2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

A Pincegép építésének története #2

A ModTech Hall-on első díjat nyert Pincegépem építésének története, második rész.

[ ÚJ TESZT ]

Szellőzőrács porszűrővel, #1

Mint minden számítógépnek a pincegépnek is szüksége van hűtésre, mivel a gép a műhelyben lesz használva, ahol néha elég nagy a por, így a bemeneti nyílásokat mindenképp valamilyen porszűrővel kellett ellátni.

A Hdd(k) hűtéséért a 2 házrészt között elhelyezett 2db 8cm-s ventilátor felelős. A ventik a friss levegőt a hdd kereten keresztül szívják és továbbítják az alaplapos részbe. A levegő bementi nyílás a hdd keret alatti részen a vázból kivágva alakítottam ki.

A porszűrő keretéhez használt alumínium lemezt használtam fel, maszkoló szalaggal leragasztottam, majd a méretek feljelölése után méretre vágtam a lemezeket.

Állványos fúrógépen a kivágandó rész sarkainál kisebb és középen egy nagyobb furatot készítettem,

hogy a dekopír fűrésszel ki tudjam vágni a felesleges anyagot.

A pontos méretet reszelővel értem el.

A rács két darabját összeragasztottam a fúrás és a méretre reszelés idejére, hogy pontosan egyforma darabokat kapjak.

A porszűrő keret kapott egy előlapot, a rögzítéshez meg kellett hajtani a nagyobbik lemezt. A hajtást egy rögtönzött 'lemezhajtón' az asztal szélén végeztem el.

A por szűrését a két rácsos lemez közé helyezett páraelszívó szűrőbetét végzi.

A porszűrő előlapját szintén a váznál is használt pery táblából készítettem el. Fűrésszel bevágtam a darabot, ebbe a vájatba megy bele a lemez felhajtott éle. A rögzítésről süllyesztett facsavarok gondoskodnak.

A porszűrős keret a vázból kivágott és méretre mart bölcsőbe megy bele. Alulról egy alumínium lemez rögzíti, és egyben sínként is szolgál.

A vázat összeszerelve a helyére próbáltam. A képeken látszik, hogy a fal pereme jócskán takarja a porszűrös nyílást

A hdd-ket és az optikai meghajtó takaró elemet feltéve látszik, hogy sajnos a porszűrő előlapján a lekerekítés túl nagyra sikeredett, ez később javítva lesz és eltűnnek majd a lemezt rögzítő csavarok besüllyesztésének nyomai is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.