2016. május 25., szerda

Gyorskeresés

Samsung Galaxy Ace (S5830)

Írta: mycso | 2011-07-01 00:32 Kulcsszavak: nincsenek kulcsszavak

UTOLSÓ FRISSÍTÉS 2012.03.30.

I. SPECIFIKÁCIÓK, VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK, HIBAJELENSÉGEK, HASZNOS TIPPEK

2011 első negyedévében jelent meg, hazánkban a T-mobile és a Telenor árusítja a készüléket. Természetesen megvásárolható kártyafüggetlen készülékként is. 3 új telefonnal együtt jelent meg: Mini, Fit, Gio ebben az erősorrendben, és ezen Galaxy készülékek sorát az Ace GT-S5830 zárja.

Specifikációk, tartozékok:

Mérete súlya alapján kis telefonnak mondható: 112,4 x 59,9 x 11,5 milliméter és113 gramm. Anyaghasználata és az összeszerelés minősége nagyon jónak mondható. A kijelzője egy 3.5” TFT-LCD (320x480), kapacitív érintőkijelző. 512MBRAM és 512MB ROM található a készülékben, melyből 158MB belső tároló áll a rendelkezésünkre, mely microSD kártyával 32GB-ig bővíthető. Operációs rendszernek a 2.2.1-es Froyo-t kapjuk a készüléken, melyet egy Qualcomm MSM7227 típusú processzor hajt, ami 800MHz-en ketyeg és ezt egészíti ki az Adreno 200 GPU grafikus gyorsító . Természetesen itt is elérhető az Android Market, mely segít a testre szabhatóságban, 5 megapixeles ledes villanófényes hátlapi fényképezőgép segíti a multimédiás igényeinket, amely videó felvételére is képes.

Az alapcsomag tartalma: készülék+2GB MicroSD+töltő +USB adatkábel. Illetve némelyik csomag random tartalmazza a fehér hátlapot is.

Tapasztalt hibák:

- A gyári 2.2.1-es rommal előfordulhattak fagyások esetleg nagy ritkán random restart is, ez a 2.3.4 után
teljesen megszűnik

- 2.3.3-as romokkal a fényképező, élvezhetetlen képeket csinál, olyan mintha az autofókusz képessége nem működne (a KIES-es 2.3.3-nál nem áll fent ez a hiba)

- 2.2.1 és 2.3.3-as romoknál wifi probléma is előfordul, - csatlakozás után a wifi-t elhagyva lefagy a telefon - (pár embernél a 2.3.4 alatt is előfordul)

Hasznos/ajánlott programok:

Launcherek:

Lecserélhető a gyári Home felület, ez által több lehetőség nyílhat a testreszabhatóságra, illetve a képernyők közötti váltás alatt csökkenhet az akadozás.
Launcher Pro Ez nagyon jót tesz a táblának
ADW Launcher EX
GO Launcher EX

Fájlkezelő:

Erről igazából felesleges is írnom, nagyjából a windows fájlkezelőjéhez hasonló program, rengeteg lehetőséggel. (egyébként a gyári szoftver tartalmaz egy saját fájlkezelőt)
ASTRO File Manager
Android File Manager

Multimédia:

PowerAmp Music Player - egy nagyon jó hangzású, de sajnos trial változatú zene lejátszó rengeteg beállítási lehetőséggel, sajnos csak a trial verzió ingyenes
Rock Player Lite - pici, ám annál nagyobb tudású hang/videó lejátszó
QQ Player - egy nagyszerű videólejátszó, mely tökéletesen kezeli feliratainkat is a filmjeinkhez
XiiaLive Lite - Online Radio ez azoknak kötelező, akik szeretnek online/stream rádiókat hallgatni

Internet:

