2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Tippek, tanácsok, új gép építéséhez 2

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mai írásom kicsit késve ugyan de itt van. Bármi féle észrevétel, kérdés, fikázás, vagy...

[ ÚJ TESZT ]

Mai írásom kicsit késve ugyan de itt van. Bármi féle észrevétel, kérdés, fikázás, vagy bármi gond miatt mindent a kapcsolódó topikba várok. Ramokkal, tápokkal kapcsolatban eme két írást ajánlom még olvasásra, ha nem elég az amit én leírtam, illetve tovább informálódás céljából! Minden általam leírt vélemény, ajánlás a saját véleményemet tükrözi, nem kötelező szentírásnak venni.

Az írás előzménye,aminek végigolvasása úgymond "kötelező":

Tippek tanácsok,új gép építéséhez 1

Illetve még két nagyon hasznos link:

DDR2 memóriák manapság,
Gépépítés karácsonyra: tápegységek.

Alaplapok:

Talán ez egy olyan rész, ami elég rövid, és nehézkes, mert mindenkinek más-más a kedvence. Nekem eddig asus lapjaim, meg asrock lapjaim voltak, illetve volt 4 msi, de azok még anno 478-as korszakban...). Most nemrég rábeszéltek a fórumban hogy vegyek gigabyte lapot. Azóta gigabyte lapjaim vannak.
Na szóval lássuk:

0-10.000Ft közötti árkategóriában legjobb vétel:
Ez a legrövidebb:
Asrock Conroe 1333 D667: Ő egy LGA775-ös lapocska, az összes alaplap közül a jelenleg kapható legolcsóbb, integrált vgaval van felszerelve, érdemes megnézni.

10.000-20.000Ft közötti árkategóriában legjobb vétel:
Itt van a pár lapocska:

AM2 lapok:
Gigabyte GA-MA69G-S3H:Nagyon jó vétel, AM2 lapok közül a legbiztosabb, legstabilabb, pedig egész olcsó, és a legdrágább lapok körül van. Jók a tuningolási képességei is, integrált vga is van benne, ami sok szempontból jó,szóval egy korrekt lap.
MSI K9A2 CF-F: Ő róla nem tudok sokat,már AM2+-t is támogatja, a jövőre nézve jó választás lehet.
LGA775 lapok:
Hát ide befér egy két finomság:
Gigabyte GA-965QM-DS2:Integrált vga van benne, jó kis lap, jól lehet tuningolni, mindenképpen megéri!
Gigabyte GA-965-DS3 Rev 3.3:kicsivel 20.000Ft alatt van, de nagyon jó lap, ha nincsen több pénzünk, mindenképpen ezt válasszuk, jók a kondik rajta, nagyon jó tuningalap!

20.000-30.000Ft közötti árkategóriában legjobb vétel:

AM2 lapok: nincsenek itt lapok, később talán lesznek, az első árkategóriában ajánlott lapokat éri meg beszerezni.

LGA775 lapok:
Itt van a legtöbb alaplap.Kezdjük:
Gigabyte GA-P35-S3:Kicsivel 20.000Ft fölött van,nagyon jó tuninglap, de nem a legjobbak a kondijai, ezért nem a legjobb a tuningalap, de olcsón jó.

Gigabyte GA-P35-DS3:Mondhatni talán hogy a legjobb LGA775 lap. Nagyon jó kondik vannak rajta,kitűnő a tuningpotenciálja, profi lap,mindent jól kezel, jól húzható benne mind a proci, mind a ram, mind bármi. Ár/érték bajnokság második helyezettje. Nemrég váltottam erről a lapról a következőre:

Gigabyte GA-P35-DS3R:LGA775 lapok közül Ő a legjobb. A memóriakezelésben bajnok, tuningban isten, minden foglalatból annyi van rajta amennyi kell. Minden érvényes rá azok közül amik az eggyel fentebb írt lapra, nem ragozom a szót. Amiért érdemesebb őt választani: jobb memóriakezelés, stabilabb kondik. Ár/érték bajnok abszolút.

30.000-40.000Ft közötti árkategóriában legjobb vétel:

LGA775 lapok:
Gigabyte GA-P35-DQ6: Kicsivel 40.000Ft alatt marad az ára, ennek a mindentudó lapnak, P35-ös chipsetek királya, CF-et természetesen támogatja, nagyon jó heat-pipe hűtés van rajta, jól húzható benne minden, de ár/érték aránya nem épp a legjobb, ha van pénzünk, és megtehetjük hogy 40.000Ft-ért alaplapot válasszunk, mindenképpen Őt válasszuk, Core 2 Quad alá ideális választás.

Itt véget is ért tulajdonképpen az alaplapos rész, bármi kérdésre, más lappal kapcsolatban a fórumban szívesen válaszolok.

