2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

A Nokia 7110-es projekt – Back to basics

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A történet főszereplője egy Nokia 7110-es lesz, amit kicsit átalakítok, kicsit megtisztítok, kicsit megvariálok.

[ ÚJ TESZT ]

Valahol 2010-ben, év vége felé az origón olvastam egy cikket, egy lëkki nevű francia dizájnercégről, akik régi 3210-es telefonokat bújtatnak mai divatos színekbe.

Retró érzés, modern külső

De nem csak telefonokat újítanak, megtalálható itt sok minden, többek között Game Boy és Super Nintendo konzolok is. Ezért is a szlogenjük: „Back to basics”.

Nos, erről az origós cikkről meg is feledkeztem teljesen, mígnem 2013-ban, az év közepén, valahol, valahogy megint belebotlottam és felkerestem magát a lëkki oldalát is. Ekkor fedeztem fel, hogy itt nem csak 3210-esről van szó. Van itt más is, egy régi nagy kedvenc, szép színekben: Nokia 6210.

Fehér 6210-es *-*

Ekkor eldöntöttem, hogy nekem kell egy ilyen! A 80 eurós árat kicsit soknak éreztem, főleg mert erre még rájön egy 8 eurós postaköltség is, szóval úgy éreztem, ez a "nem éri meg nekem" kategória. Lássuk be, józan ésszel, elfogultság nélkül gondolkozva, egy 13 éves telefon nem ér meg kb. 24 ezer jó magyar forintot. Igen, tudom, van hozzá szép doboz, meg minden, de azért nincs itt akkora csoda, hisz ők is csak festik (gondolom én)!

Mivel nem voltam általános iskolában túl szorgalmas, ezért utána 3 évet „magoltam” szakmunkásképzőben, ahol is sikeres vizsgát tettem mint autófényező. Azt hiszem, mondanom sem kell, a 6210-es dizájnötlet kész volt a lemásolásra a fejemben! :)

Néztem használtan mindenhol, de szép, hibátlan állapotút nem sikerült találnom. A karcok nem is lennének olyan nagy problémák, de típushiba, hogy a bekapcsológomb „megadja” magát (szétmegy a gumi), és a kijelző körüli szürke keret lekopik. Ezeket pedig festéssel nem lehet orvosolni. Körbeírtam Facebookon, hátha van valakinek elfekvőben egy 6210-ese. Két barátom adott is 1-1-et, de sajnos mindkettő siralmas állapotban van.

Működnek, aksi van, de "le vannak rúgva", mint a Csepel bicikli". Az egyik barát ezek közül – nevezzük őt Ziminek (tényleg ez a beceneve :D ) – kérdezte, hogy mire kell, és elmeséltem neki, meg is mutattam, mi a terv. Pár hétre rá, egész pontosan augusztus 31-én este 9 óra magasságában felhívott, hogy Stuttgartban (ott dolgozott) éppen egy zsibvásárszerűségben van, és egy fickó árul szinte hibátlan 6210-est. Azonnal két kérdésem volt: „bekapcsológomb, kijelzőkeret milyen?” – „Sajnos meg van kopva a keret, de a gomb jó, és töltőt is ad az ember” – mondta.

Fájó szívvel válaszoltam, hagyja ott, mert a kopott kijelzőkeret már probléma. Nem telt el 5 perc, újra hív: „Itt van a kezemben egy hibátlan 7110-es, nem karcos, nem törött, aksi, töltő, van minden, a flip kicsit szorul és nem beszél magyarul, de ezeket meg tudod csinálni, úgy, mint régen”. Azonnal a szemem előtt volt, ezt megéri moddolni és még a lëkkinek sincs ilyen! Mondtam: „Zimi hozd, vedd, ez kell!"
1 hónapra rá át is vettem ezt a tényleg szép állapotú Nokia 7110-est. :)

A 7110

Meglepetés, hogy nem sima töltő járt hozzá, hanem egy dokkoló, amivel nemcsak a telefont lehet tölteni, hanem egy plusz aksit is. Megmondom őszintén, ilyent én még nem láttam ezelőtt.

A dokkoló igazi Nokia, nem kamu

Még mielőtt sokan a homlokukra csapnak, hogy „de hisz ez a mátrix telefon”, szeretném tisztába tenni a dolgokat, hogy nem, ez nem az! Igaz, az is Nokia volt és igen, az is flipes volt, de a filmben egész pontosan egy 8110-es kapta a főszerepet!

Milyen érdekes, hogy most jönnek a hajlított telefonok és mekkora újdonság…

De kanyarodjunk is vissza, pontosan mi is ez a Nokia 7110-es?

A Nokia 7110 a gyártó 1999-es csúcstelefonja!

„Az első telefon, melyet a Series 40 operációs rendszerrel adtak ki. Rendelkezik WAP böngészővel, így gyakorlatilag ez a készülék lett az első médiatelefon és vezette be a köztudatba a "médiatelefon vagy okostelefon" fogalmát, kategóriáját. Mindezen funkcióinak ellátása szükségessé tette egy szintén korszakteremtő találmány, a scroll gomb (navi görgő) alkalmazását.

A telefon formai kialakítása elegáns, szemnek, kéznek kellemes. Fényezése (keki zöld-barna) színváltós, úgynevezett "kaméleon". Kijelzője korának kitűnő minőségű óriása. A billentyűzet védelmét, valamint a beszédhang minőségét egy gombnyomásra lecsúszó aktív fedél (flip) szolgálja, ami a hívás fogadását és a kapcsolat megszüntetését is lehetővé teszi egy mozdulattal.

