2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

BUFFALO SHD-NSUH64G: best buy SSD?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Olcsó húsnak híg a leve. Vagy nem? Mit várhatunk egy újonnan 18.000-ba kerülő SSD-től?

[ ÚJ TESZT ]

Értékelés, zárszó

A mérésekből az derül ki először, hogy a Buffalo szinte 100%-osan teljesíti a gyártó által megadott 230/80 MB/s olvasási és írási értékeket, míg a Kingston az olvasásnál rendben van, de az írás messze elmarad az ígért 145 MB/s értéktől, mert csak 82 MB/s-et mertem.
Erre nem tudom mi lehet a magyarázat. A meghajtó nem igazan feszegeti a SATA2 300 MB/s határát, a tesztgép egy erős középkategóriás masina.

Az AS SSD Copy mérés döntetlennel zárul: az ISO másolást a Kingston nyeri, a Program másolást a Buffalo, a Game pedig döntetlen. Az iops mérések eredménye is döntetlen, a végső pontszám 107:113, hol az egyik, hol a másik SSD gyorsabb.

A Buffalo csatlakoztatható USB porton a számítógéphez. Sajnos csak USB 2.0 szabványú portjaim vannak, de azért végeztem meréséket.
1GB méretű mpg állományt írtam ki az SSD-re majd olvastam vissza róla. Az írási érték 20-25 MB/s korul ingadozott, az olvasási pedig 38-43 MB/s volt. A sebesség sok kicsi állomány eseten rosszabb lehet, de USB 3.0 csatlakozásnál valószínűleg gyorsulás tapasztalható. ( A jobb felső sarkában van a mUSB csatlakozó )

Tapasztalatok

Ma délelőtt vettem át az SSD-t, átklónoztam rá a teljes rendszert a Kingston meghajtómról. Gond nélkül fut vele a gépem: fagyás, lassulás, újraindulás vagy egyéb más problémát nem tapasztaltam az eddigi bő 6 óra alatt.

A sebesség szintén rendben van, meg nem tudnám mondani használat közben, hogy Kingston vagy Buffalo SSD van a gépemben.

Összegzés

Az új BUFFALO MicroStation SHD-NSUH64G-EU debreceni kiskereskedelmi ára 2 év garanciával bruttó 18700 forint.
A Kingston SV100S2/64G meghajtómat kb fel éve vettem 24000 forintért használtan a hardveraprón, a garancia december végéig tart ( a bruttó ara akkoriban 30000 forint korul alakult, tehát nettó ár környéken jutottam hozzá).
A Kingston egy ismert és elismert gyártó, híresen megbízhatóak a termékeik.
A Buffalo márkával korábban DDR1 és DDR2 ramok eseten találkoztam, nem volt velük problémám.

Számomra az SSD jó vételnek bizonyult. Az ára megfelelő, a sebessége rendben van, ha barmi gond lenne vele, a gyártó 3 év garanciát vállal rá. Nyilván az árát úgy tudjak alacsonyan tartani, hogy régebbi vezérlőt és memóriát használnak az SSD-n, de meg így is jelentősen gyorsabb a hagyományos merevlemezeknél.

Egy szóval nálam:

A kép forrása: http://www.hardwarecanucks.com

Köszönöm a figyelmet! :)

Az SSD beszerzésében z0d1AK segített, köszönet érte!

Első írásom. Jöhetnek a kritikák és a dicseretek, de csak kulturált formában! Építő jellegű hozzászólásoknak örülnék a legjobban. ( Mi jó, mi rossz, miből sok, miből kevés, etc.)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.