APN on-off Widget - 3G adatforgalom ki/be kapcsolása (egyébként ezt a be/ki kapcsoló gomb hosszas nyomása után megjelenő menüben is elérhetjük)
3G Watchdog - 3G adatforgalom naplózása, limitek beállítása
Opera Mobile Web Browser - böngésző, mely gyors és a flash tartalmakat is szépen megjeleníti és elérhető egy kevesebb adatforgalmat generáló Opera Mini Web Browser nevezetű alternatívája is, ez utóbbi általában nem a teljes weblapot, hanem a mobiltartalmakat tölti be.
Skype szinte teljes értékű Skype alkalmazás, a bár én a videóhívás funkcióját még nem tudtam működésre bírni
MSN Messenger: Mercury Free mint a neve is mutatja, ez egy nagyon jó msn messenger androidos alternatíva

Rendszer programok:

Ezeket csak óvatosan érdemes használni, ám használatukkal gyorsabbá, könnyebben kezelhetővé tehetjük okostelefonunkat.
Active Apps Ads / Task Manager - aktív alkalmazásokat kezelhetjük, ramot üríthetünk, uninstallálhatunk, stb.
Apps 2 SD Free - az esetleges programjaink/játékaink amik a telefonra települtek átmozgathatóak a külső vagy belső SD kártyára (némelyikhez ROOT szükséges, arról majd lentebb bővebben)

Általános kérdések

Mikor jön ki rá a 2.3-as frissítés?? - bár nem teljesen hivatalos, hiszen KIES-en keresztül nem elérhető, de létezik hozzá gyári 2.3.3-as és 2.3.4-es rom is.

Meddig bírja az akku? - folyamatosan nyomkodva lemeríthető 1 nap alatt, egyébként nagyobb 2G hálózat használat mellett 2-3 napot is kibír

A GPS adatforgalom nélkül használható? - Igen, a megfelelő programmal használható és viszonylag gyorsan talál kapcsolatot.is.

Az 512MB romból, miért látok csak 158MB-ot? - azért mert a többit a rendszer/rendszerprogramok foglalják le, ez nem hiba

Hogyan tudok programokat rátölteni? - természetesen itt is, mint minden androidos készüléken az Android Market-ről tudunk programokat/játékokat letölteni. Nemrégiben Magyarországon is elérhetővé vált az Android Market fizetős szekciója is.

Tudok-e rajta filmeket/feliratos filmeket nézni? - Igen, bár több probléma is volt a feliratok kezelésével, vagy nem jelent meg vagy rosszul jelent meg. Egy megoldást tudok eddig ami tökéletes: lejátszónak a Mobo Player-t ajánlották, ahol windows-1250 karakterkódolást kell beállítani. Vagy az *.srt fájlunkat "Unicode" kódolásúvá kell menteni.

Készíthető-e screenshot? - Igen a vissza+home gomb együttes megnyomásával

Beállítható-e *.mp3 sms/ébresztő/jelző -hang? - Igen.
Ezeket a mappákat kell létrehozni vagy a belső vagy a külső SD kártyán:
maedia/audio/ és ezen belül a következőket:
/alarms/ és ide jöhetnek a hangok (ébresztő)
/notifications/ és ide jöhetnek a hangok (sms, jelző)
/ringtones/ ide másolva csengőhangjainkat a listában fogja azokat a telefon megjeleníteni, így nem kell külön kiválasztgatni.

Az installált programok/játékok kimenthetőek-e *.apk fájlként? - Igen, az apk fájlok kimentése a Norton Mobile Utilities (Beta) programmal történhet.

A galériában mindenféle kép/ikon/videó/stb. megjelenik, nem lehetne eltüntetni ezeket? - Természetesen el lehet, ezekbe a mappákba kell raknod egy üres file-t, ami a
következő ".nomedia", így ezen mappák tartalma nem fog megjelenni a galériában, viszont képek esetében a tartalmazó mappa nevét kell ily módon módosítani: pl: [NEM JÓ KÉPEK] --> [.NEM JÓ KÉPEK] tehát a mappa neve elé kell a pontot beszúrni.

