomagban a gépen és a töltőn kívül a következő dolgokat találtam: kábel a modemhez, átalakító a modem kábeléhez, lemezek (driver CD, Vista recovery CD, Roxio CD), valamint egy teljesen felesleges, 300 oldalas, soknyelvű figyelmeztetést, hogy ne dobjam vízbe és vigyázzak, ha a fejemre esik, megsérülhetek. Köszönöm, eszembe nem jutott volna. Ez aztán a pazarlás.

Járjuk körbe a gépet! Elöl semmi, csak a képernyő retesze. Bal oldalt találjuk meg a fülhallgató ki- és a mikrofon bemenetet, a Firewire portot, valamint az Expresscard rését. Itt van továbbá a vezetéknélküli kapcsolatokat azonnal záró retesz, amelyet a bekapcsolóállástól tovább húzva, bekapcsolt rendszer esetén egy ablak felugrása követ, melyben megfigyelhetjük a környéken elérhető WiFi hálózatokat. Hasznos. Jobb oldalon a DVD író és 2 USB port helyezkedik el. Előbbi kivehető, helyére akkumulátort tehetünk, jelentősen növelve ezzel a számítógép üzemidejét. Hátul D-Sub (DVI-nek jobban örültem volna) és soros csatlakozó, két USB port, a modem dugalja, az Ethernet csatlakozó, és a töltő dugalja látható.

KÉP2 /szétnyitva/

Ha szétnyitjuk a gépet, elénk tárul a 14.1 collos, WXGA (azaz 1280*800-as) felbontású kijelző. A billentyűzet teljes értékű, magyar nyelvű, egyedül a numpad maradt le, nekem nem hiányzik. Hálistennek mellőzték az idióta médiagombokat, extraként csak a hangerőállító és némítógombokat találjuk. A gombok megfelelően hosszú úton járnak, úgy gondolom, nem lesz velük semmilyen probléma. A billentyűzetről, csakúgy mint a gép egészéről süt a minőségi hatás, nagyon egyben van, nem hajlik, nem recseg, tökéletes. A magnézium-ötvözet ház kifogástalan alap egy hosszú időre vásárolt számítógéphez.

Üzleti osztályú gépről van szó, nem hiányzik a pöcökegér sem. Számomra felesleges, mások szeretik. Én maradok a tapipadnál, amelynek van görgetősávja, kényelmesen használható.

Visszajelző ledekből ötöt találunk: bekapcsolást, winchesterműködést, akku-töltést/merülést, wifi- és bluetooth-visszajelző piktogramokkal. Figyelmesség továbbá, hogy van capslock visszajelzés is.

KÉP3 /táblázat az adatokról/

Amint a fenti táblázatból látható, a számítógép a játékokon kívül minden mai igényt ki tud elégíteni, felveszi a versenyt az asztali számítógépekkel is. Számeredményekkel nem untatnék senkit, úgyis találhat n+1 darabot az Interneten. Az első bekapcsolás után körülbelül 10 perces konfigurálás következik, a mellékelt Windows Vista Businesst szabhatjuk személyre. Bárki bármit mond, a Vista egy jó operációs rendszer: a rendszer számára egyáltalán nem megerőltető feladat az OS futtatása, a fejlett energiagazdálkodási lehetőségeknek hála az üzemidő bekapcsolt WiFi és közepes fényerő mellett eléri az 5 órát, mindezt a gyári, 6 cellás akkumulátorral. Kiváló!

Akkuról és töltőről használva a gép egyaránt halk, bár utóbbi esetben néha megszívja magát és felerősödött szélzaj kíséretében átszellőzteti a rendszert. Tud fűteni azért a 2GHz-es Core 2 processzor. Csupán töltőről használva érezhetünk érdemi melegedést a gép alján, de ez sem zavaró, ölben is kényelmesen használható.

Remélhetőleg a megbízhatósággal sem lesznek problémák, a hazai forgalmazó 3 év garanciát vállal a termékre. Remélem, hosszú ideig hűen fog szolgálni. Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, akinek egy könnyű, de gyors és nem túl kicsi, akkumulátorról sokat üzemelő, minőségi notebookra van szüksége.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.