2024. május 31., péntek

Gyorskeresés

Az ffmpeg videókonvertáló

Írásomban az ffmpeg videókonvertálót szeretném bemutatni. Jelige: kezdőtől kezdőknek!

[ ÚJ TESZT ]

Egyszerű hang illetve videofájlok konvertálása

Az ffmpeg az eredeti fájl lehető legtöbb paraméterét próbálja megőrizni. Esetemben jellemzően ilyen a hang mintavételezési frekvenciája, ami azt jelenti, hogy ha az eredeti fájl 48kHz-es, akkor a kimenet is annyi lesz - amennyiben ez lehetséges.

További tulajdonsága, hogy a kimenet konténerét az általunk megadott kimenet kiterjesztése szerint határozza meg.

Ha egy parancsot többször futtatunk le egymás után, akkor nem szükséges törölni a félbemaradt eredményt. Amennyiben ugyanolyan nevű fájlt talál a célmappában rákérdez, hogy felülírhatja-e. Az -y kapcsoló használatakor kérdezés nélkül felülírja az ugyanolyan nevű állományokat.

Konvertálás közben a + illetve a - gombok segítségével gyorsíthatjuk illetve lassíthatjuk a konvertálás állapotáról szóló üzenetek gyakoriságát.

Amennyiben idő előtt szeretnénk leállítani egy konvertálást, azt a q gombbal vagy a Ctrl+C billentyűkombinációval tehetjük meg. Ebben az esetben is érvényes kimenetet kapunk, ami lejátszható valamelyik lejátszó programmal. Akkor jöhet igazán jól ez a funkció, ha pl. a konvertálás felénél vettük észre, hogy lehagytuk a felvétel hosszát szabályozó paramétert.

Hangfájl konvertálása

MP3 fájl készítése valamilyen hangfájlból. A konvertáláshoz megadjuk a bemeneti fájlt, milyen kodeket szeretnénk használni, a bitrátát (160 kilobites fájlt készítünk) és végül a kimenetet. A parancs így néz ki:

"bin/ffmpeg" -i "C:/audio/hang.wav" -codec libmp3lame -ab 160k "C:/audio/hang.mp3"

Videofájl konvertálása

Egy videofájlból szeretnénk készíteni egy AVI fájlt. A kimenet videorészének a bitrátája legyen 800 kilobit/s, felbontása 320x240 és xvid kodekkel legyen konvertálva. A hang legyen ugyanolyan tulajdonságú mint az előbbi esetben. Ekkor a parancs így fog kinézni:

"bin/ffmpeg" -i "C:/video/fg.flv" -s 320x240 -b 800k -codec libxvid -acodec libmp3lame -ab 160k "C:/video/fg.avi"

Ugyanezt jelenti a következő parancs is, csak itt formailag másképp írjuk meg a kodek és a bitráta kapcsolóit, de hatásuk ugyanaz:

"bin/ffmpeg" -i "C:/video/fg.flv" -s 320x240 -b:v 800k -codec:v libxvid -codec:a libmp3lame -b:a 160k "C:/video/fg.avi"

Harmadik variációja is lehet a fenti parancsnak. Ez az írásmód akkor hasznos, ha több sáv található a kimenetben, így egyenként tudjuk meghatározni, hogy melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezzen:

"bin/ffmpeg" -i "C:/video/fg.flv" -s 320x240 -b:0 800k -codec:0 libxvid -codec:1 libmp3lame -b:1 160k "C:/video/fg.avi"

Amikor nincs szükség különösebb beállításokra, akkor az első írásmódot szoktam használni (lényegében megszokásból), de ennek semmi jelentősége.

MKV fájl készítése hasonlóképpen történik. Próbáképpen itt a video kodekje a H.264, míg a hang kodekje AC3 lesz:

"bin/ffmpeg" -i "C:/video/fg.flv" -s 320x240 -b 800k -codec libx264 -acodec ac3 -ab 160k "C:/video/fg.mkv"

Amennyiben érintetlenül szeretnénk hagyni a video és hangadatokat, csak egy másik konténerbe szeretnénk csomagolni, akkor kodeknek a copy nevűt kell beállítanunk. Ha a fent használt videofájlunkat egy MP4-es konténerbe szeretnénk csomagolni, akkor az így néz ki:

"bin/ffmpeg" -i "C:/video/fg.flv" -codec copy -acodec copy "C:/video/fg.mp4"

Vágás
Zárásként egy egyszerű videovágást szeretnék megmutatni. A cél egy 10 másodperc hosszú felvétel kivágása a bemenetből és ez a részlet az eredeti felvétel 14. másodpercénél kezdődik. A kép és a hanganyag változatlan marad, ezért a fenti parancsot egészíthetjük ki.

"bin/ffmpeg" -i "C:/video/fg.flv" -ss 00:00:14.0 -t 00:00:10.0 -codec copy -acodec copy "C:/video/fg-vágott.flv"

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.