Hirdetés

2024. június 19., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#16002) Exodion válasza SkyTrancer (#15994) üzenetére


Exodion
aktív tag

Milyen optimalizalasra gondolsz? A grafikai megoldasok fejlodnek, az algoritmusok amiket hasznalunk meg mar lassan 60eve ismertek es semmit nem valtoztak. Optimalizalni lehet egy scene renderinget mindenfele modon (sparse-octreetol fogva a clippingen at a mindenfele lodig) de ez nem fog valtoztatni azon hogy a felhasznalt 3D modellek egyre reszletesebbek (egy statikus nem mozgo sceneben csak a vertex-shaderben csinal a vga legalabb 3 szamitast per vertex per model), a megvilagitasi modellek erosen behataroljak hogy mit kell a GPU-nak szamolnia egy adott pixel szinenek meghatarozasahoz stb. Az optimalizalas megy egy darabig, de egy szinttol mar igenis a vason mulik a dolog.

A ray-tracing algoritmust ami alapja a mostaniaknak 1968-ban talaltak ki, valtozott persze de nem az alapok hanem hogy hany "ray" induljon, milyen iranyba, mekkora reszen hasznalod ennek az erteket, hogy kezeled a koztes pixeleket, hany utkozesik szamolsz, milyen modon verodik esatobbi esatobbi.

Szoval igen, van ami a fejleszton mulik nyilvan, ez mindig is lesz. Vertex/compute/pixel shaderek, de itt is csak egy rakas framework altal adott matrix/vektor szorzasokrol beszelgetunk hogy az adott vertex hol helyezkedik el a terben esatobbi megintcsak. Nyilvan lehet szar kodot irni soooooot, de sokszor nem arrol van szo hogy lusta fejleszto nem optimalizalt. Annyit lehet kihozni az adott technologiaval az adott vason es kesz.

Osszehasonlitani ket eltero enginet hasznalo jatekot sincs ertelme mert az egyik mondjuk ambient occlusion-t hasznal a masik meg signed distance field algo-t global illumination-re. De meg ha azonos algoritmust hasznalnak is fugg konkretan a scene-tol hogy ennek feldolgozasara mekkora eroforrasokra van szukseg. Lehet finomitani a dolgokat de ez egy hazaridozos tema. Minel komplexebbek a jatekok annal erosebb vasak kellenek alajuk es most ott jarunk hogy igenis a szoftveres oldal sokkal gyorsabban menne elore mint ahogy azt a hardware kovetni tudja. Ezt tompitja valamennyire az FSR/DLSS es egyeb finomsagok de ennyi :).

[ Szerkesztve ]

(#16003) makoss válasza Laraxior (#15999) üzenetére


makoss
veterán

Igen, az a 70% (ha igaz) csábító lehet :U

Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"

(#16006) deathcrow42 válasza SkyTrancer (#15998) üzenetére


deathcrow42
tag

Én ezzel ellenkeznék - elkezdtem a Machine Learninget tolni a 4080-s videókártyával, plusszban még a Stable Diffusionnal is játszogatok, ami már alapvetően nagyon nem gaming.
3-4 évvel ezelőtt nem volt meg a lehetőség ilyen compute teljesítményre, alapvetően az utóbbi 2 évben mérföldes léptékkel fejlődött az egész "AI", és ha mondjuk az 5090-s kártya a jelenlegi 4080s kártyám bő kétszeresét hozza ML teljesítményben (gaminget kb már kb. nem is nézem...) és ezáltal feleannyi idő alatt végzek egy munkával, simán megveszem majd, kerüljön 2000 dollárba akár...

Ex frostshock.eu szerkesztő :)

(#16007) Laraxior válasza makoss (#16003) üzenetére


Laraxior
titán

Ha 40% is lesz, akkor is megveszik, ugyanúgy ahogy eddig tették. Nem csak a teljesitmény a lényeg, hanem, hogy ennyi idő után jön valami új.

"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."

