2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

IMAX3D - Cinema City - Avatar

Avagy: Hogyan pazarolhattunk el ~4 órát az életünkből, mikor épp egy "áll-ejtegetős csodát" kerestünk.

[ ÚJ TESZT ]

Szemtől szembe a Cinema City munkatársaival

Szemtől szemben a Cinema City munkatársaival

Az alcímben már szerepelt, hogy 4 óra simán elmegy egy Avatar miatt. Legalább 1 órával előre átveszed az előrendelt jegyet. Igen... Vagy nem...
Szóval odamentem időben, és rögtön a "helo" kimondása után szemmagasságba emeltem a pénztárosnak a telefonom, miközben mondtam, hogy ez a jegyfoglalás kódja, amit a kijelzőjén lát (nagy betűkkel, hogy olvasható legyen). Erre kihajol mögüle, és megkérdezi inkább a nevem. (Köszönöm, hogy az Emailben kifejezetten a kód fontosságára hívják fel a figyelmet.)
Na sebaj, mert most jön a pénztár jelenet kellemesebb aspektusa. Megkérdeztem, hogy "Nem szabadult fel azóta véletlenül valami jobb hely?" Erre a válasz a "De, itt", és már tartotta felette az ujját, hogy átpakoljon engem oda, ha rábólintok.
Igen, megérte előrendelni egy másik helyet, és emiatt ~1,5 órával előbb befutni egyedül egy plázába. Mit csináljak, ha haza csak nem megyek, mert ~15 percet lehetnék ott, de inkább annyit se, ha hagyok tartalékot közlekedési gondok esetére, stb. :D

Hát, a mozival szemben ittam egy gyűszűben felszolgált kávét 500Ft-ért, aztán kétszer körbesétáltam az egész Aréna plázát. Közben kipróbálgattam minden jelszóval nem védett wifi AP-t. Persze sikertelenül. Csak tudnám mire jó akkor egy Mc'Donald-os wifi háló, és hasonlók. A pultban álló dolgozónak jól jön cigarettaszünetben (hoppá, mekiben olyan nincs is, haha :D), azzal működnek a pénztárgépek...?

Nagy nehezen eltelt az idő java, így felmentem a mozi bejáratához. Az egyik oszlopnak dőlve néztem az előzeteseket (És azon agyaltam, hogy lehet sávos a kép egy Samsung LCD TV-n. Képesek voltak analóg kábellel bekötni?), míg hirtelen a semmiből előtermett egy méretes iskolás kirándulócsoport (féleség), akik a pult elé kezdtek felsorakozni.
Ekkor rohamlépésben odavágódtam a pulthoz, leintettem a pénztárost, vettem egy pohár kólát, amihez utána "lophattam" magamnak egy szívószálat (akkor már átvergődve a gyermektömegen, szóval mission failed...).
Hát ja, minek tennék ezt bele a fedélbe, ha 3 pénztárgéppel odébb van egy pohárban ~100 darab szívószál. (Nem is érdekelt volna, ha nincs "eltorlaszolva" az út odáig, és nem mondtam volna neki is, hogy tedd csak el a visszajárót -> nem tudom mi volt velem aznap. :D)

Átmentem a következő checkpointhoz, ahol átengedtek, de közölték, hogy várni kell még pár percet. (Ekkor hallgattam ki akaratlanul az idős férfi eszmefuttatását a IMAX mozik technológiájáról). Közben odahúzták a szemcsis szekrényeket, és szóltak, hogy mehet értük a nép.

Teljesen naivan elvettem, amit felém nyújtottak, majd rögtön hasmagasságból leengedtem a karom magam mellé, és besétáltam a helyemre. Ekkor még az első korrigált helyre ültem, ahova a nyomtatott jegy szólt.

Gondoltam, ha már így ráérek, akkor megnézem, hogy össze van-e véletlenül tapizva ujjlenyomatokkal a szemüveg valamelyik lencséje. (Még mielőtt megnézem vele a demót, ami a vásznon mászkál...)
Hát, agyon van karistolva, és a halványan világított vászon felé emelve határozottan több fény jut át a karcolások vonalán, ami nem sok jót sejtet.

Ugye első IMAX3D, de gondolom mindenki úgy értékelné ezt a szituációt, hogy "talán ez így mégsem lesz olyan jó...". De szerencsére volt még ~15 percem. Árral szemben felbaktattam a szemcsi-szekrények mellé. Épp felemeltem a kezemben olyan céllal, hogy szólok a nekem oldalt álló nőnek, aki szemüveget oszt, hogy "ezt cseréljük már ki egy kevésbé karcosra, ha akad olyan".

De ez sem lehetett ilyen egyszerű, a "tömeg" úgy gondolta, hogy valamivel fel kell dobnia ezt a dolgot.
Amint felemeltem a szemüveget a szekrény és a nő mellett állva (tök véletlenül én is fehér ingben voltam -bár csíkosban, nem mattban, mint ő, de már annyi baj legyen ebből félhomályban...) rögtön kikapta egy befelé igyekvő személy a kezemből a karcos szemüvegemet. Mire odafordultam, hogy "mi van?", már esélyem sem lett volna megtalálni (azt hittem, egy másik dolgozó jött érte, mert rájött, hogy cseréltetni jöttem, de mégsem).

