2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Albacomp Classmate PC

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nézzük meg mit tud az Albacomp iskolákba szánt notebookja!

[ ÚJ TESZT ]

Hardver

Hardver

A gyári adatok...:

...és az Albacomp összeállítása:

Kijelző: 10.1" WXGA kijelző 1024x600,16 millió szín
Processzor: Intel® Atom 1.6GHz processzor
Memória: 1GB SO DDR3 memória
Merevlemez: 160GB 5400rpm SATA 2,5" HDD
Pozíciónáló eszköz: TouchPad
Billentyűzet: Magyar nyelvű billentyűzet
I/O portok:
3 db USB 2.0 csatlakozó
Külső VGA csatlakozó
Kommunikáció:
802.11 b/g/n Wireless LAN
3G HSDPA modem
Egyéb: Beépített webkamera
Szoftver: Vezérlő szoftver
Törésteszt: 60cm-ről történő leesést látható sérülések nélkül elviseli, és erről tanúsítvánnyal is rendelkezik

Több felhasználós grafikus operációs rendszer
Szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentáció szerkesztő alkalmazással telepítve
Digitális oktatási tartalommal ellátva

Azt tehát láthatjuk, hogy az Albacomp a legkisebb HDD méretet választotta, de felszereltségre nem lehet panasz. Kárpótlásul a választható opciók közül belekerült a nagyobb, hat cellás 4400mAh akkumulátor, ami átlagos felhasználás mellett 4-6 órán át kitart, és egy 3G modem, a SIM kártyát az akksi levételével tudjuk behelyezni. Utóbbit kissé feleslegesnek érzem, nem hiszem, hogy a legtöbb iskola kihasználná. Helyette pakolhattak volna bele kétszer ennyi memóriát, mert így épphogy elég a Windows 7 mellett futó néhány programnak.

Processzorból már a fejlettebb második generációs Atomot kapunk, név szerint egy Atom N455-öt, ami már integrált GMA 3150 grafikus vezérlőt tartalmaz. A memória egy Samsung 1 GB DDR3-1333 (5-5-5-12 időzítésű) modul. A HDD Hitachi gyártmány.

A kijelző mint már említettem elég rossz vertikális betekintési szöggel rendelkezik, oldalról ránézve azonban meg lehetünk vele elégedve. A színekkel nincs gond, nem túl fakó, nem túl élénk, pont jó. A panel szerencsére matt felületű, így nem tükröződik és nem kell a használatakor besötétíteni a termet.
Extraként kiemelhető, hogy a fényérzékelő automatikusan beállítja a háttérvilágítás erősségét.

Fekete, vagy sötét kép megjelenítésekor furcsa vöröses-barnás derengés látható a kijelzőn, ilyet még nem láttam, nem tudom mi okozhatja.

A kis méret miatt a sűrű elrendezésű billentyűzet és a tapipad még az "éppen hogy használható" kategóriába esik, ez persze a kisebb kezű fiatalkorú célközönséget figyelembe véve nem tekinthető negatívumnak. Számomra nagyon zavaró volt, hogy a bal alsó sarokba az fn gombot helyezték a tervezők, a Ctrl billentyű eggyel beljebb került, emiatt elég sokszor mellényúltam a másol-beilleszt művelet során.

A beépített kamera VGA, tehát 0,3Mp felbontású, valószínűleg még mindig több száz kínai raktár van tele ezekkel és fillérekért árulják, aztán a gyártók "miért ne?" alapon mindenbe beleszerelik, több szót nem is érdemel.

A két hangszóró még teljes hangerőn is elég halkan szól, kissé dobozos, mély hangokat ne várjunk tőle. A beépített mikrofont nem volt alkalmam kipróbálni.

A hardverrel kapcsolatban még azt megjegyezném, hogy az USB portok kivétel nélkül mind túl szűkek, nagyon nehezen lehet csak csatlakoztatni egy pendrive-ot.

A hűtője nem zajos és teszi a dolgát, több órás használat után sem forrósodik fel túlságosan a gép alja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.