(#16008) VTom válasza makszutov.hu (#16001) üzenetére


VTom
veterán

Vagyis ha a 6090 50%-kal gyorsabb lesz az 5090-nél, akkor az már 3750$-ba fog kerülni?

Szerintem azért van egy lélektani határ a gamereknél is, amit még kifizetnek. Az 1500$ még az alatt volt, a 2500$ szerintem már túlzás.

Persze majd meglátjuk mi lesz, egyelőre jelenjen meg :)

Everybody has a plan until they get punched in the mouth.

(#16009) Busterftw válasza VTom (#16008) üzenetére


Busterftw
veterán

Aki 5090-et fog venni, annal ott van sanszosan a 4090, ha 2500$ lesz a 5090, 1200$ eladja a 4090-et, mar is nem olyan nagy osszeg az.
Annyit kolt az upgrade-re, mint amennyi a 4090 volt.
2 ev utan nem olyan nagy osszeg az.

Persze en is remelem, hogy inkabb maradnak ezek (Ada) az arak kovetkezo gennel.

[ Szerkesztve ]

(#16010) SkyTrancer válasza Exodion (#16002) üzenetére


SkyTrancer
senior tag

optimalizáció alatt azt értem amit ma is alkalmazom és mindig is alkalmaztam
Egy olyan beállítás ami optimális
ez nem az ultra meg a max hanem egy optimális
ami látványban még nem vesz el annyit hogy az észrevehető legyen, de teljesítményben viszont hozzon annyit ami már észrevehető
Teszem azt árnyék látótávolság teljesen felesleges max mert a legtöbb esetben nem is látom, de megeszi a vasat
de lehetne reggelig sorolni
na már most ezt a gyártók egyre inkább háttérbe szorítják és nincs ilyen opció csak mint lehetőség de teljesítménybeli javulás aligha
Sok esetben bizonyos opciók ki vagy bekapcsolása nulla azaz 0 fps különbséget jelentenek, na ez van itt szétszarva manapság
ÉS aztán ott van a valós, hibáktól hemzsegő kiadások, kihasználatlan cpu/ vga részek, hiába ír ki 99% ot a vga-ra bizonyos egységeit nem is használja a kártyának, holott ott lenne. szóval maradjunk annyiban hogy sokkal jobban is lehetne ezt csinálni de erre nincs igazán annyira igény, vagy hogy is mondjam nincs annyira nyomás rajtuk mert hát ott van majd az 5090 és kész , szarul fut, de végülis jó

Apple vonalon értem én hogy sok program nagyon jól működik az apple termékkel, mert pont erről van szó, arra optimalizálják együtt dolgozik a hardver és a szortver mert tudják mit mire és jobb eredmény jön ki, ez se mindig igaz, de sok esetben persze jól működik, de összességében pláne gamer téren sehol nincs cserébe csilliárd, de nem mondom hogy jaj rossz vagy gáz az apple csak hát egy szó mint száz, minden csak akarás kérdése, és az akarás egyre kevésbé érdekes, nem számít csak hogy toljad bele a pénzt vedd meg a csúcsot ha csúcs közeli élményt akarsz, de azt is úgy hogy áááááh lehetne még jobb, és már a következőt várod
Na hát ez a csúnya világ

[ Szerkesztve ]

(#16012) Exodion válasza SkyTrancer (#16010) üzenetére


Exodion
aktív tag

de ugye azt vagod hogy a cpu dolga egy jatekban 90%-ban annyi hogy adatot dobaljon a RAM-bol a VRAM-ba?
illetve azt is ugye hogy a GPU az nem egy altalanos celu dolog, ott vannak programozhato shaderek amik semmi masra nem jok csak arra amire kitalaltak oket. Szoval termeszetesen elfordulhat olyan hogy a vga-nak dolgoznak egyes reszei mint az allat mig masok nem. Pl
1) a tensor coreok hasznalhatatlanok rasterben
2) a vertex shader akkor sem fog szinekkel texekkel foglalkozni ha imadkozol hozza
3) a pixel shadert nem fogod ravenni sehogy hogy a 3d terben vegezzen egy forgatast egy kockan

