2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

386-os PC a plafonon 1. rész

Egy olyan 386-os PC-ből hoztam ki a maximumot, ami még csak alig bejáratós.

[ ÚJ TESZT ]

Első oldal

Valamikor, bő 1 évvel ezelőtt már nem is tudom milyen indíttatásból, kitaláltam, hogy beszerzek pár régi monitort, így feladtam egy hirdetést, hogy keresek CGA és EGA monitort.

A CGA-ról (Color Graphics Adapter) annyit kell tudni, hogy a szabványt az IBM fejlesztette ki 1981-ben ez volt az első színes monitor, ami grafikus módban 4 szín megjelenítésére volt alkalmas. Fekete, fehér cián kék, és lila. Persze keverni nem tudta őket. A monitor 640X200-as felbontásra volt képes. Egy ilyent sikerült is szereznem elég hamar, de miután meglett, egyre jobban vágytam egy EGA -ra is. Ez sajnos nem is volt olyan egyszerű mutatvány, hiszen mára már nagyon kevés maradt, mert egyrészt vagy tönkre mentek, vagy kidobálták őket.

A hirdetésem feladása után, bő 1 évre rá, sikerült szereznem egy igen jó állapotú példányt!

A hozzá tartozó monitor vezérlőt sem sokkal, előtte sikerült beszereznem, ( Direkt nem VGA kártyát írtam, mert ez még marhára nem az)szintén nem kis munka árán, mert mára az sem egy tömeg cikk!

Mint a képen látható, a mai grafikus kártyákhoz csöppet sem hasonlít, és a csatlakozója is eltér, ennek még csak 2 soros volt a monitor kimenete, tehát mai modern megjelenítőt még fizikailag sem tudunk rákötni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.