2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Thermaltake Tai-Chi M+ - keep cool!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Akinek nincs a lakásában egy légkondi, vagy ebben az időben minimum kettő, az tudhatja...

[ ÚJ TESZT ]

Akinek nincs a lakásában egy légkondi, vagy ebben az időben minimum kettő, az tudhatja milyen döglesztő tud lenni a 30 akárhány fokos melegben ülni, és nemritkán még egy szál alsógatyában is izzadni, mint a ló.

Ez sajnos hatványozottan igaz a számítógépekre, még inkább a laptopokra. Persze ezek nem izzadnak, csak egyszerűen megadják magukat. Mint tette azt nekem múlt hét folyamán többször is (lásd kép lejjebb) szerencsétlen Fujitsu-Siemens Xi1546-os laptopom is. Röviden ez egy 17”-os CoreDuo-s X1800-as gépszörnyeteg egy 80gb-os vinyóval és 2gb rammal megfejelve.

[kép]
[link]
(Tegye fel a kezét aki már látott ilyet.)

A gondok már itt kezdődtek. 17”. Létezik-e ekkora mérethez egyáltalán hűtőberendezés? Gyorsan végignéztem a nagyobb online boltokat. Hát semmi. Na akkor nézzük a nagyobb gyártókat. Így lyukadtam ki a Thermaltake honlapján. Ahol azonnal megakadt a szemem egy gyöngyszemen, amihez a következő megkapó felirat volt olvasható „ 12”-17” ”. Így már csak egy boltot kellett találnom, ahol megkaphatom. Találtam is. A nevet inkább nem írnám le, még a végén reklám szöveg lenne, de azt elárulom, hogy számomra egész kedvező áron, 8940 szép magyar forintért megkaptam. (Természetesen ehhez még egy tisztes postaköltség is társult)

[kép][kép]
[link][link]
Szép nagy doboz, mitagadás.

A „gép” adatai röviden a következők lennének:

Tömege: 1530 g (a honlapon található adat, a dobozon ezzel szemben 1480g olvasható)
Méret: 400 x 330 x 35 mm
Anyaga: Alumínium
Ventillátorok mérete: 70 x 70 x 15 mm
Ventilátor sebessége: 1000 R.P.M
Hang: 14.0 dBA
Kiegészítők: USB2.0 kábel

Ventillátorokból mindjárt kettőt is kapunk felszerelve, kellenek is, ugyanis a halk működés érdekében mindössze 1000-et forognak, ami valljuk be, egy 7cm-es ventillátortól valóban nem sok, meg is van az eredménye, hiszen gyakorlatilag nem is hallani.
Tömege viszont van rendesen, köszönet a tömör alumíniumnak. Egyszóval nem fogjuk sűrűn mindenhova magunkkal cipelni. (Bár aki konditerem helyett egy 4kg-os laptopot meg egy 1.5 kg-os hűtőt akar cipelni, annak ideális)

[kép][kép]
[link][link]
Nyitva, és csuka.

Kiegészítőként egy USB2.0 kábelt csomagoltak a készítők. Kell is, hiszen ezen keresztül kapja a kakaót az eltartott egyik USB portján keresztül. Így elveszik egy USB, viszont a tervezők gondoltak erre is, így a „berendezés” hátulján van egy plusz kimenet, ahova szintén bedughatunk egy kütyüt. Jó megoldás, a kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad.

[kép]
[link]

Nem esett még szó azonban a szerkezet külsejéről. Letisztult. Ennyi, kész passz. Na azért mégse. Az egész félbehajtható, így könnyebb a cipelése. (Bár még mindig kétségbe vonom, hogy egy ilyen eszközt bárki is túl sűrűn cipelne. De a lehetőség mindazonáltal adott.) Aztán van itt nekünk 2 szín is, fekete és ezüst. Ez még speciel jól is megy a laptopomhoz, úgyhogy hurrá! A hátulján található egy panel, ahova a kapott USB kábelt kell dugnunk, így kap áramot. A ventillátorok is ott kapcsolhatók ki és be. Az egész közepén pedig ott figyel rengeteg „lőrés”. Ezek alá van beszerelve a 2db ventilátor, és látják el friss hűsítő levegővel a gép alját. És a végére hagytam talán az egyik legjobb dolgot, amit tapsikolva fogadtam. Méghozzá, hogy az alsó részen egy puha közeg fogja meg a gép alsó szélét, így nem sérül meg a széle ahol egyébként a puszta fémmel érintkezne.
A kidolgozása az alumíniumnak kiválló, Thermaltake minőség, így egy szavam sem lehet rá.

[kép][kép]
[link][link]
Az alumínium megmunkálása mesteri.

Azonban meg kell jegyeznem egy nagy hiányosságot. Méghozzá hogy semmi nem tartja nyitott helyzetben. (Kivéve persze egy ráhelyezett laptop) Így bármikor, amikor felemeljük, ketté akar csuklani a szerencsétlen. Ez persze megszokható, de mégis, idegesítő.

Hőmérsékleti tesztet ide most nem szívesen írnék, hiszen mindenkinek más a laptopja, a szoba hőmérséklete (amit én itt nem is tudnék mérni, mert nincs, meg mert ki is akadna valószínűleg a hőmérő). De annyit elárulok, hogy remekül végzi a dolgát. Mikorra kezdene túlzottan elfajulni a helyzet addigra az alumínium is bőven átveszi a hőt, így további extra hőleadó felületet biztosítva a kis laptop hűtésnek.

Végezetül megmutatnám, hogy-hogy is néz ki, ha ráültetünk egy 4kg-os 17”-os laptopot, a „kicsikére”.

[kép][kép]
[link][link]
[kép][kép]
[link][link]

Ajánlom mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A hőguta elkerülése végett.

Kritikát, kérdéseket várom a hozzászólásokban!
(Képek nagyfelbontású minőségéért elnézést kérek, a mobilos képek hátránya.)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.