2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

386-os PC plafonon 2. rész

A jó öreg 386-os PC-m bemutatójának a folytatása: hardver után itt a szoftver!

[ ÚJ TESZT ]

Előszó

Ahogy ígértem, folytatnám az előző héten bemutatott 386-os csoda gépemnek a tesztjét, bemutatóját!

Azt tudnotok kell, hogy valójában miért is lett ez a bemutató 2 részes. Az első ok, hogy egy részbe megírva elég nagy terjedelmű lett volna, én meg lusta voltam egyszerre megírni olyan nagy terjedelmű tesztet! Na, jó ez vicc volt. A másik ok, az, hogy szerintem így nem csak azért jobban emészthető mert nem olyan hosszú, hanem mert míg az első fele a hardverrel foglalkozik, míg a másik rész a szoftverekre helyezi a hangsúlyt. És a legnyomósabb érv, hogy még múlt héten közel sem érte el a gép szoftveres téren azt, amit én kitűztem neki. Tehát egy héttel ezelőtt ezt a részét a cikknek nem tudtam volna megírni.

Hozzá teszem, még mindig nem tökéletes a vas, szóval nem tudom ezt a cikket úgy bemutatni, ahogy szerettem volna. Hogy miért nem halasztottam el egy-két héttel? Azért mert egyrészt az elmúlt 3 hétbe szinte csak ezzel a géppel foglalkoztam, s másik tesztalannyal nem volt ez mellett időm, de leginkább erőm foglalkozni. A másik pedig hogy lehet soha sem éri el a gép azt a szintet, amit én elvárnék tőle.

Nahh, elég a magyarázkodásból, csapjunk bele a folytatásba! Illetve még annyit megjegyeznék, hogy aki ismer, az tudja, aki nem annak pedig mondom, tűnhetek én akármekkora „gurunak”, az igazság az, hogy a szoftverek nagyon, de nagyon nem az én világom. Induljon el egy-egy játék, pár szoftveres tuningoló program, meg a 3Dmark, és én másra nem igen használok egy operációs rendszert, és nem is tudok. Ezt ismét csak ízért írom, mert ez a bemutató lehet itt-ott s még akkor finoman fogalmaztam, amatőrnek fog tűnni. Dehogy tűnik, az is! Ezért elnézését kérem mindenkinek, továbbá szeretném kihangsúlyozni, hogy épp szoftveres tudásom hiányossága miatt pár barátom segített a gép „be konfigolásával”.
Így szeretnék köszönetet mondani pár igen nagy koponyának: Darthsun-nak, Rive-nak frescho-nak és osztraksajt-nak!

Tényleg, köszi, srácok! Nélkületek nem lenne ilyen pöpec a vas!

De még mindig nem kezdjük el azt, amit már mindenki tűkön ülve vár, mert fontos megjegyeznem, hogy a rendszermemóriát felbővítettem 32MB-ra, a múltkor ugye még csak 8MB volt a gépben, illetve szombat késő este sikerült az alaplapi cache memóriát 64KB-ról 256KB-ra bővíteni.

Ettől igen komoly sebességbeli javulást vártam, ám a tesztprogramok csak 0-1,5% közti gyorsulást mutattak ki, mivel ez nagyon minimális, úgy gondoltam fölösleges a benchmarkok eredményét ismét bemutatnom, viszont megemlíteni mindenképpen szükségesnek tartottam, mert több valós program óriásit gyorsult tőle, ahol ez számított, ott írtam is! Jahh, a HDD-t is kicseréltem egy 850 megabájtosra, amit 504 MB-osnak használok, mert a FAT partíciós tábla illetve maga a gép biztonságosan csak ennyit kezel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.