2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Az első Geforce-os SLI

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ebben a tesztben 2db 6800 ultra SLI-ben hajtását fogom bemutatni

[ ÚJ TESZT ]

Kezdés

Még iskolás voltam, mikor az Nvidia bemutatta a Geforce 6800 ultra videokártyáját. A férfiasságomra is hatással lévő kártya teljesen megbabonázott, és elhatároztam, hogy nekem ilyen kell. Persze nem egyből, hisz akkor még örültem, hogy az 50ezer Ft-os Radeon 9600XT-t 30ezerért sikerült megvennem, arra is hosszú-hosszú hónapokat spórolva jutottam hozzá. De tudtam, egyszer még veszek ilyen kártyát. Természetesen az is régi vágyam volt 2db 6800 ultra SLI-be kötése. Hosszú évek után, mikor sikerült beszereznem a két kártyát, (Az elsőt kb. fél éve, a másodikat pedig 3 hónapja) egyből neki is láttam a tesztelésnek.
Több dologra kerestem a magyarázatot.
Elsőnek azt szeretném megtudni, hogy egyrészt milyen hatásfokkal bír a két első SLI-re képes kártya, azaz hogy a 2. kártya milyen többlet teljesítményt tud nyújtani, másrészt hogy a frissebb játékokkal hogy boldogulnak.

Kicsit akkor lessünk bele a 6800-as Geforce kártyák tulajdonságaiba

Az Nvidia 2004 tavaszán dobta piacra a 6800 ultrát, mely a 130 nanométeres NV40 kódnevű GPU-t kapta, ami 400MHz-en ketyeg 16 pixel Shader és 6 Vertex árnyaló társaságában. Továbbá ezek a kártyák kapták meg elsőnek az Nvidiánál máig igen népszerű GDDR3-as memóriát, méghozzá 256MB-ot, ami jelen esetben 1000MHz. A kártya nagyon sok újítást hozott, hiszen ez a VGA volt az első, ami támogatta hardveresen a Directx 9. C-t és a vele járó Shader Model-3-at, ezzel megalapozva az időtállóságát. Továbbá, jelen esetünkben a legfontosabbat, az SLI támogatást is ez a kártya kapta meg elsőnek. Fontos megjegyezni, hogy a Geforce 6-os széria támogatott először natív 16X PCI Express szabványt, Ennek a szabványnak is köszönhető, hogy létre tudott jönni a 2 kártyás üzemmód.

Nézzük a tesztkonfigurációt:
DFI NF4 Ultra-D
AMD Opteron 170 CPU 2x2GHz@2,75GHz 2X1MB L2
4X512MB Corsair XMPS PRO 400MHz RAM
40GB 2,5” Sata HDD
2db 6800 Ultra VGA kártya 190.38-as Forceware volt feltelepítve

Az SLI rendszer kiépítése nem egy túl bonyolult feladat.
Kell hozzá természetesen 2 egyforma VGA kártya, egy SLI-t támogató alaplap és egy úgynevezett SLI híd, amivel össze kell köcöllézni a két kártyát.
Na most nálam ott kezdődtek a problémák, hogy se nem volt két egyforma 6800 ultrám, és a DFI NF4 Ultra lap sem támogat SLI-t, annak ellenére, hogy van rajta 2db 16X PCIe csatlakozó, sőt még az SLI-t engedélyező Jumper sor is rajta van a lapon, még az alaplap leírásában is szerepel, hogy kell beállítani az SLI-t de mégse’ támogatja a lap. Igen mókás dolog.
De szerencsére sikerült mindegyik problémát leküzdenem, így összejött az áhítatos Multi GPU-s rendszer, de nem volt kis feladat, így a részleteket is leírnám, hátha másoknak tudok ezzel egy kis segítséget nyújtani

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.