2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

XGL és Beryl 3.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Beryl. Egy project, mely meghódította az egész világot. Eddigi beszámolóimból kiderült...

[ ÚJ TESZT ]

Beryl. Egy project, mely meghódította az egész világot. Eddigi beszámolóimból kiderült miről is van szó, most azonban menjünk bele részletesebben a 3D-s világba, s nézzük meg hol is tart ma a Beryl.

[kép]

A Beryl nem más, mint egy Window Manager System. Egy új grafikus interfészen fut melyet XGL/AIGLX-nek hívnak. Erre mindenképp szükség volt, hiszen az X szerver nincs felkészítve az új effektek kezelésére. Minden esetre ki kell hangsúlyozni, hogy szó sincs egy újabb GUI-ról, a hagyományos felületekre építkezik az új interfész is, mindössze csak támogat pár fícsőrt. Pontosabban az XGL/AIGLX nem más mint egy X implementáció mely az X architektúrára építkezik egy felső rétegként használva az OpenGL támogatást. Fontos, hogy harveres gyorsításon alapszik, tehát VGA driver kötelező hozzá, viszont nuku procihasználat. Erre az interfészre építkezik a Beryl. Magáról a projektről annyit érdemes tudni, hogy nyíl forráskódú, C-ben írták, és szabadidejükben fejleszik az illetékesek.

Talán ennyi elég is a szakmai oldalról. Fontosabb most, hogy hol tart jelenleg a Beryl. Talán azzal kezdeném, hogy kinőtte magát. Hiába szabadidőben fejlesztgetős projektről van szó, mégis káprázatos amit alkottak a srácok. A Compiz fejlesztésébe beszállt maga a Novell is és mégsem tartanak sehol, még mindig le vannak ragadva az alap dolgokon. Azóta a Beryl kiforrottabb lett, kapott egy nagyon csinos ''Setting Manager'' [link] részleget is, ahol szinte a teljes kimerítésig beállíthatunk mindent, miről állmodni se mertünk. Ezen kívül megszüntek a gyermekbetegségek, már nincsenek vibráló ablakok. Ugyan a Bugtracker elég jelentős tartalmat ölel fel, tehát javítanivaló még van jócskán, de azt mondom, hogy már stabilan és jól üzemel a Beryl. Csatlakozott a projekthez az Emerald [link] is, mely az ablakok kinézetéért felelős. Jóformán egy ''témakezelő''. Már milliónyi theme tölthető le, köztük olyan alkotások is, mint maga az OS X témája.

Új pulgin-ek és feature-ek is kerültek az új verzióba. Az ablakok minimalizálása/maximalizálása végre szépen animálva van. [link] Elérhetőek az olyan különleges funkciók is, mint az képernyőn megjelenő színek megfordítása is, vagy a háromdimenziós asztalon is 3D-be megjelenő ablakok.

Kevés szó esett még egy a Beryl társprojektről a Kiba-Dock-ról. [link] Ez a program nem más, mint egy Mac OS X-ből jól ismert DockBar átírt változata. Persze a trendy ablakmanager-hez trendy dock-program is jár. Ebből kifolyólag számíthatunk arra, hogy ez sem egy szimpla DockBar lesz. Ez is fel van vértezve physics-el. Az ikonok szinte éltre kellnek. Egyszerűen meg lehet fogni őket, és dobálni. Ha egymásnak ütköznek, akkor valósághűen löködnek tovább együtt. [link] Három mód közül is választhatunk, ebből kettőt emelnék ki. Első az alap ''dock'' mód, amikor egyszerűen csak ott vannak az ikonok, és bármit lehet kezdeni velük, akár dobálni is. Második a ''rope'' mód, amikor össze vannak láncolva és kötélként lehet ''pörgetni'' őket. [link]

A végére egy kis érdekesség: [link]

Ennyit a Beryl-ről. Azt hiszem alaposan kibeszéltem magamból. Tervbe van véve egy ''Hogyan installáljuk a Beryl-t'' írás is, de nem tudom van-e rá igény...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.