De végül ez is jóra fordult. Miután elfogyott a sor, elmeséltem a nőnek, hogy mi történt, és kerestünk nekem egy alig karcos szemüveget. Kifejezetten kedvesen viselkedett, így inkább nem mondtam neki, hogy "Lehet, hogy nem fém, hanem műanyagrácsos fiókba kéne őket tárolni. Vagy esetleg kis műanyag zacskókba húzni őket, mikor összegyűjtik, aztán úgy elrakni, majd kiosztani...
De erről a szemüvegről már legalább letörölhettem egy ujjlenyomatot. :)
Sőt, működött is annak ellenére, hogy meg volt repedve a bal szára. [*]

Arra érkeztem vissza, hogy a helyemen és körülötte is ülnek már, egy 4 fős, 2 gyerek család, ahol én lennék az anyuka.
Nem érdekes, úgy is méregettem már én is a termet, mikor visszafelé mentem, hogy benntebb ülök, ha nem jönnek kezdésig, és vissza koslatok egy "Bocs, elnéztem a számot" mellett, ha mégis befutnak késve a jogos "tulajok".
Végül később jöttek is az én másodjára korrigált helyemre, de ahogy felálltam körbenézni, hogy hova evakuálok, megörültem, mert pár sorral fentebb, majdnem a sor közepén szintén felpattant valaki, bedobta a szemüveget a székbe, és kifelé igyekezett. Ez így nem olyan rossz ötlet, hogy még a film előtt futó demó alatt be tud készülni, aki érzékeny erre. :D.
Önkényesen elkönyveltem, hogy ő már nem jön vissza megkockáztatni még egy émelygést, így átvállaltam a helyét. Vagy legfeljebb lesz még egy korrekció, de erre végül nem került sor. Bár érthető is, ha valaki pár perc demó-flashelés után kirohan, az nem jön vissza nekivágni a 2,5 órás "maratonnak", hanem mérgesen hazakullog, és mindenkit óva int a moziktól, ahol szemüveget osztogatnak. :D

Most már végre olyan helyen ültem, ahol sem oldalra nem kell elcsavarni a fejem, sem belenyomni a tarkóm a fejtámlába, hogy nagyjából a vászon közepére nézzek. Sőt, itt már épp bele is fért a teljes vászon a szemüveg által lefedett zónába anélkül, hogy az orrom közepéig letoltam volna a szemüveg nyergét. (Vagy hogy hívják, amin az orra támaszkodik a keret?)

Ja, és két szemüvegem is volt már, így később kipróbálhattam, hogy mindkettővel egyformán csinálja-e azt, ami nem tetszik a képen. Lelőve a poént -> igen, nem csak a repedt szárú szemüvegem volt defektes, a másik ugyan azt produkálta. -> mondjuk ezt nem vittem túlzásba, csak egyszer cseréltem ki pár percre, majd vissza -ezeket a hibákat később még részletezem- így visszacseréltem a karcra és maszatra ellenőrzött repedt szárúra).

Megemlítenék még egy másik érdekes jelenséget. Volt ugye, aki pár perc után feladta. Viszont, aki mellette (illetve akkor már én mellettem...) ült, az nyugodtan rágcsigálta néha a kukoricáját, ivott pár kortyot (szerencsére viszonylag csendesen).
Mikor vége lett a filmnek, és szépen vártam, hogy ha senki sem siet, akkor nézzük végig nyugodtan a stáblistát is, ha mégis, akkor inkább kimegyek vele. Hát, a mellettem ülő levette a szemüveget és felállt. Ekkor én ugyan ezt tettem, és megindultunk előre, mikor is elkezdett parázni, én pedig sietni, nehogy a hátamra kerüljön át az a pattogatott kukorica, és kóla, amit eltűnni már láttam egyszer.
Szóval érdemes fokozott figyelemmel lenni kivonuláskor is, nem csak az elején, mikor próbálgatják körülöttünk a szemüvegeket, de még ha menet közben felpattan valaki, az előtt is érdemesebb inkább sürgősen behúzni a lábakat, mert sosem lehet tudni, hogy mi késztette a helye elhagyására. :(

Ami ezzel kapcsolatban számomra érdekes volt, hogy viszonylag közel ültem egy viszonylag nagy vászonhoz, és először volt rajtam polárszemüveg, rögtön 2,5 órát, de mikor levettem, és felálltam, egy pillanatig sem tűnt furcsának, amit látok, holott sima 2D-s, nagyvásznas moziknál éreztem néha olyat, hogy összement a valóság, és még oda kellett figyelnem kivonuláskor, hogy milyen magasak is azok a lépcsőfokok a teremben, amiken a törpék igyekeznek felfelé. De itt abszolút semmi. (Lehet, hogy az ösztökélés is segített, hogy helyzet van a hátam mögött, észnél kell lenni. :D)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.