2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

V-Moda Bass Fréq IEM tartósteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az említett fülhallgató már több mint fél éve képezi életem szerves részét...

[ ÚJ TESZT ]

Sennheiser? Nemár. AKG? Unalmas. Sony? Lejárt lemez.
Akkor mit? Legyen V-Moda! De az mi? Hát [link]
Egy nem túl régi márka/cég, ami fülhallgatókat gyárt. A "moda" szó azt jelenti: divat, stílus. Ez a szó ráillik az életstílusra amit képvisel a cég, illetve a legtöbb fülhallgatójukra is, kivéve a tesztünk tárgyára. Nade nem lövöm le a poént...
A lényeg: nem próbálnak azzal jönni hogy övék a legjobb hangminőségű fülhallgató, közel sem. Egyszerűen kijelentik hogy az általuk gyártott fülesek teljes egészében képesek visszaadni egy buli hangzását, hangulatát, a füledben érzed a partyt. Ezt szeretném kifejteni nektek...

Tesztünk alanya egy fehér színű V-Moda Bass Fréq fülhallgató (vagyis pontosan In Ear Monitor - IEM). Ez az "agybadugós" típust képviseli, tehát a hallójáratunkba illeszkedik.
A füles egy kevéssé igényes átlátszó plasztikdobozban érkezett, amiről képem nincs. A legfontosabb tulajdonsága az hogy kiválóan alkalmas az emberi bőr felvágásra, ezáltal heveny vérzést okozva. A dobozból a vágyunk tárgya, 3 szilikon párna és egy Moda Wrap került ki. Ez egy felettébb egyszerű, mégis nagyszerű eszköz ami arra hivetott hogy a felesleges kábelt feltekerhessük rá.

A fülhallgató kinézete felettébb egyszerű, ezáltal szerintem nem illik bele a cég profiljába. Nagyjából megegyezik a Sony HPM-70 kinézetével. Ezzel nincs baj, nem szeretem a csicsás dolgokat, de akkor sem "sztájlos" így ebben a formában. Egyébként fehér színben érkezett a fülesem még anno, és most is ugyanez az árnyalat jellemzi, szóval ezzel nincs (sincs) gond.
És akkor az elmaradhatatlan kép, hogy tudjátok miről beszélek:

Így fél év után elmondhatom hogy a felépítés majdnem kiváló. A tisztítása egyszerű, az összerakás nagyszerű, ugyanis nem esett még szét. Ez nálam nagy csoda, mivel nem kímélem az ilyen jellegű mindennapos használatban lévő tárgyaim. Ami egyedül gondot okozott, az a szokásos probléma egy ilyen jellegű terméknél, vagyis a kábeltörés. Nálam kb. 1 hónapja jött elő, természetesen a csatlakozó felett tört meg a kábel. Nem volt rest, elrohantam (akarom mondani elküldtem egy havert mert én lusta vagyok) a lomexbe és beszerezt(ettem) egy 3.5mm-es szerelhető sztereó jacket. Erről azt kell tudni, hogy kb. 150ft, fém, és rugóba tudod belehúzni a kábelt a csatlakozó fölött, így talán nem fog megtörni. :)

Nos, eleget rizsáztam már a cégről és a kinézetről. Következzenek a meglátásaim a hangzásról!
A marketingszöveg: mintha egy partyn lennél, erős, mégis tiszta mélyek, meleg középtartomány(wtf?), és tiszta magasak.
Ehhez még vegyük hozzá a hivatalos specifikációkat:

V-Moda bass freq műszaki adatok:
Frekvenciaátvitel: 8 Hz – 22 kHz
Hangszóró: 10 mm-es neodymium mágnessel
Csatlakozó: 24-karátos arannyal bevont, 3,5 mm-es sztereó jack-dugó
Súly: 11,3 gramm
Impedancia: nem ismert
Érzékenység: 122 dB(20kHz-es hangtartománynál)

Tapasztalatok emlékezetre hagyatkozva: "Vazeee, ez mekkora zsíír"

Tapasztalatok frissen, tudatosan tesztelve több zenével:

Nos igen. Vannak. Tesztkörnyezet: Apple MacBook Pro, közepes hangerőnél(kb. max. hangerő lenne ha egy mp3 lejátszót néznénk). Mivel ez egy kifejezetten fiataloknak és főleg elektronikus zenét hallgató humanoidoknak szánt fülhallgató, nem fogok közel tökéletes minőségű FLAC formátumú operákat hallgatni vele.

A számlista:

Passion Pit - Little Secrets (The Filth Remix) (elektronikus, azonbelül kitudja. Robotrock leginkább :D)
Spor - 1 Up (Drum'n'Bass)
Train - Hey, Soul Sister (Alter)
As I Lay Dying - 94 Hours (Metal)

Kisebb elemzés következik!

Passion Pit - Little Secrets (The Filth Remix)
320kbps mp3, sztereó. A mélyek kiszakítják az agyadat,de mégis hallod mellete az effekteket és az "ájjámegájjámeg" szöveget. Szerintem ez pipa. Erre van ez kitalálva!

Spor - 1 Up
Kiváló példája a DnB-nek. Ütős basszusok, harsány dobok, mellettük effekte. Mindez hallatszik. Egyszerre. A mélyeket a fejed belsejében érzed, míg a többi valahonnan a füleden kívülről jön. Miután a dobhártyád tövid nyomódott a füledben a basszustól, egy dob még rátesz egy lapáttal és "finoman" megrezegteti. Ezt már picit soknak, éreztem, így a magasakból egy hangyányit visszavettem EQ-ban.

Train - Hey, Soul Sister

Meghallgatod, megszereted. Ez a véleményem erről a számról. Az énekes viszonylag magas hangon énekel, ez korrekt, de semmi kiemelkedőt nem nyújt. A gitár valahol a középtartományban mocorog, eléggé összemosódik a többi hanggal, ez nem tetszett. A dobok, vagyis a mélytartomány itt is kiemelkedő. Talán túlságosan is...Gyakorlatilag elveszi a szerepet az énekestől is, annyira erőteljes, így erre a zenére csak fenntartásokkal ajánlanám.

As I Lay Dying - 94 Hours

Na ezt már hívhatjuk zúzásnak! A fülhallgatónak annyira nem tetszik, ezáltal nekem sem. Sajnos a komplett megszólaltatott hangtartomány összemosódik kicsit, a basszgitár a lábdobbal, a cinek a riffekkel, az énekes meg minden mással. Nem ez a műfaj az eszköz erősség. Kifejezetten nem. Nem ajánlom a metal zenét hallgatóknak.

Ami még a hangminőséghez tartozhat: a füllhallgatóhoz kapott párnák nagyon kényelmesek. Én a közepes méretűvel használom, így a zajokat kellőképp kiszűri(mp3 lejátszó, fél hangerő - már nem hallom a metrót). Sajnos télen a nagy hidegben tapasztaltam azt, hogy hallottam amint a rideg kábel nekiütődik a kabátomnak. Ez nem vészes, illetve lehet segíteni azzal hogy a póló és a pulcsi között vezetjük a kábelt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Konklúzió: Nagyon megérte azt az 5000 forintot amit kiadtam érte! Hű társam már hosszú ideje, és remélem az is marad. Aki szereti az elektronikus zenét, annak mindenképp ajánlom annak fényében hogy előtte volt sennheiser cx300, cx300II, akg k324p, akgk330, sony hpm-70 és valami pioneer fülesem is. Van aminél olcsóbb ezek közül, és mindet leverte...

Val Kolton, a V-Moda alapítója

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.