2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

5800 – A Nokia iPhone-ja

Egy rövid Gy. I. K. ami annál inkább hasznosabb az újdonsült 5800 tulajoknak

[ ÚJ TESZT ]

Külső szoftverek és Multimédia

Külső (3rd party) programok:

Mivel nyílt operációs rendszerről van szó, így lehet különféle programokat is telepíteni. Ilyenek például az X-plore fájlkezelő, Opera web böngésző, de megemlítésre szorul az MSN Messenger program is. A régi szoftverben megtalálható volt az QuickOffice programcsomag is, amely csak olvasásra volt képes. Sajnos egy frissítés során ez kikerült a telefon gyári szoftveréből, de akármikor beszerezhető 2-3000 forintos árért egy teljes verziójú változat, ami támogatja a PDF fájlokat is. Akit elért a Web 2.0 mánia, annak jó hírként szolgálhat a Facebook, Twitter illetve MySpace (beépített) alkalmazás, illetve, hogy a telefon alapból képes Youtube videót lejátszani, köszönhetően az Adobe Flash Lite-nak.

GPS:

Hardver:

A telefon beépített GPS-t tartalmaz. Képes internetre kapcsolódva, akár 2-3 másodperc alatt jelet találni az aGPS-nek köszönhetően. Ha nem szeretnénk semmiféle adatforgalmat generálni vele, akkor ajánlott ezt kikapcsolni. A normál GPS-t segíti a cellainformáció általi behatárolás is, amivel körülbelül 2-3 perc (ég alatt, nem az épületben) után akár navigálhatunk is.

Szoftver:

Jelenleg 3 fajta navigációs szoftver ajánlott:
1. Garmin Mobile XT legjobb térképpel rendelkezik, de sajnos hajlamos a fagyásra.
2. Sygic térképe kicsit gyengébb, de cserébe stabil, szép és könnyen kezelhető menüje van.
3. Végül, de nem utolsó sorban az Ovi Maps, annak is a 3-as számú verziója. Térképe hasonló a Sygic-éhez, mivel egy szolgáltatótól származik a térképadatbázisuk. Gyárilag ez található meg a telefonon, így a folyamatos frissítése pofon egyszerű.

WiFi más néven WLAN:

Képes WEP, WPA, WPA2 által kódolt hálózatra kapcsolódni, de a rejtett hálózatoktól sem ijed meg a telefon. Itt nem ütközött akadályba senki és elég jól veszi a jelet nem úgy, mint az új trónjelölt, az X6.

Kamera:

Carl-Zeiss alapokon nyugvó 3,2 MP-es dupla LED villanóval megáldott kamerát kapott. Fotózás, videó készítés során sokféle beállítás közül választhatunk. A telefon 2048x1536-os képet, illetve 640x480 felbontású videót képes készíteni.

Lejátszás:

Egyik legnagyobb és legfájóbb pontja a telefon használatát illetően a videó lejátszás.
Divx-et el lehet felejteni mivel elég akadósan viszi a telefon. Muszáj mp4-es formátumba átkonvertálni filmjeinket, amiben a FormatFactory nevű program nyújthat segítséget.

Zenelejátszás:

Idézet Bog-tól: „Az 5800 úgy szól kihangosítva, ahogyan még Nokia sosem. Hangos, nem torz, telefonhoz képest parádés.
Ez köszönhető a telefon bal oldalába rejtett Sennheiser sztereó hangszóróknak, ami tényleg nagyon jól szól. Mindet tud, amit egy mai telefon zenelejátszó részének tudni kell. ID3-tag, albumborító, keresés és sorolhatnám. Talán egy kritérium sorolható fel ide, az a mappa szerinti rendezés, de hát semmi sem lehet tökéletes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.