2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Telefonjaim története: 100% nosztalgia

A minap töltögettem a régi telóimat (éves aksikarbantartás) és olyan nosztalgia fogott el, amilyet ritkán érez az ember.

[ ÚJ TESZT ]

Okos korszak

Minden jónak vége egyszer, elérkezett az idő, hogy lecseréljem a 6700-t, és ennek – ironikus módon – csak és kizárólag az e-mailezés volt az oka. Ha azt is tudja a 6700, talán még ma is azt használom.
De az időnek abban a pillanatában szükségem volt az instant mail hozzáférésre. Bár évek óta (kevés kivételtől eltekintve) butatelefonokat használtam, elég jól nyomon követem a telefon piac változásait. Igaz ez még akkor is, ha jó egy évvel az után olvastam utána annak, hogy mit is tud egy androidos telefon, hogy az elsőt a piacra dobták.

Szóval elkezdtem telefont keresni magamnak, és hát voltak ám elvárásaim. Kicsit akartam, jó anyaghasználattal, és jó hardverrel. Jó kamerával. Nem sok ilyen telefon volt az idő tájt a piacon. A Samsung SIII Mini, az LG G2 Mini és a Z1 Compact. Az SIII Mininek nem tudtam megbocsájtani az 5 MP-es kamerát, és amúgy is gyenge volt a hardvere. Inkább volt Ace, mint S. A Z1C-t túl drágának találtam. Így adta magát a G2 Mini, de valahogy mégsem bírtam rávenni magam. Addig nyűglődtem, míg rábeszéltem magam, hogy legyen a Z1 Compact, elvégre fém, meg vízálló. Csak nem akartam 130 ezer forintot kiadni érte. De karácsonyra sok helyen lement az ára 100 ezer forint köré. Persze olcsóbban is meg lehetett kapni, a szürkeimportos helyeken, de az 5800 után megfogadtam, hogy soha többet nem veszek, csak gyártói garanciás telefont.
Úgyhogy 2014.12.20-án (onnét tudom ilyen precízen, mert még megvan a doboz, és a számla) megvettem életem első androidos telefonját.

Elsütöttem már párszor azt a közhelyt, hogy "imádtam", de ez az igazság. Imádtam. De, hogy izgalmasabb legyen, tekerek egyet a kifejezésen. Imádom. Mert még megvan. Aktív, napi használatban, igaz csak privát "B" telónak, de akkor is. Megvan, működik, gyors, nem fagy le. Az is igaz persze, hogy a gyári Android van rajta, nem frissítettem. Ami nem romlott el, azt ne javítsd meg, tartja a mondás. Márpedig ez tökéletesen bevált. A frissítések csak tönkre vágnák.
Persze tok, és üvegfólia. Vízbe sosem vittem, de egy ismerősöm heti kétszer búvárkodott vele 3 méteres medencében, vette fel a gyakorlatokat, kielemzés céljából. Jó egy évig használta így a Z1C-t, azóta GoProval tolja, de neki se ázott be soha.

Hát igen, a fém, az üveg és a vízállóság igazán magával ragadja az embert. Olyannyira, hogy igazság szerint a mai napig ezt tartom minden idők legjobb okostelefonjának. Ha újra kiadnák, ugyan ebben a méretben, (esetleg lehetne egy milliméterrel vékonyabb, és a sarkoknál minimálisabban kerekebb) csak mai hardverrel, újra megvenném első számú telefonnak.

Akármennyire is imádtam ezt a telefont, csak jó fél évig volt napi szintű használatban, elsődleges telefonként.

2015-ben beszereztem ugyanis egy Galaxy A3-ast, céges telónak. De ne szaladjunk ennyire előre...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.