2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Tablethétvége: cTab MP - újabb kínai

[A tegnapi napon egy Flytouch2 GPS tablet tesztjét olvashattátok - a szerk.] Az iPad megjelenése óta...

[ ÚJ TESZT ]

Problémák, értékelés

Problémák

Mint írtam a tablet Market és Google alkalmazások nélkül érkezett. A custom rom ezen segített valamennyit, de így csak a Market, Gmail, Maps, Latitude települ. Mivel már van Marketünk, gondoltam ez nem lehet probléma, de sajnos nem lett igazam. A Market azonosítja a készülék típusát, és csak a szerinte kompatibilis alkalmazásokat kínálja fel. Ezzel nem is lenne gond, de így nem látok olyan, nekem alap programokat, mint Facebook, Gtalk, Twitter, Origo, XBMC official remote, Skype, alternatív böngészők. Nem igazán tudom mi alapján van szűrve az alkalmazások listája, mivel a kijelző felbontása viszonylag szabványos. Én inkább arra gyanakszom, hogy a kínai származás lehet a bibi, tudtommal ezen programok nagy része ott tiltva van. Elvileg van mód a készülékazonosító megváltoztatására, de ezzel még nem volt időm foglalkozni. A Facebook-ot és Gtalkot sikerült apk-ból telepíteni, egyedül a Twitter nem hajlandó így felmenni. A gond inkább az apk-k fellelése. Köszönhetően Drótszamár-nak, azóta sikerült megoldást találni a problémára. Eddig csak a Twitter, Origo nem települt, valami Shared library-t hiányolnak.
Amit még tapasztaltam, az valószínűleg a processzor viszonylagos újdonságából fakad: a programok egy része nincs igazán jól optimalizálva rá, nem tudják kihasználni a benne rejlő erőt. Ez remélhetőleg a jövőben javulni fog, mivel egyre több kínai tablet használja ezt a központi egységet és pl.: a Samsung Galaxy S II-ben is a Mali-400 GPU dolgozik. Arra pedig optimalizálni fogja mindenki a programját. Már megjelentek az első kínai gépek 2.3-as Android-al , reméljük lesz erre is firmware frissítés.

Specifikáció

Értékelés

Szerintem nagyon fontos, hogy az ember tisztázza magában mit vár el egy tablettől, mielött vásárlásra adná a fejét. Amire nekem kellett egy ilyen eszköz, azokat a funkciókat hibátlanul ellátja, tehát elégedett vagyok vele. Az érintőképernyő jól használható, pedig nem kapacitív és nincs multitouch (igazság szerint a telefonomon sem nagyon használom ki a multitouch-ot). Az internetezés nagyon gördülékenyen megy, egyedüli probléma a beágyazott videók lassúsága, de ez engem kevésbé zavar, mintha a többi flash tartalom nem menne. Egy 4000 mAh-ás akku van benne, ezzel vidáman elmegy 5 órát wifivel és 90% fényerővel. Az összeszerelés minősége szerintem példás, tényleg jó érzés kézben tartani (leszámítva a micro-SD hely béna megoldását). A méretéből fakadóan elég jól hordozható, én nem igazán szántam erre, de most ezen olvasgatok ebook-kat is utazás közben.

Ár, beszerzés

Én 187$-ért rendeltem, erre jön még rá kb 20$ postaköltség (légiposta). Egy dolog, amit jó tudni: ha futárszolgálattal kérjük a szállítást, pl: DHL,Fedex, UPS stb. (az én esetemben csak ez az opció volt, mert még rendeltem 1-2 dolgot), akkor készüljünk fel rá, hogy ők hivatalból vámoltatnak mindent. Én is meglepődtem, amikor kaptam a DHL-től egy emailt ezzel kapcsolatban. A szükséges papírok visszaküldése után gyorsan lezajlott a folyamat (a megrendeléstől számítva egy hét alatt megkaptam a csomagot), a végén csak az Áfa-t kellett kifizetnem. Ha légipostával kéri az ember, akkor van rá esély, hogy átcsúszik a vámon a csomag.

Ha valaki más is gondolkodik kínai tablet vásárlásában, pár oldal amit érdemes megnézni:

www.ankaka.com
www.pandawill.com
Android tablet fórum

Kérlek titeket ha helyesírási hibát találtok, azt privátba jelezzétek, javítom.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.