A peldad nem ertem, en meg nem talalkoztam olyan jatekkal ujabban ahol ne tudtam volna egyes beallitasokat modositani. Nyilvan nem fog kinezni egy medium ugy mint egy ultra, es persze az arnyekokhoz (dynamic-shadow) minden framet ketszer kell renderelni az egyik a normal kepet, a masikat a depth buffer ertekekkel amit majd a pixel-shader kever. De nem akarlak gyozkodni sem vitazni szoval ezt itt elengedem :U .

(#16013) gainwardgs válasza deathcrow42 (#15989) üzenetére


gainwardgs
addikt

192 bittel :DDD

(#16014) SkyTrancer válasza Exodion (#16012) üzenetére


SkyTrancer
senior tag

világos, de ha nem ment át a mondanivalóm semmilyen formában akkor hagyjuk is.
A lényeget kicsit bővebben kéne kifejtenem, inkább szóban, de már így is off az egész, szóval engedjük el

(#16015) xtremist


xtremist
senior tag

Felteszem a kérdést a tanult tapasztalt jelenlévőknek. Tud e bármiben annyival többet egy 4080 super msi gaming x slim hogy megérje a 100000 ft felárat egy 4080 gainward pantherhez képest?

(#16016) fatal` válasza xtremist (#16015) üzenetére


fatal`
titán

Nem.

(#16017) VTom válasza xtremist (#16015) üzenetére


VTom
veterán

A plusz 100 ezret a 4080-hoz képest csak a 4090 éri meg.

Everybody has a plan until they get punched in the mouth.

(#16019) deathcrow42 válasza xtremist (#16015) üzenetére


deathcrow42
tag

Saccra a nem slim panther hűtése jobb is :D

Ex frostshock.eu szerkesztő :)

(#16020) xtremist válasza deathcrow42 (#16019) üzenetére


xtremist
senior tag

Ez igaz, a ventilátorai viszont hangosabbak, van egy kellemetlen frekvenciájú hangja, ez az egy dolog ami miatt nem döntöttem el egyértelműen. Bár tény hogy ez sem ér 100000 ft-ot. Egy tényező van még ami miatt dilemmázok, azt tapasztaltam korábban hogy a "márkás" kártyákat sokkal könnyebb eladni használtan, és nálam 1 év után vsz megy ez is a piacra..

(#16021) Elmör válasza xtremist (#16020) üzenetére


Elmör
senior tag

Szerintem ha van rá rendes gari akkor mindegy mennyire márkás, inkább az ár fog számítani 1 éves korában, de ha viszonylag olcsót akarsz akkor ott van a Zotac vagy a Gigabyte valamelyik olcsóbb modellje, esetleg Gainward Phoenix, aminek kicsit jobb a hűtése, mint a Pantheré. :K ;)

RYZEN 7+ RTX Powa@1440p 240Hz hétvégén nem biztos, hogy elérsz

(#16022) xtremist válasza Elmör (#16021) üzenetére


xtremist
senior tag

Alzától kell válogatnom, és a panther 436, a phoenix meg 489, szóval az biztos hogy nem ér meg plusz 50e ft-ot. Vagy nagyon olcsót, veszek, nyilván kisebb kompromisszumokkal, vagy akkor ha drágábbat, az legyen jelentősen jobb, ha ilyen létezik, de egyre inkább úgy látom hogy nem. Komolyabb teszt egyikről sincs fent, csak egy két videó.

(#16023) xtremist válasza xtremist (#16022) üzenetére


xtremist
senior tag

Az asus tuf pont megfelelő válsztás volt, míg ki nem derült hogy szar a paszta. Meg ne vegyétek az alzás felbontottat!

