2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Telefonjaim története: 100% nosztalgia

A minap töltögettem a régi telóimat (éves aksikarbantartás) és olyan nosztalgia fogott el, amilyet ritkán érez az ember.

[ ÚJ TESZT ]

Az események felpörögnek

Most, hogy utaztunk egy kicsit vissza az időben, és talán egy másik dimenzióba is, folytassuk a sort az A3-assal.
Céges számhoz ingyen volt, fém, és kicsi, korrekt hardver, ezért is választottam, és szintén a "szeretem" kategóriás kütyük közé tartozik. Mind a mai napig használom "B" jellegű munkatelefonnak.

Egyébként ebben az időben kicsit begyorsultak a dolgok, több lehetőség is adódott, amit megragadtam, így felpörögtek a telefonváltások.

Rögtön az A3 után volt szerencsém szert tenni egy iPhone 6-ra. Juj, hát nagyon nem szerettem.

Számomra végletekig és tolerálhatatlanul zárt, restriktív, nehézkes. Voltak persze rajta jó dolgok, pár apróságban fölé tudott nőni egy androidos telefonnak (Pl. a Google Maps integrációja dicséretes, jobb, mint az Androidokon) de alapvetően számomra hatalmas korlátokat jelentettek a restrikciók. Nem akarok belemenni, a lényeg az, hogy rájöttem, ha az idegeimet épségben akarom megőrizni úgy kell használnom az iPhone-t mint a 6700-t. Teló, SMS, netezés. Mint egy nyugdíjas telefont. Zenét meg online streaming szolgáltatón keresztül kell hallgatni. Akkor szoktam le az MP3-ról, és rá a Deezer-re.

Szerencsére csak 3-4 hónapig voltam kénytelen a szifonnal vívni, mert volt egy ismerősöm, aki nagy szifon fan volt, és volt egy kissé leharcolt Z3-as Sonyja. A csere adta magát.
Az Androiddal a fény (és a használhatóság) tért vissza az életembe. No meg a folyamatos "szitk*zódás" helyett a nyugalom.
Mint említettem persze, a Z3 kissé leharcolt volt, így nem sokáig használtam, de meggyőzött róla, hogy beszerezzek egy Z5-t.

Ezzel egy időben, egy lehetőséget kihasználva, szert tettem egy Galaxy S6 Edge Pluszra. Egy ideig azzal a telóval rohangáltam, de nekem túl nagynak bizonyult, így azt is kölcsönadtam egy barátomnak, aki azóta is azt használja. Vajon visszakapom egyszer, vagy ez is egy amolyan 5800-s életpályát fog bejárni?
Ki tudja...

Ami a lényeg, majd egy évig nyúztam a Z5-öt, és imádtam. Bár egy picit nagy volt, és egy picit szögletes, fémből készült, és üvegből, vízálló volt, erős hardverrel és – Sony viszonylatban – csúcs fényképezővel. Minden adott volt a szerelemhez.

2016-ban akad még egy "bónusz" esemény. Szintén céges keretek között lehetőségem nyílt egy Lumia 535 beszerzésére. Illetve nem csak ezt vehettem volna, de mégis ezen teló mellett tettem le a voksom. A kedves olvasó most biztosan azon gondolkozik, hogy mi vesz rá egy embert, aki mérhetetlenül utálta a WP-t, hogy WP-s telót vegyen. Nos a válasz egyszerű, a kíváncsiság. Akkoriban jelent meg a Windows 10 for Phone, én pedig kíváncsi voltam, hogy mennyit fejlődött a rendszer. Természetesen értelmezhető mennyiségű pénzt nem adtam volna egy WP-s telefonért, de mivel lehetőségem volt 6-7 ezer forintért hozzájutni egy Lumia 535-höz, úgy gondoltam, annyit megér.

Pár napot eljátszadoztam vele, de hamar rá kellett jönnöm, hogy a WP sok év alatt sem jutott el oda, hogy a legelemibb igényeket kielégítse, így pár nap alatt visszadobozoltam a telefont, és azóta is kiválóan fogja a port a szekrényem legmélyén. Elég volt pár óra a WP-vel, hogy tudjam, ez a platform jelen formájában halott.

Ezen szomorú kis kitérő után térjünk vissza a fő csapásvonalra, hisz elérkezett 2017, és szintén céges számra lehetőség adódott egy új, jó telóra. Lényegében bármi választhattam volna, ki is néztem magamnak egy S7-et, amivel akkortájt nagyon szemeztem, ám mire lehetőségem adódott volna beszerezni, elfogyott. Így maradt az S7 Edge. Ami már megint túl nagy, de legalább igazi csúcsmodell.

Amúgy, talán felmerül a kérdés, hogy miért nem Sony, ha már annyira nagy Sony fan vagyok. Nos, nem igazán tudok azonosulni a vállalat jelen irányvonalával. Az, hogy visszaléptek a vízállóságból, és egyre több műanyagot használnak, különösképp fáj nekem, mikor anno pont az anyaghasználat, és a vízállóság nyerte el a tetszésemet. És főleg akkor, amikor a főbb konkurensek már nem csak a zászlóshajókat, de a középkategóriás masinákat is vízállóvá teszik.
A jelenleg uralkodó, WP-s Nokiákat (azaz rossz emlékeket) idéző formatervek sem nagyon tudnak megnyerni. A Compact szériát pedig egyszerű, felejthető, középkategóriás, műanyag versenyzővé degradálták. Egyszerűen úgy éreztem, rossz irányba megy a cég.

Maradt tehát az S7 Edge, ami kiváló anyaghasználatával, vízállóságával, és az Always On Display-jel megnyert magának.
Ennek ellenére nem annyira szeretem. Tényleg túl nagy nekem, és technikai problémái is vannak. Az Android 7-es frissítés óta kissé instabil a hálózatkezelése, így visszaraktam fix 3G-re, azóta stabil.
Nem rossz telefon, sőt az S8-nál jobban tetszik, de nem a kedvencem.

Egy csoportkép a még nálam lévő kis kedvencekről...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.