2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Az ffmpeg videókonvertáló

Írásomban az ffmpeg videókonvertálót szeretném bemutatni. Jelige: kezdőtől kezdőknek!

[ ÚJ TESZT ]

Az ffmpeg indítása

A számunkra fontos állomány a „bin” alkönyvtárban található. Mivel parancssoros programról van szó,ezért ha kattintással próbáljuk megnyitni, akkor csak egy fekete ablakot láthatunk, ami egy szempillantás alatt eltűnik.

Ahhoz, hogy ténylegesen is használhassuk a programot, szükségünk van a Windows parancssorára. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, hogyha a Start menü keresőmezőjébe beírjuk a cmd szavakat és rákattintunk a találatra:

Ezek után a következő képen látható ablaknak kell feltűnnie:

A képen szereplő elérési útvonal a felhasználónevünkhöz kapcsolódó mappába mutat. Az ffmpeg futtatására több lehetőségünk is van, amelyek közül az általam megszokott eljárást mutatom be, ami ugyan nem a legkényelmesebb, de a végén úgyse lesz rá szükségünk.

Mivel szeretem a bonyolultabb scripteket és azok egyes változatait elmenteni, és mivel az átkódolni kívánt fájlok sosincsenek egy helyen, ezért aktuális mappának az ffmpeg könyvtár mappáját szoktam beállítani és az átkódolni kívánt fájlneveknek abszolút útvonalakat használok.

Ez így néz ki a gyakorlatban:
1. átváltok az ffmpeg könyvtárába (ne felejtsük el, hogy egyszerűsítettem az elérési útvonalon, ahogy az előző fejezetben leírtam), mely a következőképpen történik: cd C:/ffmpeg

Ezt kell látnunk:

2. a következő paranccsal elindítom az ffmpeg programot: "bin/ffmpeg"
Ha mindent jól csináltunk, akkor valami hasonlót kell látnunk:

Ezek után készen állunk arra, hogy fájlokat konvertáljunk a programunkkal. Elsőre kicsit nehézkesnek tűnhet a parancssor és annak kezelése, de előnyökkel is rendelkezik, amlyek közül az egyik legnagyobb, hogy viszonylag egyszerűen tudunk automatizálni bizonyos feladatokat, ahogy majd később kitérek rá.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.