Memóriák, avagy a ramok:

Ma már minden számítógépbe elkél 2GB ram. Mivel enm olyan drágák a ramok,vagyis már a memóriaárak a padlón vannak, 2GB ramot megkaphatunk akár 10.000Ft-ért is. Ezek természetesen nem tuningramok, általában 667MHz-esek, nem ajánlott vételek. De itt vannak a következő ramok:

1 GB/800 MHz DDR2 A-DATA: ezért a ramért 5500Ft körül kérnek, és ebből 2db ideális választás tuning mellé is akár.

2 GB/800 MHz DDR2 GEIL ULTRA KIT: ezek a kitek 13.000Ft és 15.000Ft között kaphatók, nagyon jó ramok, Cl4-es az időzitésük, gyönyörű hűtőbordájuk van,800MHz-esek, talán az egyik legjobb tuningalapok, ráadásul általában örökélet garancia van rájuk.

Egy irodai gépbe, netezésre még elég 1GB ram, abból is inkább 2x512Mb-ot válasszunk, gyorsabb. mint egy darab 1GB-os modul.
Játékgépekbe már talán elkél a 3GB ram, de mivel az emberek többségének 32bites op.rendszere van,ezért nem éri meg több ram, ezért 4GB-ot nem ajánlok.

Ramos ajánlónak itt talán vége is van. Kérdésekre a topikban szívesen válaszolok.

Tápok:

A legkisebb tápok 300W körüliek. Ezek a tápok, a legtöbb kisebb gépbe elegendőek, de most nem ezekre térek ki. 300W-os tápokból amik ajánlhatóak: FSP 300WPNF. Ez a táp 6000Ft körül kapható,és a legmegbízhatóbbak közé tartozik,Codegen és társai nem ajánlottak!Csak azokat a márkákat éri meg beszerezni, amiket az írás végén felsorolok!!!

350W-400W közötti tápok:

Itt van pár tápocska, kezdjük az FSP 350W-os PNF-ével. Nagyon jó kis táp,nagyon megbízható, a konfigurációk 70%-hoz elég. Bár nincsenek beharisnyázva a kábelei,ami esztétikailag elég fontos, így is nagyon jó táp.

Itt a következő alany, szintén az FSP boszorkánykonyhájából származik, és BlueStrom 2 névre hallgat. Ő egy 350W-os nagyon jó táp, kékszínű az egész táp, így esztétikus is, be vannak harisnyázva a kábelei kékkel, csendes kis tápocska. Ár/érték aránya nagyon jó!

A következő áldozat a Zalman háza tájáról érkezett. A pontos neve Zalman 360B-APS Fekete színben pompázik ez a gyönyörűség, a tápok közül a legcsendesebbek közé való,alig van hangja, szép feketével le vannak harisnyázva neki is a kábelei, a hatásfoka is nagyon jó,mindenképpen megéri az árát. Ár/érték aránya kitűnő!

Itt van még 3 tápocska: FSP 400W PNF, ugyanaz mint a 350W-os PNF, csak ez már a konfigurációk 85%-ba elég.
FSP 400W BlueStorm 2,ugyanaz mint a 350W-os testvére,de rá is érvényes a fentebbi mondat.
És itt egy másik csoda, aki a Chieftec házatájáról pottyant ide. Ő már 400W-os és GSP-400AA névre hallgat. Nagyon jó táp, bár nem épp a legmodernebb,nem épp csendes, nem épp szép, de rendkívül megbízható.

A következő kategória az már a 400-500W közötti tápokat hozza fel.
Ide csak 3 tápot írnék:

FSP BlueStorm 2 500W ugyanaz érvényes rá is mint a másik két testvérére,de ez szinte mindenre elég.
Itt van mégegy fontos táp, talán a legjobb ár/érték arányú darab, a Corsair VX450. Hangja szinte semmi, gyönyörű a táp, harisnyázva van, hatásfoka is kiváló, és szinte mindenre elég.
És itt egy „csodabogár” is, méghozzá a Zalman 500W-os heat-pipe-os szörnyetege,szinte mindenre elég, nagyon csendes, bátran ajánlható!

500W fölötti tápegységeket nem részletezném különösebben, ekkora tápot csak az vegyen, aki tuningmániás, legalább Core 2 Q Quad processzora van, minimum 2 darab 8-as szériájú GeForce vagy HD2900-es ATI kártyája van.

Mai írásom végül is itt véget ért, bárkinek bármi kérdése van, szívesen válaszolok.
Legközelebbi írásomban a merevlemezeket, illetve a processzor hűtőket taglalom.

Karácsonyra épitkezőknek bátran ajánlom a cikk végigolvasását!Addig is remélem sokak döntését megkönnyebbítettem,és boldog karácsonyt mindenkinek!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.