2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Nosztalgia: szocializmus gyerekszemmel

Emlékeim arról, hogyan éltem meg kisgyerekkoromban az akkori világot.

[ ÚJ TESZT ]

Szilveszter, újév

Szilveszter napja a többi téli szüneti naphoz hasonlóan kezdődött. Gyerekműsor, stb. A tv műsora valamikor kora délután váltott szilveszteri üzemmódba. Voltak fix műsorszámok, gyakran a sorrendjük is hasonló volt.

Például csináltak kabaré és bohóc számokból szórakoztató műsort. Ezt a Magyar Televízió munkatársai rakták össze. Poénforrás volt, hogy Knézy Jenő sportriporter kitárt karjai alatt Antal Imre elfért egyenes háttal. Vagy Pécsi Ildikó udvarolt Antal Imrének, nagyjából dupla testalkattal... Rendszeresen volt bakiparádé, összegyűjtötték a tv-ben abban az évben elhangzó félresikerült mondatokat.

Akkoriban két jobb szórakoztató műsor volt: a Parabola, és a Szeszélyes évszakok. A Parabolát Árkus József vezette kiváló ízléssel (ugyanez nem volt elmondható a halála után utódként próbálkozókra), ebből csináltak Szuperbola néven szilveszteri különkiadást, amibe, szentséges Brezsnyev elvtárs, félmeztelen csajos filmbetéteket is be mertek vágni! Hogy nem esett le a vörös csillag a falról... Akkoriban még nem a tecsőről töltötték le a hónap hülye dolgozója válogatás #142-t meg a női sofőrnek nem jött össze #56-ot, hanem videokazettán szerezték meg külföldről.

A Szeszélyes évszakok Antal Imre negyedévente jelentkező szórakoztató műsora volt, gyakran viccesre sikerült. :) Ebből is volt szilveszteri kiadás. Utána volt valami menőbb, komédiába hajló film, olyan, mint a Csupasz pisztoly (bár ez későbbi). A film után szórakoztató show műsort közvetítettek valamelyik színházból, kabarétréfákkal meg énekes jelenetekkel. Ez vagy éjfélig tartott, vagy ha Hofit rá tudták beszélni egy fellépésre, akkor 11-ig. Utóbbi esetben éjfélig Hofi tolta a lekérést.

Éjfélkor Himnusz, Ferencsikkel, nagyzenekarral. Éjfél után nótaest, operett, stb. amit ma már csak lakodalmas rocknak neveznénk. Ilyenkor virsliztünk, kaptunk egy pohár pezsgőt is.

Szilveszter éjszakáján mi is sokáig fennmaradhattunk. Gyakran mentünk rokonokhoz. Például azt, hogy a nagybátyáméknál mennyi pezsgő fogyott, még hetekig meg lehetett számolni a mennyezetbe lőtt dugók nyomai alapján...

Újév napján általában sokáig aludtunk, a késői fekvés okán. Rendszeresen Az egri csillagok c. film ment kora délelőtt, nagyjából délig, rendszeresen arra keltünk fel. Kb. úgy untam, mint manapság a Reszkessetek betörőket. Délután apám már elővette a szigort, elkezdte firtatni a téli szünetre kiadott házi feladatokat, amikhez nyilván hozzá se szagoltam addig.

Általában volt még egy vagy két szünnap, és január 3-án vagy 4-én elkezdődött a tanítás, a második félévvel és az első féléves bizonyítvány kiosztásával. Fekete ünnep... Január 6-a környékén anyám lebontotta a karácsonyfát, a díszeket eltette, a fát kidobta. Visszaállt minden a sötét, koszos, uncsi hétköznapokra.

Ciklus vége, goto 1.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.