2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Véletlen lelemény

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Általános nézet, hogy a női lélek bonyolult, érthetetlen. Sosem értettem ezzel egyet...

[ ÚJ TESZT ]

Általános nézet, hogy a női lélek bonyolult, érthetetlen. Sosem értettem ezzel egyet, az azonban egészen bizonyos, hogy más, de egyáltalán nem kifürkészhetetlen. Olyan ez mint az autóknál, mindegyiknek van kereke, kormánya, eleje, hátulja, mégis a dízel motor egész más elven működik, mint a benzines. Felületes megfigyelő számára nincs túl sok különbség, de a részletekben rejtőzik a kisördög, más a hajtóanyag, másképp kell vigyázni rá, speciális olaj szükséges hozzá. Ha ezeket nem vesszük figyelembe, rövid időn belül komoly rendellenességekkel találjuk szembe magunkat.

Az egyik legjobb példa arra a mélyről fakadó totálisan illogikus gondolkodásra, ami a hölgyek legtöbb döntésére befolyással van, a cipő. Számomra felfoghatatlan, mi késztet egy emberi lényt arra, hogy olyan lábbelit válasszon, amitől pár évnyi használat után teljesen eltorzul a lábfeje. Ezt nem lehet ráfogni arra az általános nézetre sem, miszerint döntéseiknél az érzelmek sokkal fontosabb szerepet játszanak. Főleg nem most, az agyonemancipáltság csúcsán, mikor felháborodva utasítanak vissza minden olyan feltételezést, hogy ők a férfiaknak akarnának tetszeni. Nekik ez tetszik és kész. Bár ez nekem kissé hihetetlen, némileg elgondolkodtató, miért tartják meg ezen szokásukat azok a nők is, akik már megállapodtak, házasságban élnek. Azt kétlem, hogy férjük hajtaná őket ebbe az őrültségbe, így marad a fentebb említett ok: ők dízelek.

Van egy nagyon érdekes angol szó, serendipity, melynek jelentése: képesség értékes dolgok találására (ott, ahol kevéssé valószínű). Eredete egy perzsa népmesére vezethető vissza,amely három Serendip-i hercegről szól, akik utazásaik során rendkívül sok váratlan és meglepő felfedezést tettek. Az évszázadok során bővült, átalakult a szó jelentése, így ma már azokra az esetekre is ezt használják, amikor valaki úgy talál rá valamire, hogy közben egészen mást keresett. A tudomány területén is találkozhatunk ezzel a fogalommal, bár néhány tudós nem szívesen vallja be, hogy felfedezése a véletlen műve, nem tudatos kutatás eredménye.

De nem csak mesékben és kísérletekben megfigyelt jelenségről van szó, ahogy azt a Serendipity c. filmben is láthattuk, amely kivételesen nem mesterkélt, hanem igazán életszerű helyzettel indul. Adott egy nő és egy férfi, mindketten a kedvesüknek próbálnak ajándékot szerezni a karácsonyi őrületben, így útjuk a véletlen és egy pár fekete kesztyű közreműködésével, keresztezi egymást. Ha elfogadjuk, hogy létezik szerelem első látásra, akkor ezzel azt is el kell ismernünk, hogy a serendipity jelenség komoly szerepet játszik létrejöttében, hiszen kevesen rohangálnak úgy, hogy márpedig én most szerelembe esek első látásra. Nem, hiszen ez az egész arról szól, hogy éljük az életünket, tesszük a dolgunkat és mint derült égből a villámcsapás, egyszer csak ott van. Főhőseink igazán szerencsések, megtapasztalják ezt az élményt, de a történet nem ilyen egyszerű. Ugyanis a hölgyemény nem képes feldolgozni, hogy őt most ilyen nagy boldogság érte, muszáj valamivel komplikálni a helyzetet. Azonban nem a barátnőre és barátra hivatkozik, hanem a sorsra, amitől-akitől ő még több jelet szeretne, megerősítve azt, hogy ami most velük történik, az úgy van jól.

Gondolhatnánk, hogy ez nem annyira passzol a képbe, de végiggondolva a következőre juthatunk (én legalábbis erre jutottam): egy dolog váratlanul felfedezni, nem keresve, nem kutatva, egy másik ennek felismerése és egy harmadik - talán a legfontosabb - a felfedezett érték megbecsülése, megtartása. Biztosíthatok mindenkit, hogy nem a nőgyűlölet beszél belőlem amikor azt mondom, hogy ezen a téren komoly kihívásokkal küzdenek, közbeszól a cipő-effektus. A kényelmes cipő az snassz, túl egyszerű, ide nekünk a V orrú szörnyedelmeket, erre van szükségünk.

Vessünk egy pillantást a ló túloldalára is. Az előbb felvázolt helyzettel szemben, a ragaszkodás és a végletekig való kitartás a jellemző, ha egy rossz kapcsolatra tesznek szert. Hiába mond ellent a józan észtől kezdve, a családon át a barátokig minden és mindenki, eltéríthetetlenek, foggal-körömmel küzdenek érte. Mindenesetre, ha egyszer az utamba tévedne egy olyan nő, aki ezt a serendipity helyzetben is fel tudja mutatni, kikiálthatjuk a világ nyolcadik csodáját. Addig is, ha megkérdezik tőlem, hogy miért ilyenek a nők, a válaszom: mert ők dízelek...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.