Fejlett menürendszere a Nokiától megszokott, jól értelmezhető, egyszerűen kezelhető. Telefonkönyvének mérete jócskán felülmúlja minden más korabeli társáét. Beépített naptára különféle riasztási beállításokkal rendelkezik, és elméletileg 660 bejegyzés tárolása alkalmazható. E tulajdonságai emelték korának felsőkategóriás készülékévé, és az üzleti körök presztízstelefonjává.
35 gyári és 5 saját csengőhangot használhatunk, dallamszerkesztő nincs benne, viszont SMS-ben vagy infrán fogadni tud csengőhangot, operátor és csoportlogókat is. A készülék rendelkezik hívásprofil-szűréssel.
2000 decemberében a Westel akciós ünnepi árlistájában 79 900 Ft-os áron szerepelt.”
(Forrás: nokiamuzeum.hu)

A telefont miután átvettem feltöltöttem, majd megnéztem, hogy minden működik-e. Csörög, zörög, rezeg, kártyafüggetlen, szóval rendben volt minden.

Említettem, hogy a telefonhoz kaptam egy dokkoló töltőt is, ami szintén nem maradhatott ki a "dizájnolásból", mert úgy gondoltam, az összkép így lesz teljes (jól gondoltam). Szóval a tervem az volt, hogy lefestem valami modernebb színre a telefont és a dokkolót is. Ehhez – amennyire lehet – szét kellett szednem mindent.

Először is a telefont kaptam atomjaira. Ez nem nehéz, gyakorlatilag 4 csavar tartja össze az akkumulátor alatt.

Ezután lejön a hátlap, ahol is az alaplapot még további 2 csavar tartja a helyén.

Az alaplap alatt van a görgő, a billentyűzet és a kijelző is. Ezeket már nem fogja csavar, így könnyedén kiemeltem mindent.
A flipet mozgató csúszka már egy kicsit trükkösebb volt, ehhez a flip ajtaját pattintottam le, majd pedig a csúszka alján lévő kis fém pöcköt kellett benyomni, hogy teljesen ki tudjam húzni a telefonból.

Ezzel gyakorlatilag le is csupaszítottam a telefont teljesen. :)
Sajnos a kijelző körüli ezüstkeret műanyagból van és rá van olvasztva az előlapra, így azt még hőpisztollyal sem sikerült leszednem. Ez elég nagy probléma, mert így marad a maszkolás-festés előtt, amit szerettem volna elkerülni, mert eléggé bonyolult forma ez a keret. De sebaj, rutin meg az évek…. :D

Tipp: Ha valaki hozzájut egy 7110-eshez és a flip nem akar kipattanni, lassan csúszik ki, nem teljesen, vagy hasonló probléma van, akkor a hátlapot le kell szedni és egy fülpucolóval szépen kitisztítani a kis fémsínt, amit a rugó húz, majd egy fülpucolóra kell fújni egy kis wd40-et, vagy egy kis műszerolajat és azzal szépen végig dörzsölni a sin minden részét. Azután összerakva újra működni fog szépen, amíg nem lesz pár év alatt megint tiszta por és zsebpiszok! ;)

Miután a telefonnal végeztem, nekiestem a dokkolónak is. Szerencsére a régi Nokia dolgokat nem bonyolították túl, tényleg figyeltek arra, hogy javítható és hosszú életű legyen egy telefon, vagy egy kiegészítő. Gyakorlatilag itt is 4 csavart kellett kitekernem.

Festés előtt 1000-es papírral megcsiszoltam mindent jó alaposan. Ezután amit nem akartam lefesteni kimaszkoltam. A töltő alján is fennhagytam az eredeti matricát, és inkább azt is leragasztottam. Por és zsírtalanítás után minden készen állt a festésre.

Ja igen, majd elfelejtettem, a színről még nem beszéltem. :) Arra gondoltam, hogy a telefon modern, divatos színű legyen, ami passzol a retró kinézethez, de mégse túl kirívó, ezért úgy döntöttem, selyemfehérre fogom festeni. Ez gyakorlatilag sem nem fényes, se nem matt, valahol a kettő között van. Mivel az alap selyemfényű fehéret a festékboltban kicsit mattnak véltem, ezért inkább fényes és matt fehéret kevertettem össze.

Amúgy semmi csoda sincs a festékben, ugyanolyan 2 komponensű, mint amit az autóknál is használnak és pont annyira kopásálló is. A festékből 1 deci + edzőt vettem, amiből nem ment el a fele sem. Szerencsére nem is kevertem be az egészet, úgyhogy maradt még egy 6210-esre (esetleg 3210-esre) is a közeljövőben. ;)
Szórópisztoly elő, és mehet is a festés! :D

Száradás és a maszkolás eltávolítása után így nézett ki a telefon. Sajnos a kijelző kerete körül bármennyire is jól ragasztottam ki, nem lett tökéletes, ezért a képeken látszik is egy kicsit, hogy egy kis festék bement oda. Ezt később egy fogpiszkálóval kikapargattam.

Ezután összeraktam mindent szépen, a flip sínt is rendbe tettem, mert ennél is akadt kicsit.
Azt hiszem, sikerült, amit elképzeltem:

Köszönöm, hogy végig olvastátok ezt a kis cikket, remélem tetszett! Talán néhányan a fiók mélyéből kihúztak egy régi Nokiát és nosztalgiáztak kicsit. :)
Nem másolás volt a célom, de nem is titkolom/titkoltam, hogy a dizájnötletet a lëkki adta a 6210-esével. Ezért úgy gondoltam, néhány komolyabb fotót is megérdemel ez a kis telefon, hogy méltó legyen minden szempontból az elképzelésemnek!
További képek itt

Azóta történt

  • Fóliázás, de hogyan is?

    A fólia, a tisztítószer, a vágószerszám és a melegítőeszköz mellett sok dolog kell, ami a boltban nem beszerezhető.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.