2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Csernobil árnyéka

1986. április 26: egy dátum, amelyet az emberiség kollektív emlékezete sosem fog elfeledni.

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények


Nagyításhoz kattints a képre!

Csernobil városa már a középkor óta lakott terület volt. Csendes hely, melynek csendjét csak a II. világháború idején Ukrajnába betörő német hadsereg katonái törték meg. A háború utáni idő fejlődési üteme lassú volt, lakosainak száma az 1970-es évek elejére érte el a 10.000 lelket.

A Szovjetunió által jóváhagyott erőmű azonban fellendülést okozott az apró város életében. Megkezdődött a közművek fejlesztése, villany- és vízhálózat, árvízvédelmi létesítmények építése. Ám a Szovjetunió tervezett egy nagyobb települést Csernobil mellé, mely szimbolizálni akarta a Szovjetunió erejét, valamint lakhelyet biztosítana az atomerőműben dolgozó munkásoknak és családjaiknak.

A város neve Pripjaty (Припять) lett.


Nagyításhoz kattints a képre!

Pripjaty tervei 1969-ben körvonalazódtak, a Csernobili atomerőmű építése idején. Az építkezés 1970. február 4-én vette kezdetét. A város Csernobiltól 16 kilométerre terült el, a belorusz-ukrán határ közelében.

Az építkezést az atomerőműhöz közel eső épületek felhúzásával indították meg, 1971 nyarán már a közművek kiépítését is megkezdték, ezt követték a közintézmények. A városi rangra egészen 1979-ig kellett várni, ezt követően a lakosság rohamosan növekedett. A katasztrófát megelőző évben több, mint 47 ezer lelket számoltak a városban.


Nagyításhoz kattints a képre!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.