2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Az első Geforce-os SLI

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ebben a tesztben 2db 6800 ultra SLI-ben hajtását fogom bemutatni

[ ÚJ TESZT ]

Bonyodalmak, és leküzdésük

Mikor beraktam az Asus 6800 Ultra mellé a Leadtek-et, és betöltött az oprendszer, már akkor gyanús volt, hogy hiába van két VGA kártya az alaplapban mindig csak az egyiket látja, mindegy hogy melyik van benne, külön-külön működtek, mindegy melyik foglalatban, látta a kártyákat, de csak önmagukban.
Ekkor kétségbe esetten utam, a nagy DFI topicba vezetett, ahol rögtön a segítségemre rohantak, amit ezúttal is köszönök a Oliverda és dbius, fórumtársamnak.
Mondták nem olyan nagy a baj, csak egy kis MOD-olásra van szükség.
Az NF4 Ultra és az NF4 SLI chipset közt hardveresen van egy kis különbség, méghozzá az, hogy az SLI-t engedélyező áramkör nincs összekötve.

A művelet annyi, hogy a két érintkezőt valami vezető anyaggal össze kellett kötnöm, én a grafitozást választottam, jó puha ceruzával el kezdtem satírozni az érintkezőket, s így 2. próbára már az alaplap NF4 SLI-ként POST-olt.

A Képen ott van a kisujjam, viszonyítás képpen, hogy milyen picike is volt a valóságban a grafitozott terület, amit pirossal karikáztam be

Amint betöltött a Windows XP, egyből látta a 2. VGA kártyát. De még mindig nem örülhettem.

Ahogy a képen látható a két VGA kártya gyártója más, továbbá a hűtések is eltérnek, illetve a Leadtek 6800 ultra a referencia 400MHz-es GPU órajel helyett 425MHz-et állított be a kártyának, míg az Asus a referenciát követi.

Szerencsémre mind két kártya a referencia nyákot használta, így gondoltam, az Asus BIOS-át átflashelem a Leadtek órajeleire, hátha úgy is fog működni, annak ellenére, hogy a két gyártó eltér.
Mikor az NVflash-el elvégeztem a műveletet, láttam ám, hogy sikerült az Asus órajelét átírni, azaz már az is 425MHz-en járt, de érdekes módon a Leadtek kártya BIOS-a is megváltozott,
S innentől kezdve a GPU-Z már a Leadtek-et is Asusként ismerte fel.. hát érdekes, elvileg azt a kártyát nem bántottam, Bezzeg amikor egy félig hibás 7950GX2 másodlagos kártyáját akartam át flashelni, azt még akaratom ellenére sem sikerült.
Na mindegy, a lényeg hogy, hogy innentől kezdve már működött az SLI, és neki láthattam a játékok telepítésének, illetve a tesztelésnek

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.