2024. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Clarkdale (Core i5) tuning kezdőknek

Clarkdale (Core i5) tuning kezdőknek, szájbarágósan, képekkel

[ ÚJ TESZT ]

Feszültségek és Hőmérsékletek

Feszültségek és Hőmérsékletek

Van pár fontos feszültség és hőmérséklet amire oda kell figyelni. A CPU Vcore az a feszültség, ami közvetlenül a processzorhoz tartozik. Ahogy emeled az órajeleit, emelned kell egyszer csak a feszültséget is, hogy stabil maradjon a rendszer. Itt jön közbe, hogy meddig lehet emelni biztonságosan a feszültséget. Két teória is van erre. Egyik, hogy addig emelheted a feszültséget, amíg a CPU terhelt állapotban a megengedett hőmérséklet fölé nem emelkedik. Az INTEL által meghatározott ilyen hőmérséklet az 105C fok. A másik pedig, hogy megfelelő hűtéssel olyan 1,35v-1,4v-ig lehet biztonságosan feszt adni a CPU-nak. Mivel nem akarok nagyon 4,5-5 GHz felé menni, így 1,3-1,35V-ot adok max a procinak. Ezt is javaslom ;)

Terhelésre én az IntelBurnTest-et használom. Elég rendesen megizzasztja a rendszert. A program alapból csak egy Thread-et ( végrehajtási szál ) használ, ezért azt manuálisan állítsd be mindig, hogy mennyi legyen. Ha engedélyezve van a BIOS-ban , pl.: nálam 2 mag van, de 4 Thread. Ezért 4-et állítok be. A Stress level-t pedig High-ra szoktam tenni, így a legtöbb szabad memóriát használja a progi, de mellette még tudok ezt azt csinálni is.

Programok

A QPI/VTT feszültség kontrollálja a QPI-t, a memória kezelőt, a PCIe kontrollert. Közvetlenül a BCLK, QPI frekvencia emelésénél szükséges lehet, hogy kapjon egy kis kakaót. Nem javasolt, hogy 1,4v-nál többet adjunk neki.

A DRAM feszültség értelemszerűen a memória modulokhoz tartozik. Ennek növelése engedi, hogy a memória frekvenciáját is tudjuk emelni. Sok vita volt ebből már, hogy az INTEL 1,65v limitet határozott meg. Sokan ennél magasabb feszültségen is használják és semmi gondjuk nincsen. Létezik egy összefüggés a QPI/VTT feszültsége és e között. Az alap QPI/VTT feszültség ugye 1,15V. A DRAM feszültség pedig maximum +0,5V-ot kapjon. Szóval 1,65V itt helytálló. Viszont, ha emeljük a QPI/VTT feszt, akkor emelhetjük a DRAM feszültséget is. Az előbbiekben meghatároztuk, hogy a QPI/VTT fesz max 1,4V legyen ezért a DRAM értéke mondjuk max 1,9V lehet. Bár szerintem ennyi fesz se kell, hogy valami értelmes tuningot ki lehessen hozni a ramokból.

Az iGPU feszültségéről nem sokat írok, mivel egyáltalán nem foglalkoztam vele. Ha nagyon akarod emelni ennek a feszültségét is akkor figyelj rá, hogy ne menjen 1,4V fölé.

BIOS feszültség beállítások

Cél

A saját célom írom ide, hogy hova akartam eljutni és példaként használva ezt, ide vissza lehet lapozni.

Intel Core i5 560, DDR3-1600 CAS9

1. BCLK frekvencia cél : 200MHz
2. CPU frekvencia cél: 4000MHz
3. Memória frekvencia cél: 1600MHz

Ezekhez már nem árt egy jobb léghűtés. Meg lehet próbálni a gyárival is, de akkor nagyon kell figyelni a hőmérsékletekre.

Nahh.... Remélem nem maradt ki semmi alap tudnivaló. Kezdjünk is neki a huzigálásnak :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.