2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

IBM P70 a gázplazma erejével

Az utolsó gázplazmás gépek egyikének a bemutatója, ami ékes darabja lesz a meglévő gyűjteményemnek!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, a hardver

Már nem is emlékezem, hogy pontosan mikor láttam meg a 80-as évek végén használt csúcs kategóriás kijelzők, a gázplazma megjelenítők képét, színvilágát. De egy biztos, azonnal megbabonázott a borostyán sárga / vöröses színvilág, és a gyönyörű kontrasztos kijelző. Tisztában voltam vele, hogy a kokain árfolyamával vetekedő árának, és a nagy fogyasztásának köszönhetően nem volt túl elterjedt cucc, ráadásul a 90-es évekre teljesen leváltotta az addigra egyre jobb képminőséget produkáló LCD.
Így manapság szinte beszerezhetetlen egy ilyen kijelzővel szerelt számítógép, de elhatároztam, hogy igyekszek egy olyan gépet szerezni, ami a régi idők modern gépét testesíti meg, a minél nagyobb teljesítmény és jobb alkalmazások mellett élvezhessem ki a gázplazma minden csodáját.

Egy kis utánajárás után ráleltem az IBM P70-es portable, vagy magyarul mondva, hordozható számítógépére.

Ezt a gépet az IBM 1988-ban mutatta be, és az újkori ára csaknem 5 ezer dollár volt, ami még mai szemmel is alig-alig emészthető, még egy abszolút csúcs kategóriás gépnél is.

Könnyen ki lehet találni a bevezető után, hogy azért tetszett meg a gép, mert gázplazma kijelzővel lett még szerelve, nem mellesleg már támogatta a VGA szabványt, azaz 640X480-as felbontást, 16 színárnyalattal. A Monitorvezérlő is már VGA szabványú, 256 KB fedélzeti memóriával.
A gép már 386-os CPU-t kapott, igaz abból még egy elég karcsú példányt, órajele mindössze csak 20 MHz. Viszont igény esetén elhelyezhetünk egy 387-es matematikai társprocesszort is.

Memóriából a bemutatóban szereplő gépben 4 MB lett elhelyezve, 2 db 2 MB-os modul segítségével, de ez akár hivatalosan 8 MB-ig is tovább bővíthető.

HDD-ből egy 60 MB-os példányt kapott, ami az igen rövid életű ESDI szabványt kapta, mivel a HDD csatlakozója speciális kialakítású, így csak az IBM PS/2-es gépekben lehet használni.

A számítógép kapott még 2 bővítőportot, ami a szintén IBM fejlesztette, MCA szabványra épül. (Micro Channel Architecture) A 2 foglalat közül az egyik 16 bites, míg a másik 32 bites adatátvitelre képes. Ezekbe a foglalatokba Hálókártyát, SCSI vezérlőt, hangkártyát, VGA kártyát, de akár CPU upgrade kártyát is elhelyezhetünk, igaz ezeknek a beszerzése, főleg napjainkban szinte lehetetlen.

A gép hátulján elhelyezkedik egy PS/2, egy széles csatlakozós soros, egy párhuzamos, és egy külső floppy meghajtó port is. Mivel ezek teljesen szabványos portok, így ezekre bármilyen, ilyen csatlakozót igénylő eszközt elhelyezhetünk, legyen az egér, külső modem, nyomtató, stb.

A gép áramellátását is itt hátul tudjuk megoldani, egy szabvány 230 V-os tápkábellel, hiszen a gép beépített táppal rendelkezik.
Sajnos a floppy meghajtó is IBM szabványokra épül, s igaz a standard 1,44 MB-os lemezek kezelése biztosított, ám az elektronikája úgy lett megoldva, hogy az adatkábelről kapja a működéshez szükséges 5 V-os feszültséget is, s ez miatt “mezei” floppy meghajtóval nem helyettesíthető. Ez már csak azért is fontos információ, mert mára az ilyen floppy meghajtók 101%-a tönkre ment, s nem olvasnak lemezt. Ez már csak azért is gond, mert a gépre így elég nehezen tudunk adatokat juttatni, s ne felejtsük el, hogy a gép HDD-jét sem tudjuk nagyon berakni más gépekbe.

Kis szerencsével azonban van megoldás!

Sanci777 fórumtársunktól kaptam segítséget, aki egy saját PS/2-es géppel, és még egy valami csoda folytán működő floppy meghajtó segítségével a HDD-mre rakott egy DOS 6.22-es operációs rendszert. Innentől kezdve ment minden mint a karikacsapás, kis túlzással. Következő lépés az volt, hogy egy 486-os számítógépről soros porton keresztül át klónoztam a Norton Commander-t, majd utána LPT porton összekötve az IBM P70-et és a 486-os PC-t összekötve már könnyedén tudtam adatot átmásolni, egészen 60 MB erejéig.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.