II. A TELEFON SZOFTVERÉNEK FRISSÍTÉSE, FELÜLÍRÁSA

A számítógéphez csatlakoztatva automatikusan települnek a szükséges driverek, és adattár módban már használatba is vehetjük, így elérhető a belső és a microSD kártyánk tárhelye is. Természetesen lehetőségünk van a Samsung KIES pc-s programjával is összecsatlakozni, itt a jól ismert módon szinkronizálhatjuk adatainkat, illetve bonyolíthatjuk a fájlcserét pécénk és a táblánk között. Természetesen itt van lehetőségünk a Samsung által kiadott hivatalos szoftverfrissítések megkeresésére és telepítésére is.

Romok

Rengeteg stock és módosított rom létezik akár Froyo, akár Gingerbread kivitelben.
A Froyo romokat hagynám is, ami érdekesebb az a Gingerbread!
Több alternatíva létezik, amiket pl: az XDA fórumán leírásokkal együtt találhatunk meg.

S5830XXKPH_CL260130_REV03: rootolható, 2.3.4-es "gyári rom"

Az aktuális legújabb "hivatalos rom" ITT megtalálható, egy ingyenes regisztrációt követően.

Magyarul a frissítés menete:

1. - Töltsd le ezt:
S5830XXKPH(2011 June 2)
(ez a pakk tartalmazza az ODIN 4.38-as verzióját és a MULTI CS fájlt is)

(természetesen a rom tartalmazza a magyar nyelvet)

2. - Csomagoljuk ki a letöltött önkicsomagoló fájlt és indítsuk el az ODIN-t
3. - Tallózzuk be a Cooper_v1.0.ops fájlt az OPS, a APBOOT_S5830XXKPH_CL260130_REV03_user_low_true.tar.md5 fájlt a BOOT, az MODEM_S5830XXKPH_CL260130_REV03.tar.md5 fájlt a Phone, a CODE_S5830XXKPH_CL260130_REV03_user_low_true.tar.md5 fájlt a PDA, a GT-S5830-MULTI-CSC-OXXKB6.tar.md5 fájlt a CSC részbe.
4. - Csatlakoztassuk a telefont download módba: hangerő gomb - a bekapcsoló gomb és a középső gomb együttes nyomásával (hangerõ lefele+power gomb+home gomb) ezután ezt kell látnunk: [link], ezután csatlakoztassuk a géphez. Első alkalommal pár drivert feltelepít, majd az ODIN-ban kiírja, hogy melyik portra kapcsolódott: [link]
Ha a KIES nincs telepítve, akkor szükség lehet az USB driverre
5. - Ezután Start! A frissítést ne szakítsuk meg, legyen feltöltve a telefonunk!
6. - Ha végig ment a frissítés és a telefon újraindult, akkor lehúzható és boot után használható is a 2.3.4-re frissített, gyári állapotú Ace-ünk

Mindenki, óvatosan, figyelmesen elolvasva, csak is saját felelősségére csinálja végig!

Root

Lehetőség van arra, hogy a telefonon rendszergazdai jogokat szerezzünk, ezáltal a gyári romokon kívül módosított romokat is kipróbálhatunk, amivel megnyílhat az út a processzor tuningolásához, ezáltal a telefon teljesítményének növeléséhez. Módosíthatjuk/törölhetjük a telefon rendszerfájljait, magyarán teljes jogú hozzáférést kapunk a készülékünk szoftveréhez/fájljaihoz. A gyári rom nem tuningolható. A root-olt telefonon a gyárilag előtelepített programok is eltávolíthatóak a Root Uninstaller-rel.

Sajnos minden szoftververziót másként kell Rootolni:

2.2.1: Töltsük le hozzá a SuperOneClick 1.9.5 programot, a telefonunkon kapcsoljuk be az USB hibakeresés opciót, és csatlakoztassuk össze a géppel majd indítsuk el a SuperOneClick-et és katt a Root gombra.
Valami hasonlót fogunk látni: [link]
Ezután majd rákérdez, hogy telepítse-e a SuperUser -t, ezt is engedélyezzük, ha végzett mindennel, akkor szedjük le a telót és indítsuk újra, innentől kezdve Rootolva lesz.
UnRoot: a leírtak szerint, csak a programban az Unroot gombra kattintsunk.

