2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Clarkdale (Core i5) tuning kezdőknek

Clarkdale (Core i5) tuning kezdőknek, szájbarágósan, képekkel

[ ÚJ TESZT ]

Első lépés

Első lépés

A kívánt BCLK frekvencia elérése

1. Először javaslom, hogy lépj be a BIOS-ba és nyomj egy “load optimized defaults”-ot, azaz tölts be egy optimalizált alap beállítást, majd ments egyet és lépj ki.

2. Újraindulás után térj vissza a BIOS-ba és kapcsold ki a kezdő "Post screen"-t ( gép indulásnál a kezdőképernyő, ami takarja a memóriaszámlálást, stb. ), hogy lásd újraindításoknál, az átállított dolgok ténylegesen megvalósultak-e. (Vagy csak nyomj egy TAB-ot ilyenkor. Legalábbis nekem ezt a gombot kell nyomni, alaplapgyártóktól függhet ez, hogy melyik gomb.) Más beállítást AUTO-n hagyhatsz per pill.

3. Válasszuk szét a BCLK-t a többi résztől. Minden főbb egység frekvenciája ettől függ, szóval logikusan ezzel kezdünk. Manuálisan állítsuk a CPU Clock Ratio-t 14x-esre.

4. A memória is a BCLK-án keresztül húzható - egy szorzón át – ezért az alap 4x szorzót, ami a BIOS-ban 2:8-nak van megjelenítve, állítsuk 2:6-ra.

Ne aggódj, nem sokáig marad ilyen alacsony. ;)

5. A BCLK feszültség beállítása következik. QPI/VTT tartozik ehhez a BIOS-ban. Alapjáraton 1.15V, de ahhoz, hogy el tudjunk érni 200MHz BCLK-t, legalább 1.2V-ig meg kell, hogy emeljük, bár néhány proci többet is kér. Ahhoz, hogy megtudjuk ezt, ki kell kísérleteznünk. Ezt fogjuk most tenni. Állítsuk a QPI/VTT feszt 1.2V-ra.

6. Következő lépésként állítsuk 44x-esre a CPU, QPI, memória szorzót ( QPI Clock Ratio ). Ezután mentsünk egyet és indítsuk újra a gépet. Majd egyből vissza BIOS-ba.
Ezzel meg is történt az első tuningolásunk :)

7. BCLK sebességét tedd 133MHz-ről 150MHz-re.

8. PCI frekvenciát állítsd 100-ra.

Valahogy így kell, hogy kinézzen a mostani beállításunk

9. Eljött az idő egy kis tesztelésre. BIOS-ból kilép, oprendszer betölt. RealTemp-et indítsd el, ennek ajánlatos mindig futnia tesztelés alatt, így meg tudsz bizonyosodni róla, hogy nem sütöd meg a procidat. Ezután indíts egy CPU-Z-t. Ennek segítségével látod, hogy minden átállított frekvencia és feszültség úgy van-e, ahogy BIOS-ban állítottad. A CPU fülön a proci dolgait láthatod, a MEMORY fülön pedig a memóriáét.

A CPU-Z-ben így kell,

hogy kinézzen a dolog most nálatok is.

CPU = 2100MHz
QPI Link = 3300 MHz
Memória = 450 MHz (KÉP)

( Megjegyzés: Amennyiben a SpeedStep (EIST) engedélyezve van, akkor a proci sebessége ingadozni fog amikor nincs épp terhelve, szóval amikor megy a STRESS teszt akkor mutatja a valódi értéket )

10. Akkor most jöhet a teszt. Indítsunk egy IntelBurnTest-et. Korábban leírtak módon állítsuk be. Ilyenkor elég pár kört lefuttatni, mondjuk én 5-öt szoktam.

Teszt

11. Amint ezzel megvagyunk, indítsuk újra a gépet és lépjünk be a BIOS-ba.

12. Ha a teszt sikerrel zárult, akkor emeljük a BCLK-t 10MHz-el. Majd ment, restart, és jöhet újra a teszt.
Ha nem sikerült, az-az valami hiba történt, akkor emeld a QPI/VTT feszt 0,025V-al, restart a gép, és jöhet a teszt még egyszer.

13. Ezt a két metódust csináljuk addig, míg nem éred el a kívánt BCLK sebességet ( jelenleg nekem a 200MHz ), vagy a felső határát a fent leírt QPI/VTT feszültségnek ami felett már instabillá válhat a rendszer vagy károsodhat.
( Megjegyzés megint: Létezik egy olyan jelenség, hogy „BCLK lyuk”. Okozhat egy kis kellemetlenséget. Ha ésszerű idő előtt, kellő feszültség beállításánál úgy néz ki, hogy eléred a tuning határt, akkor meglehet, hogy egy ilyen lyuk tátong előtted és hibázni fog a teszt. Ilyenkor érdemes megpróbálni a frekvenciát egy-két lépéssel magasabbra tenni, hogy kikerüljük. Bár én még nem találkoztam ilyennel, de előferdülhet. )

14. Hogy ha nem sikerül elérned a kívánt sebességet, mert eléred a QPI/VTT feszültség limitet vagy hiába emeled, akkor sem változik a rendszer stabilitása, akkor jöhet a finomhangolás.
Térj vissza az utolsó stabil beállításra, ami még stabil volt a stressz teszt alapján, majd onnan most 10MHz helyett 2MHz-eket emelj. Egészen addig amíg megint eléred a limitet valamelyik fent említett tényezőnél. ( Itt is figyelni kell a „BCLK lyuk”-ra. )
Ekkor vedd vissza 2MHz-el és futtass itt is stressz tesztet. Körülbelül egy órát. Ha sikeresen lefut a teszt akkor megtaláltad a legmagasabb elérhető BCLK sebességet, ha nem akkor 2Mhz-enként vedd vissza addig míg nem lesz stabil.
Gratulálok. ;)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.