(#16024) evitiguF válasza Elmör (#16021) üzenetére


evitiguF
senior tag

A panther és a Phoenix ugyanaz, csak utóbbi rgb-s
a phantom a valamivel jobb

(#16025) evitiguF válasza xtremist (#16022) üzenetére


evitiguF
senior tag

Csak az rgb biztosan nem ér ennyit!

(#16026) tom81042 válasza xtremist (#16023) üzenetére


tom81042
tag

Én anno az egyik legolcsóbb 4080-at vettem, 1180 EUR-ért:
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/pny-xlr8-rtx-4080-verto-epic-x-triple-fan.b9862

Máig tökéletesen elégedett vagyok vele: zero coil whine, tökéletes hűtés, az egyik leghalkabb videokartya amim valaha volt, és a pasztázása is még ugyanugy tökéletes 10 honap után is. Max 72 fokig megy fel, 85 hotspot. 65 mem.

Ez a kinai marka szerintem amugy hihetetlenul jo ar/ertek arányban!

(#16027) xtremist válasza tom81042 (#16026) üzenetére


xtremist
senior tag

Nem kínai hanem amerikai márka, ők gyártják a professzionális felhasználású (quadro, tesla) kártyákat, szóval nem csoda hogy jó, csak az alza nem árul ilyet.

(#16028) VTom válasza xtremist (#16027) üzenetére


VTom
veterán

De durva, én is azt hittem, hogy kínai márka. Soha sem vettem a fáradságot, hogy, utána nézzek. :U

Everybody has a plan until they get punched in the mouth.

(#16029) Busterftw válasza tom81042 (#16026) üzenetére


Busterftw
veterán

Én is meg vagyok vele elégedve, nekem az Epic-X nélküli verzió van. :K

(#16030) ericdrawen74


ericdrawen74
senior tag

Üdv a Clubban!
Beléptem én is egy MSI RTX 4080 GAMING X TRIO-val.

Olyan világ jön, amikor mindenki gyanús, aki szép. És aki tehetséges. És akinek jelleme van… A szépség inzultus lesz. A tehetség provokáció. És a jellem merénylet!… Mert most ők jönnek… A rútak. A tehetségtelenek. A jellemtelenek. (Márai Sándor)

(#16031) - = Zk = -


- = Zk = -
félisten

Embörök!

4090 Asus TUF "OG" verziót használ itt valaki?! :U

" Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! " " Pontosan. Különben is, akkor jó, ha nekünk jó. Ha mindenkinek jó, abban mi a jó" by Zebra

(#16032) Garsza válasza tom81042 (#16026) üzenetére


Garsza
veterán

72°C? Az én Asus TUF 4080 -am nem megy 65°C fölé játék alatt. De az átlag 1ó játék után 60°C.

(#16033) RazoR válasza Garsza (#16032) üzenetére


RazoR
veterán

Most még, aztán majd lesz az 85 fok és 110 HS :DDD ;]

(#16034) xtremist válasza RazoR (#16033) üzenetére


xtremist
senior tag

Sajnos +1

(#16035) tom81042 válasza Garsza (#16032) üzenetére


tom81042
tag

Ez sem megy 65 fok fölé, csak a gyári ventillátor curve ugy van, hogy néha egy fél mp-re engedi felugrani 70 korulre és utána 40%-on forog a venti és vissza is megy 60-65 fok körülre. Tehát a gyári curve engedi elérni a 72 fokot nagyon pici ideig. A 3070-em folyamat 70 fok folott volt jatek alatt pasztazas utan is 60% venti fordulaton, szoval ez igy teljesen jo, nem nyulok a gyari curve-höz.

(#16036) Garsza válasza RazoR (#16033) üzenetére


Garsza
veterán

Lassan 1 éves. És még semmit nem változott az elejéhez képest.

(#16037) tom81042 válasza Garsza (#16032) üzenetére


tom81042
tag

A játék mondjuk más, de egy Furmark 4k GPU stress teszt Anti Aliasing nelkul siman fel tudom vinni 70 fok fölé, folyamatos 320 watton. Azt probald ki hogy neked vajon akkor is 70 fok alatt marad? :)

(#16038) ericdrawen74


ericdrawen74
senior tag

Ezek jó hőfokok játék alatt?