2.3.3 és 2.3.4: Töltsük le az upd_1.zip -et és másoljuk a telefonunk SD kártyájára, majd kapcsoljuk ki és indítsuk el recovery módban a Power+Home gombok együttes nyomásával. Itt válasszuk az apply update from sdcard opciót és tallózzuk be az előbbi upd_1.zip fájlt. Ezután ha lefutott a frissítés sikeresen, akkor készen is vagyunk a rootolással.
UnRoot: a fent leírtak szerint, annyi különbséggel, hogy nem az upd_1.zip fájlra lesz szükségünk, hanem az unroot.zip fájlra.

Romok még

Gingerbread 2.3.6 avagy S5830DDKQ8_S5830ODDKQ7_INU, amely bár nem a mi régiónkba szánt változat, mégis ez a leg stabilabb/gyorsabb/jobb 2.3.6-os rom.

Egy fájlos romról van szó, így a telepítés némiképp módosul a fentebb leírtakhoz képest:

1. - Töltsd le ezeket:
S5830DDKQ8_S5830ODDKQ7_INU.zip + ODIN+Cooper.ops
2. - Csomagoljuk ki a letöltött fájlokat és indítsuk el az ODIN-t
3. - Pipáld ki az "One Package", "Auto Reboot" és a "Protect OPS" rublikákat majd tallózzuk be a Cooper_v1.0.ops fájlt az OPS részbe és a S5830DDKQ8_S5830ODDKQ7_INU.tar.md5 fájlt pedig az One Package részbe.
4. - Csatlakoztassuk a telefont download módba: hangerő gomb - a bekapcsoló gomb és a középső gomb együttes nyomásával (hangerõ lefele+power gomb+home gomb) ezután ezt kell látnunk: [link], ezután csatlakoztassuk a géphez. Első alkalommal pár drivert feltelepít, majd az ODIN-ban kiírja, hogy melyik portra kapcsolódott: [link]
Ha a KIES nincs telepítve, akkor szükség lehet az USB driverre
5. - Ezután ellenőrizzük le, hogy amiket a 3. pontban bepipáltunk, még mindig úgy vannak-e és Start! A frissítést ne szakítsuk meg, legyen feltöltve a telefonunk!
6. - Ha végig ment a frissítés és a telefon újraindult, akkor lehúzható és boot után használható is a 2.3.6-ra frissített Ace-ünk

Ami még nagyon jó ebben a romban, hogy van hozzá egy nagyon jó custom rom: StockLite v6

Custom rom

StockLite v6: [link]
Igazából az előbbi linken, minden fontos információt, képeket megtalálhatunk róla, tehát ezekről nem is írnék bővebben. Egy nagyon jól összerakott, gyors és stabil rom, rengeteg módosítással, természetesen csakis pozitív irányban.

Telepítése:
Telepítéséhez CWM szükséges, nézzük lépésről, lépésre:

1. - töltsük le a szükséges fájlokat: CWM 4.0.0.9 + CWM 5.0.2.6 + StockLite v6 és másoljuk a telefonunk SD kártyájára
2. - kapcsoljuk ki és indítsuk el recovery módban a Power+Home gombok együttes nyomásával. Itt válasszuk az apply update from sdcard opciót és tallózzuk be a ClockWorkModAce.zip fájlt. Ha végzett wipe data/factory reset majd restart.
3. - kapcsoljuk ki és indítsuk el recovery módban a Power+Home gombok együttes nyomásával. Itt válasszuk az install zip from sdcard opciót és itt a recovery-clockwork-5.0.2.6-galaxyace-fix.zip fájlt tallózzuk be, majd a szokásos wipe/restart.
4. - itt a 3. pontban leírtakhoz hasonlóan járunk el, csak a StockLite v6.zip fájlt fogjuk betallózni, majd szintén wipe és restart.
5. - az első boot időnk hosszadalmas lehet, de nem kell aggódni. A boot után használható az új custom v6 rommal felvértezett telefonunk.

  • Nem lehet hozzászólni

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.