2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Felsőkategóriás hűtők küzdelme

Coolink Corator DS vs Thermalright Ultra 120A

[ ÚJ TESZT ]

Bemutatás

Legfrissebb tesztemben két 13 ezer forint környéki hűtő mérkőzik meg egymással. Az egyik versenyző a (ma már nyugdíjazott) TRU vagyis a Thermalright Ultra 120A. Ez csupán annyiban különbözik a TRUE vagyis a Thermalright Ultra 120 eXtreem-től hogy jóval olcsóbb és a teljesítménye is jobb. Mindezek fényében még mindig nem sikerült megértenem miért szűnt meg a TRU gyártása, holott több teszt is igazolta (Frostytech, G4ga tesztje), hogy a TRU jobb mint a TRUE.
Fizikailag a TRU kicsivel szélesebb mint a TRUE viszont kevesebb HP-ot tartalmaz (4 vs 6).

Maga a TRU a legjobb hűtők közé sorolható, ezt számtalan teszt bebizonyította már. Nem a legjobb de ár/érték arányban kb a - szintén méltán híres - Mugen 2-vel van egy súlycsoportban.
Amit érdemes tudni, még, hogy a TRU 4 db nikkelezett, 6 mm átmérőjű réz heatpipe-ot tartalmaz, ami a szintén nikkelezett réztalpból vezeti el a hőt a rendkívül sűrűn lamellázott bordatestre. Ennek előnye, hogy nagy lesz a hőleadó felület, viszont a ventilátor keltette szélzajt is felerősíti valamelyest (a nagyobb légellenállás miatt).
Mivel a talpának csiszoltságával nem voltam elégedett ezért Overlocker fórumtárs segítségével fel lett polírozva a hűtő talpa ami így elvesztette nikkel borítását de cserébe terheléstől függően 3-5 fokos javulást hozott a gyári állapothoz mérten (teszt).

A kihívó fél a Coolink Corator DS. Már a doboza is kétszer akkora mint a TRU doboza. Noha az közismert hogy a TRU nagyon filigrán kis hűtő de akkor is meglepően vaskos dobozban érkezik a Corator. Mikor elmentem érte a boltba alig fért bele az üres hátizsákomba és a hűtő grandiózussága kicsomagolva sem veszített átütő erejéből. Maga a hűtő súlya is komolyabb hiszen a Coolink 1 kg feletti súlyú míg a TRU 700 gramm környéki.
A borda elrendezése is teljesen más. Egyrészt közel kétszer akkora mint a TRU de ritkább lamelázottságú mint a TRU és a ventilátor a kettéosztott borda rész közé került be. Így akár - elvetemült esetben - három ventilátort is felszerelhetünk a Corator-ra.
A hűtő talpa hasonló a Xigmatek féle HDT (Heatpipe Direct Tuch) techológiához, közvetlenül érintkezik a processzor kupakjával. A Coratornak 8 mm vastagságú HP-jai vannak és osztottan, a két bordatestre viszik át a hőt. Másik szembetűnő különbség, hogy míg a TRU talpa nikkelezett réz, addig a Corator réz talpa nem kapott nikkel réteget, kidolgozottsága nem tökéletesen sík de sokkal jobb mint pl a Cooler Master Hyper TX3 első verziója volt.
A Ventilátor felszerelésénél érdemes oda figyelni ugyanis a mérnökök - gondosan - eltérő sűrűségű lamelázottságú bordatesteket terveztek. Ennek az az előnye, hogy a ventilátor szívóhatása gyengébb mint a fújó hatása ezért sokkal optimálisabb a hőleadás így, hogy a szívóoldal felöli bordatest ritkább lamelázottságú, hiszen a gyengébb légáramlat is kellően hatékonyan átszellőzteti a bordának ezen részét.

Előzetes várakozásaim szerint a Coolink halkabb lesz de nagy légszállításnál a TRU-t nem fogja legyőzni. Hát lássuk mit mutat a valóság!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • i7 konfig születik

    Tulajdonosa lettem egy i7-es gépnek, így leírom az első tapasztalatokat az alkotóelemeiről.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.