Olyan világ jön, amikor mindenki gyanús, aki szép. És aki tehetséges. És akinek jelleme van… A szépség inzultus lesz. A tehetség provokáció. És a jellem merénylet!… Mert most ők jönnek… A rútak. A tehetségtelenek. A jellemtelenek. (Márai Sándor)

(#16039) sixpak válasza ericdrawen74 (#16038) üzenetére


sixpak
nagyúr

A 80W-hoz képest jó. :D

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#16040) ericdrawen74 válasza sixpak (#16039) üzenetére


ericdrawen74
senior tag

Majd holnap megkínzom... :)

Olyan világ jön, amikor mindenki gyanús, aki szép. És aki tehetséges. És akinek jelleme van… A szépség inzultus lesz. A tehetség provokáció. És a jellem merénylet!… Mert most ők jönnek… A rútak. A tehetségtelenek. A jellemtelenek. (Márai Sándor)

(#16041) tomas51 válasza ericdrawen74 (#16040) üzenetére


tomas51
senior tag

300-370 wattnál lenne érdekesebb ;)

(#16042) hackeeeee válasza - = Zk = - (#16031) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

3090 nyakra szerelt 4090-et? Itt sztem senki.

Véleményem szubjektív...

(#16043) - = Zk = - válasza hackeeeee (#16042) üzenetére


- = Zk = -
félisten

Igen, azaz...
Neten sok infót nem találtam róla. Írásosban se nem szidják, se nem.dicsèrik... yt meg alig van teszt...
Mèg fszán be is fèrne a kuckómba... Bár az alapon kavargó 13700k "lehet" kevès lenne alá 1440p re... :U

" Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! " " Pontosan. Különben is, akkor jó, ha nekünk jó. Ha mindenkinek jó, abban mi a jó" by Zebra

(#16045) tomas51 válasza - = Zk = - (#16043) üzenetére


tomas51
senior tag

13700K simán ki hajtja, ugyan annyi a frame mint ha 14700K lenne, nézz teszteket
A játékok nagy részében 15-30 százalékon megy akár 4k ban is, 1440p az kutyaszar a 4090 nek ahogy a procinak is

(#16046) hackeeeee válasza - = Zk = - (#16043) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Sztem alapesetben simán használható.. Minden extra OC, meg szöszölés nélkül..

Dehogy kevés.. 165Hz-ig (162 fps) sztem simán jó vagy.. Persze van ahol nem lesz ennyi amúgy sem..

[ Szerkesztve ]

Véleményem szubjektív...

(#16047) VTom válasza ericdrawen74 (#16038) üzenetére


VTom
veterán

Itt még csak a Ubisoft logo jött fel, ugye? :)

Everybody has a plan until they get punched in the mouth.

(#16048) hackeeeee válasza ericdrawen74 (#16038) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Remélem ez csak irónia volt. :DDD

Véleményem szubjektív...

(#16049) - = Zk = - válasza tomas51 (#16045) üzenetére


- = Zk = -
félisten

Nah ezt láttam.... Plusz a vga is be be esett 70-80%ra... Cpu 60körül.
Tegnap láttam a tesztet, meg is lepődtem. Ha hazaèrek, belinkelem. Lehet fals volt...

" Persze, ha elég ideig torzítasz egy "nézőpontot" akkor előbb-utóbb találsz hozzá igazságot. " , "A minőséget meg kell fizetni,minden másra ott az AMD!!! " " Pontosan. Különben is, akkor jó, ha nekünk jó. Ha mindenkinek jó, abban mi a jó" by Zebra

(#16050) tomas51 válasza - = Zk = - (#16049) üzenetére


tomas51
senior tag

Mivel a 14 es széria csak egy update, ezért nem is várható különbség alapvetően

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.