2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Nosztalgia: szocializmus gyerekszemmel

Emlékeim arról, hogyan éltem meg kisgyerekkoromban az akkori világot.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

Milyen volt akkoriban gyereknek lenni? Pláne kisgyereknek? Szerintem jó volt. Sok szempontból más volt a világ. Például nyári szünetben egész nap focizhattunk az utcán, csak akkor kellett félreállni, mikor jött haza apám, mert csak ő járt autóval az utcából. A faluban mindenki ismerte egymást, összetartottak, bármi történt volna, jött egy-két nagyszájú idősebb nő, hogy ismerem én az apádat, majd megmondalak, hagyd abba, stb. és pikk-pakk rendet csinált. Mert tényleg ismerte, és ezért szót fogadtunk.

Ha fogyasztói szemszögből nézzük, akkor persze rémálom volt az egész. Semmiből nem volt akkora választék, hogy nagy boltokat, áruházakat berendezzenek vele. A fogyasztás első temploma, a Skála Budapest Nagyáruház épp csak felépült (1976-ban), egyetlen ilyen volt akkoriban az országban. Ha el tudtad fogadni, hogy sok mindenből egyféle volt, más dolgokból meg max. 2-3 féle, akkor nem volt rossz. Engem pl. az érdekelt, hogy legyen farmer, oszt jónapot. Volt Trapper, meg Tisza Cipő edzőcipő, én boldog voltam vele.


Tisza sportcipő, forrás: keptelenseg.hu

Azt én akkor, gyerekfejjel, nem tudtam, hogy gazdaságilag mekkora katyvaszban van az ország. A politika álságos oldalától megkíméltek minket, legfőképpen azért, mert az emlegetett időszakban túl kicsik voltunk ahhoz, hogy bármit is felfogjunk belőle, pláne, hogy bármi is érdekeljen belőle. Az ország a felszínen a boldog békeidők hangulatát sugározta, működött a gulyáskommunizmus. Hogy alatta rohadt? Az egy másik elmélkedés tárgya kell legyen.

Ugyanezért szeretném, ha a topicban se menne el politika felé a beszélgetés. Nosztalgiázás, emlékezés jöhet, más nem. Kösz.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.