2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A belépőm: Lenovo Ideapad G510

Az Intel i3-4000-rel, 15,6” kijelzővel, 1TB + 8GB SSHD-vel, 2*4GB RAM-mal és AMD HD8750 + Intel HD HD4600 párossal felszerelt konfigurációt mutatom be.

[ ÚJ TESZT ]

Tartozékok, extrák és külsőségek.

Nem mondhatni, hogy túlságosan eldobták az agyukat, amikor a doboz tartalmát állították össze, bár ezért az árért lehet nem kellene annyit hisztizni. A dobozban megtalálható egy töltő, használati utasítás, illesztőprogramokat tartalmazó lemez, kivehető akkumulátor és természetesen maga a laptop. És röviden ennyi, pedig legalább egy jó minőségű HDMI kábelnek nagyon tudtam volna örülni, mosoly.

Súlya 2,6 kg, mondjuk ez számomra jelentéktelen, mivel jól megfontoltan nem használom a gépet a hasamra fektetve. A belőlem fakadó kényelmességből az ágyam mellett tartom egy kis éjjeliszekrényen. Mérete az átlagosnak mondható 15,6” laptopoknak megfelelő, azaz 377mm * 250mm * 34mm, igazán kis kompakt gépnek mondanám...

A külsejéről annyit, hogy jó minőségű, matt hatású barázdás/recés sötétszürke műanyag borítást kapott alul-felül. Ennek köszönhetően nem gyűjti az ujjlenyomatokat és remélhetőleg az idő elteltével a koszt sem, bár szerintem ez igencsak embertől függő dolog.

Felnyitva a gépet, elénk tárul a Lenovotól megszokott jó minőségű, kellemes tapintású billentyűzet és a sajnos fényes, így tükröződő, karcolódó és ujjlenyomat gyűjtő kijelző, ami számomra egy elég fájó dolog.
Másik, ilyen számomra negatívumként megemlítendő dolog az a káva, mely szintén fényes, könnyen karcolódik és gyűjti az ujjlenyomatokat, így a védőfóliát rajta hagytam. Engem nem zavar különösebben, és egyébként is inkább így, mint, hogy karcoktól és ujjlenyomatoktól hemzsegjen.

A noteszgép felső részén található egy integrált webkamera, mely képes 1280*720p-ben videót rögzíteni és képet készíteni, bár a jó minőségű videókhoz illetve képekhez szükség lesz megfelelő fényviszonyra. Gondolom, nem árulok el nagy titkot, hogy a National Geographic fotópályázataira nem ezzel a kamerával fogunk képeket készíteni, viszont a Skype és más hasonló jellegű videóhívás funkciókhoz elegendő.

Rögtön a kamera előtt található egy vaku, amely a sötét szobában való videócsevejhez nyújtana nagy segítséget, ha sokkal erősebb lenne. Annyira gyenge, hogy egy darab szentjánosbogár is nagyobb fényt csinálna egy sötét szobában, így olyan, mintha ott sem lenne. Őszintén szólva inkább a szemedet zavarja és nem sokra mész vele.

Viszont kellemes meglepetés az alumíniumbetéttel dekorált csuklótámasz, ezen egy Intel, AMD matrica (jól mutat egymás mellet a két márkanév, kacaj) valamint egy OneKeyRecovery, HDMI-OUT, ACCUTYPE, SILENT FAN és a Dolby jelenlétére utaló figyelemfelkeltő matrica található.

Itt található a tapipad is, amelynek néhány apróságtól eltekintve egész kellemes a felülete, nagyobb mérete miatt a kétujjas műveletek jól kivitelezhetőek. Egy apró, de annál hasznosabb jó tanács a használatához: érdemes feltenni a gyártó illesztőprogramját.

A billentyűzet pedig, mivel Romániában (továbbiakban nekem: itthon, sunyi mosoly) vásároltam, szabványos angol kiosztású. Egy budapesti utam során, ha jól emlékszem, a Mammut közelében található egyik szaküzletben, 2000 forintért vásárolt magyar billentyűzet matricával sikerült magyarosítanom. Mondjuk, mint ahogyan az a képeken is látszik, kicsit furán, de ez már így sikerült, majd a legközelebbi jobban fog… mosoly, elpirulva.

Több órás közepesen erőltetett használat után (ami nálam kb. 5-6 óra, közben kis szünetek) érezhető, hogy a billentyűzet bal oldali gombjai melegebbek. Ez szerintem normális, mivel ezen az oldalon találhatóak a szellőzőnyílások és valahol itt található a processzor is. Nem zavaró, tehát nem elviselhetetlenül meleg vagy forró, csak egész egyszerűen langyos.

Ugyancsak az alsó részén találhatóak a “Dolby hangzásra” is képes sztereó hangszórók, amelyek noteszgép hangszórókhoz képest egész jól szólnak és maximum hangerőn sem recsegnek be. Ugyanakkor elég hangos is ahhoz, hogy megtöltsön egy az átlagnál nagyobb szobát is, viszont ha basszust és magasabb hangokat is szeretnél, már miért is ne ugyebár, akkor érdemes minimum egy 2.1-es hangrendszert rákötnöd.

Itt található még a bekapcsoló- és közvetlenül mellette a Lenovo saját logójával ellátott gomb is, aminek segítségével többek közt a BIOS-ba és a boot sorrendet kiválasztó menübe is beléphetünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Lenovo Ideapad U430p

    Az SSD-vel és Windows 8-cal igazán gyors, jól használható, és szerintem jó ár/érték arányú gépet sikerült választanom.

  • Lenovo ThinkPad T500 bemutató

    Aki nem játszik, ellenben szem előtt tartja a minőséget, használhatóságot, annak bőven megteszi egy T500.

  • Lenovo Y500, az erőgép!

    Az egyik legjobb notebook, ami valaha nálam volt, és nem mellesleg kategóriájának egyik legjobbja.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.