2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Toshiba NB550D netbook teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Xzibit zsebrádiója

[ ÚJ TESZT ]

A Toshiba már több, mint 25 éve van a piacon, mint notebook gyártó, igazából ő az egyik ősatyja az iparágnak. Így egyértelmű volt, hogy a netbook piacon is kivenné a részét.

A Toshiba N550-es zenére született netbookja rendkívül tetszetős, megnyerő külsőt kapott. A teteje finom tapintású, gumírozott hatású, es a felületén apró kerek mélyedések vannak, kicsit talán a golflabdához lehet hasonlítani. A fedlap közepén büszkén viseli a nagy fehér Toshiba feliratot.

Felnyitva a fedlapot, nagyméretű gombok fogadnak minket, de ami meg szembetűnőbb, az a touchpad két oldalán elhelyezkedő Harman/Kardon hangszórók. Az ezüst színű membránt egy fekete rács védi meg a sérülésektől. Tény, ami tény, rendkívül látványos, és alap esetben jó a hangzása is, azonban ha gépelés közben hallgatjuk, akkor a hangok torzulnak, hiszen a kezünkkel szépen letakarjuk a hangforrásunkat.

A középen elhelyezkedő tapipad nem süllyed bele a házba, mindössze annyi különbözteti meg, hogy sima a felülete a golflabda mintázat helyett. Alatta két, nagyméretű egérgomb taláható, mely a fedlaphoz igazulva szép barna szinű.

Habár a legtöbb betű nagy billentyűt kapott, a jobb oldali Shift gomb annyira kicsire sikerült,hogy könnyen a mellette lévő kötőjelre lehet ütni. Egyébként kényelmesen lehet gépelni rajta, munkához ideális lehet. A kialakításnak két negatívuma van. Az egyik az a kicsit hangosan kattogó billentyűk, melyek lehetnének csendesebbek is. A másik az, hogy néha, ha gyorsabban gépel az ember, akkor hajlamos a gép kicsit zajos lenni, mintha a sebességtől a készülékház rezonalna kicsit. Ez kissé gagyi hatást kelt, de nem vészes. A bekapcsologomb felkerült a billentyűzet felé, így lecsukott állapotban is elérhető.

A 10”-os kijelző elég nagy fényerővel rendelkezik, nagyon jól olvasható, szépen adja vissza a színeket. Az viszont nekem már kevésbe tetszik, hogy fényes a felülete, igy napsütéses időben meggyűlhet a bajunk ezzel. A fényes felületet a kijelző kerete is megkapta, eléggé gyüjti is a felnyitásokból származó ujjlenyomatot. A kereten felül található még a beépített webkamera, melyhez természetesen mikrofon is tartozik, ami a bal oldalán helyezkedik el.

Az NB550D csatlakozókban sem szerénykedhet. A ház jobb oldalan ugyan csak kettő darab USB található, de a bal oldalon már van egy HDMI is. Emellett itt van még egy USB, LAN és töltő csatlakozó. Ezek között helyezkedik el egy viszonylag kis méretű hűtőnyílás. Az USB mellett van egy hang kimenet és egy mikrofon csatlakozó. Utóbbi különlegessége, hogy abba hangforrást dugva, mint pl egy mp3 lejátszót, képes megszólaltatni azt a Harman/Kardon hangrendszeren akkor is, ha a gép egyébként ki van kapcsolva. A gép elején, az egér gombjai alatt találhatjuk meg a memóriakártya olvasót.

A Toshiba hátulja megemelkedik egy kicsit, ami annak köszönhető, hogy nagyobb akkumulátor van benne gyárilag. Ez azért is jó, mert 7-8 órát gond nélkül kibír akksiról, WiFi-vel használva, persze természetesen ez a felhasználás módjától függ. Kihúzva az akkumulátort, a csatlakozója mellett van egy kis rés a burkolaton, amin bizony ott van a SIM kártya! Igen, ez azt jelenti, hogy lehet akár beépített 3G-vel is kapni a készüléket, bár az tesztpéldány nem rendelkezett ezzel a tulajdonsággal. A Toshiba bünteti azt, ha nem előre beépített 3G-vel vásároljuk meg a netbookot, mivel ez esetben csak a nyílás van meg a SIM kártyához, ám maga a hozzá szükséges áramkör nem került kialakításra az alaplapon.
Adott még egy nagy felületű műanyag lap, melyet garanciavesztés nélkül lecsavarozhatunk bővítés céljából. A két csavar eltávolítása után felnyitva megtalálhatjuk a 250GB-os merevlemezt, mellette pedig az 1GB-os DDR3-as memóriamodult. Sajnos csak 1 slot van a memóriák számára, illetve maximum 2GB-ig bővíthető ez a memória.
A memóriamodul mellett található a WiFi kártya, valamint az AMD C-30-as processzor réz hűtése is.

A gép alján találunk még egy kis csatlakozócsonkot. Itt lehetett volna még egy mini PCI-e csatlakozó, ahova a 3G-hez szükséges WWAN modult lehetne építeni, de ezt a Toshiba úgy tűnik, szándékosan nem látta el csatlakozóval, hogy utólag ne lehessen beépített mobilinternet képessé tenni az NB55D-t.

A Toshiba NB550D, mint minden netbook, előretelepített operációs rendszerrel rendelkezik, de sajnos csak egy Windows 7 Startert kapott, nem Home Premiumot. Ennek megvannak ugye a hátrányai, de hát kis pénz, kis Windows. Emellett kapunk még egy Microsoft Office Startert, ami tartalmazza az Excel és Word csökkentett tudású megfelelőjét.

A gép az új AMD APU-val felveszi a lépést az Intel kisebb Atom processzoraival. A gép bekapcsolása nem a leggyorsabb, illetve kell egy kis idő, mire minden elindul rajta és használatra kész legyen.
A Windows élményindexét lefuttatva a processzor nem kapott túl sok pontot.
Ami meglepő, a 6250-es nem kapott olyan rossz pontszámokat, ahhoz képest, hogy csak egy szimpla belépőszintű grafikus egység.

Használat közben a gép szinte nem is melegszik, illetve külön pozitívum, hogy hangja alig van. Nagy ritkán kiad egy kis hangot, bár rá 2 másodpercre már el is csendesedett.

Bár egyes játékok ugyan erős kompromisszumukkal, de elindulnak, ennek a Toshibának nem ez a funkciója. Amivel megszorongathatja a vetélytársait, az a viszonylag korrekt ár, ami nem szált el a Harman/Kardon felirattól, illetve az, hogy iszonyat hordozható. Használat során, WiFi nélkül, alacsony fényerővel több, mint 12 órát üzemelt, ami félelmetesen jó üzemidő. WiFivel, böngészve is használtjuk bátran 6-8 órát, tehár abszolút elmondható az, hogy egész napos társ lehet a munkában, vagy az iskolában is, valószínűleg az utóbbi lesz a jellemző, hiszen az NB550D-t elsősorban a fiatalok számára ajánlja a Toshiba és én is!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.